Avocatul Lucian Bolcas, propus pentru postul de judecator al Curtii Constitutionale, declara intr-un interviu acordat Jurnalul National ca nu poate fi numit antisemit, in conditiile in care are "o relatie de apropiata prietenie cu Aurel Vainer, presedintele comunitatii evreiesti din Romania". Potrivit lui Bolcas, "stampila" de antisemit a pornit de la o plangere facuta impotriva sa de Nati Meir. De asemenea, el il acuza pe seful statului ca "a dat startul ofensivei" impotriva numirii sale la CCR.

Lucian BolcasFoto: Agerpres

Bolcas precizeaza ca este "membru PSD in organizatia Ilfov de doi ani". "Am aceasta optiune politica fiind un om de stanga", explica el, mentionand ca a primit propunerea de a ocupa un post la Curtea Constitutionala "ca atare, fara discutii preliminare, si am acceptat-o ca pe o mare onoare".

Bolcas a mai declarat ca se astepta in mod "categoric" la atacuri impotriva numirii sale la CCR si ca Traian Basescu este cel care "a dat startul ofensivei, deoarece doreste mentinerea controlului institutiilor statului prin oamenii agreabili alesi de Presedintie".

"Prima obiectie asupra candidaturii s-a referit la un dispret pe care l-as avea fata de statul democratic. Pot sa confirm ca am un total dispret fata de felul cum concepe Traian Basescu democratia; am criticat public, argumentat politic si juridic atitudinea presedintelui fata de institutii ale statului de drept, interpretarile abuzive ale articolelor Constitutiei, atat in textul ei propriu zis cat si impotriva spiritului Constitutiei", a spus el.

Despre acuzatia de antisemitism, Bolcas declara:

  • "Aceasta vine ca un adjuvant al opozitiei la candidatura din partea celor care nu digera pozitia mea politica foarte clara. A fost preluata cu voluptate de adversari si este de datoria mea fata de oamenii pe care ii cunosc si ii stimez sa dau lamururi asupra acestei asertiuni".
  • "Cum pot sa fiu antisemit avand o relatie de apropiata prietenie cu domnul Aurel Vainer, presedintele comunitatii evreiesti din Romania. Am colaborat strans cu domnia sa, ca parlamentari, la legea care condamna atitudinile antisemite si xenofobe. Primeam si primesc de la domnul Vainer daruri traditionale la sarbatorile evreiesti, carora le raspund la sarbatorile pascale ale crestinatatii. Am primit de la domnul Vainer lucrari de filozofie iudaica, de asemenea cateva carti pe care i le-am solicitat, scrise de rabinul Safran. Am permisiunea domnului Vainer de a face publica aceasta relatie de stransa prietenie. Cum am, de asemenea, numerosi prieteni din presa, cultura, de religie mozaica, pentru care am un deosebit respect".

Despre raportul Institutului Elie Wiesel privind antisemitismul si negarea Holocaustului in Romania, in care este mentionat si numele sau:

  • "Acest raport de acum un deceniu aminteste de o semnatura, alaturi de multi altii, fata de amplasarea unui bust al maresalului Antonescu. Pozitia mea s-a bazat pe convingerea ca nu sunt de acord ca persoane ale istoriei noastre, pe care trebuie sa ne-o asumam, sa fie sterse. Antonescu a fost condamnat pentru crime de razboi si trebuie sa-l privim sub aceasta forma. Dar am informatii ca in Israel sunt statui si inscrisuri care au mentiunea despre Antonescu si ca salvator al evreilor. Personalitatile controversate din istoria Romaniei sunt numeroase. Regele Carol al II-lea, Regele Mihai, ca sa ne oprim doar la doua nume foarte importante, au lumini si umbre in aprecierile istoricilor".
  • "Dar acest antisemitism de care as fi "stampilat" a pornit de la altceva. In Parlament a fost la un moment dat ales Nati Meir, condamnat de instante din Haifa, dar si din Romania. O judecatoare din Israel a mentionat ca Nati Meir si-a ales infractionalitatea ca mod de viata. El mi-a facut o plangere de antisemitism, plangere inchisa de autoritatea pentru discriminare in favoarea mea. Din aceasta delatiune s-a nascut ideea antisemitismului de care as fi bantuit. Cred ca oamenii de buna credinta pot judeca aceste acuzatii false, fara suport faptic real si dirijate acum clar cu un scop politic".

Numele lui Lucian Bolcas, propus de Senat pentru un post de judecator al Curtii Constitutionale, este mentionat intr-un raport al Institutului Elie Wiesel privind antisemitismul si negarea Holocaustului in Romania, potrivit cotidianului Evenimentul Zilei. Acuzatiile, reluate miercuri seara de presedintele Traian Basescu, l-au facut pe Crin Antonescu sa afirme joi ca aceste afirmatii trebuie analizate.

In raportul "Negarea Holocaustului si Antisemitismul in mass-media din Romania" in perioada 2005-2006 se arata ca "Eforturile autoritatilor publice, ale Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania si ale unor asociatii civice de a disloca din spatiul public simbolurile reprezentandu-l pe Ion Antonescu au cunoscut reactii de adversitate sau tergiversare din partea unor lideri politici, parlamentari, activisti civici".