A intors definitiv armele! PC, liste comune cu PSD la europarlamentare. Partidul Conservator a stabilit, oficial, sa mearga la alegerile europarlamentare cu PSD si UNPR. Social-democratii fac presiuni, in continuare, pentru liste comune cu PNL. In timp ce PNL si PSD si-au anulat forurile de conducere de la acest sfarsit de saptamana din cauza intemperiilor, Partidul Conservator s-a reunit ieri, in Biroul Politic si a formalizat ceea ce se cunostea de multa vreme. Desi au participat la alegerile locale si parlamentare intr-o alianta cu PNL, numita Alianta de Centru-Dreapta, conservatorii i-au parasit pe liberali si au decis sa mearga pe mana PSD. Astfel, Biroul Politic al PC a decis ca partidul va participa la alegerile europarlamentare pe liste comune alaturi de PSD si UNPR, chiar daca, pana acum cateva saptamani, conservatorii sustineau ca vor merge pe liste proprii la alegerile europarlamentare. "Suntem consecventi ideii ca ar trebui sa avem liste comune si la alegerile europarlamentare, inteleg ca exista totusi opinii divergente in partidul celorlalti aliati si din acest punct de vedere, noi am validat aceasta propunere, cel putin pentru acest moment, vom vedea si daca PNL se va alatura sau nu acestei liste", a precizat Constantin, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Ce consecinte politice poate avea scandalul ASF. Implicarea ministrului Finantelor, Daniel Chitoiu, in scandalul ASF ii poate crea acestuia probleme si in interiorul PNL. Cu toate acestea, in partid inca nu exista o majoritate pentru schimbarea sa din Guvern. Modificarea de catre Guvern a legislatiei referitoare la criteriile de alegere in CA al ASF genereaza, in continuare controverse. Premierul Victor Ponta sustine ca ordonanta de urgenta pe tema criteriilor profesionale a fost solicitata de catre Comisia Europeana si Fondul Monetar International."Ordonanta prin care am redus numarul board-ului si am impus conditii profesionale a fost negociata si solicitata in mod expres de Comisia Europeana si mi se pare un lucru normal si corect", a spus ieri Ponta, anuntaRomania Libera.

Sondaj. Majoritatea romanilor vor Parlament unicameral. Un sondaj realizat de INSCOP Research la comanda ziarului "Adevarul" arata care sunt optiunile romanilor fata de problematica ce vizeaza modificarea legii fundamentale. Peste jumatate (50,8%) din populatia Romaniei crede ca o modificare a Constitutiei ar fi necesara in mare si foarte mare masura. Daca luam in calcul si cei 14% care prefera sa nu raspunda la intrebare, reiese un procent totusi minoritar al celor care considera modificarea Constitutiei o problema de importanta relativ mica (modificarea ar fi necesara in mica si foarte mica masura - 35,2%). Darie Cristea, coordonator programe la INSCOP Research, explica: "Trebuie remarcat insa ca un relativ acord, atat cat exista, in ceea ce priveste necesitatea modificarii Constitutiei nu ne indica in sine si directia in care se indreapta schimbarile asteptate, in Romania aproape intreg spectrul politic vizand modificari mai mici sau mai mari ale Legii Fundamentale. Desigur, este de luat in seama faptul ca alianta de la guvernare (USL) sustine modificarea Constitutiei. Intrebarea este in ce masura directia de modificare a Constitutiei vizata de populatie concorda cu proiectul USL", informeazaAdevarul.

Dan Mihalache va prelua functia de secretar general al Senatului. Actualul secretar general adjunct al Senatului, Dan Mihalache, va prelua functia de secretar general al institutiei in urma demisiei din functia a lui Ovidiu Marian, care ar urma sa devina adjunct, iar oficializarea rocadei se va face in 3 februarie, au declarat pentru Mediafax surse oficiale. Numirea lui Mihalache in pozitia de secretar general al Senatului urmeaza sa fie supusa luni votului in plenul acestei camere a Parlamentului. Dan Mihalache (PNL) este din martie 2013 secretar general adjunct al Senatului, dupa ce a detinut pozitia de secretar general adjunct al Guvernului intre mai 2012 si noiembrie 2012. Surse oficiale declarau, in noiembrie 2012, pentru Mediafax, ca premierul Victor Ponta l-a demis pe Dan Mihalache din functia de secretar general adjunct al Guvernului, dupa consultarea liderului PNL Crin Antonescu, motivul fiind legat de declaratiile acestuia in care a spus ca, daca parteneriatul cu SUA depinde de ANI, atunci "mai bine fara", scrieGandul.

Cristian Preda: Da, ma inscriu in Miscarea Populara. Europarlamentarul Cristian Preda a anuntat in aceasta seara, la B1 TV, ca intentioneaza sa se inscrie in Partidul Miscarea Populara. "Eu am fost suspendat acum jumatate de an din PDL, dar am ramas in Partidul Popular European, am numeroase conexiuni in acest partid si voi incerca sa contribui la intrarea Partidului Miscarea Populara in PPE", a spus Cristian Preda. "Eu nu am avut nimic cu PDL, ci cu aceasta conducere a PDL, care a dorit o faramitare a dreptei", a mai spus europarlamentarul. Partidul Miscarea Populara a fost miercuri, 29 ianuarie, in Registrul partidelor politice, prin decizia definitiva a Curtii de Apel Bucuresti, dupa numeroase amanari, anuntaEVZ.