Republica penalilor. Baronii USL au pastrat traditia: milioane de euro date ilegal clientelei politice. Baronii USL din teritoriu au facut mii de plati ilegale catre firme apropiate sau sponsori de partid. Totul prin intermediul unor contracte incredintate direct sau prin acte aditionale. Concluziile apartin inspectorilor Curtii de Conturi, care au publicat rezultatele controalelor la mai multe Consilii Judetene. Prima "victima" a Curtii de Conturi este "Baronul de Litoral", Nicusor Constantinescu (PSD), in cazul caruia s-a facut si plangere penala. Constantinescu a fost pus sub acuzare de DNA pentru ca a dat ilegal contracte publice in valoare de cinci milioane de euro. Nicusor Constantinescu a batut un alt record negativ: si-a supraevaluat bugetul, pentru anul 2012, cu o suma record: 188.193.000 de lei, scieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Sondaj: romanii le cer viitorilor europarlamentari sa stie limbi straine. Potrivit unei cercetari INSCOP Research, majoritatea respondentilor considera ca principalele calitati ale celor care vor reprezenta Romania in Parlamentul European trebuie sa fie cunoasterea limbilor de circulatie internationala si studiile potrivite. In viziunea romanilor, europarlamentarii trebuie "sa cunoasca limbi straine" (93,7% considera acest lucru important si foarte important), "sa aiba studii potrivite"(92,4%) si "sa aiba experienta politica" (86,5%), releva un studiu realizat de INSCOP Research la comanda ziarului "Adevarul", in perioada 16-21 ianuarie 2014. Cercetarea a fost efectuata pe un esantion de 1.054 de persoane, reprezentativ pentru populatia de 18 si de peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de±3%, la un grad de incredere de 95%, anuntaAdevarul.

Cui i-a propus Crin Antonescu functia de ministru de Interne. Cine sunt remaniabilii din Guvernul Ponta. Social-democratii si liberalii urmeaza sa-si definitiveze in Comitetul Executiv - joi si in Delegatia Permanenta - vineri lista candidatilor pentru alegerile europarlamentare, strategia de campanie si sa transeze daca PNL si PSD vor candida separat sau impreuna pentru Parlamentul European. O miza importanta a celor doua sedinte o reprezinta insa si schimbarile din Guvern, mai multi ministri urmand sa paraseasca echipa guvernamentala. Liberalii trebuie sa anunte vineri si numele viitorului ministru de Interne, post ramas vacant dupa "demisia de onoare" a lui Radu Stroe. Ambele sedinte fusesera programate initial pentru sfarsitul lunii ianuarie, respectiv primele zile ale lunii februarie, dar au fost amanate din cauza conditiilor meteo, informeazaGandul.

Vlad Moisescu: "PNTCD vrea unificarea Dreptei dupa modelul Coposu: impunerea unui comportament moral, si nu anunturi-bomba de racolari ale unor traseisti". Domnule Vlad Moisescu, ati infiintat Initiativa Romania Liberala, ONG al dizidentilor si exclusilor din PNL, dar, in acelasi timp, sunteti unul din liderii PNTCD. Cum se explica aceasta alaturare? - Simplu. Prin nevoia celei mai active parti a societatii romanesti de a fi reprezentata politic de un partid care sa intruneasca doua conditii. Unu: sa promoveze si sa apere libertatea persoanei, proprietatea privata, libera initiativa. Si doi: sa sustina comportamentul moral in societate si domnia legii, statul de drept. Pe de-o parte, IRL a pornit ca o reactie a noastra la tradarea acestor deziderate de catre PNL. Pe de alta parte, PNTCD este singurul partid care si-a pastrat statutul de partid de dreapta, al libertatii si al moralei, de la reinfiintarea sa de catre Seniorul Coposu, in 1990. PNTCD este singurul partid care nu a facut niciodata vreun compromis de dragul accesului la putere, singurul partid care nu a guvernat niciodata cu PSD, singurul partid care nu a facut niciodata reevaluari oportuniste. Integral inEVZ.

Comisia Nana isi reia activitatea. Adrian Radulescu, fostul consilier prezidential, nu s-a prezentat in fata parlamentarilor. Senatorul PSD, Gabriela Firea, a declarat ca Adrian Radulescu, fostul consilier prezidential, nu s-a prezentat astazi in fata Comisiei care ancheteaza terenul cumparat de fiica presedintelui Traian Basescu, desi i-au fost trimise doua invitatii. "n acest moment au fost transmise doua invitatii pentru domnul Adrian Radulescu. Prima a fost inainte de acea perioada de inzapezire cand domnia sa era consilier prezidential si a fost transmisa aceasta invitatie la Administratia Prezidentiala si a mai fost transmisa ulterior dupa ce au fost reluate audierile la Comisie dupa deszapezire inca o invitatie. L-a sunat si domnul presedinte (al Comisiei Nana - n.r.) Nicolicea pe domnul Radulescu. Am inteles ca nu a raspuns la telefon" a afirmat Firea. Senatorul PSD, responsabil pe probleme de comunicare, a spus ca membrii Comisiei ii vor transmite lui Adrian Radulescu o invitatie si la domiciliu pentru a se prezenta saptamana viitoare in fata Comisiei, anuntaAdevarul.