Ponta, despre gratierea lui Gigi Becali: Trebuie sa vedem daca nu e benefic sa-l lasam in libertate decat sa platim sa-l tinem acolo. Premierul Victor Ponta a declarat, in aceasta seara, ca procedura gratierii, si in cazul lui George Becali, si in alte cazuri, ar ajuta mai mult societatea decat mentinerea in sistemul penitenciar, lucru ce ar presupune cheltuieli. "Mie mi se pare, din considerente strict umane - gratierea nu inseamna ca te declara nevinovat, gratierea inseamna ca o parte din pedeapsa o executi - si in cazul domnului Becali, si in alte cazuri cred ca ar ajuta mai mult societatea. Adica decat sa platim, o sa va aduc intr-o zi (...) sa vedeti cati bani cheltuim apropo de bani publici si de taxe si accize, cat cheltuim pentru sistemul penitenciar. Mie mi se pare ca (...) trebuie sa gandim asa cum gandesc multe tari europene. Daca o persoana, dupa ce a fost condamnata, dupa ce a efectuat o parte din pedeapsa, nu e cumva mai benefic pentru societate sa-l lasam in libertate decat sa platim sa-l tinem acolo si practic sa-l scoatem din ceea ce inseamna societate", a spus Ponta, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Ce vor romanii la Cotroceni: barbat, tanar, de dreapta. Potrivit cercetarii INSCOP Research, viitorul presedinte al Romaniei ar trebui sa fie de sex masculin (88,1% din respondenti), mai tanar (75,1%), echilibrat si echidistant (69,8%), independent politic (51,1%) si de dreapta (51,4%) In ultimul studiu privind alegerile prezidentiale, programate pe 2 si 16 noiembrie 2014, INSCOP Research a formulat cinci indicatori generali de masurare a profilului in cazul viitorului sef de stat (statutul politic, orientarea ideologica, varsta, sexul si comportamentul politic). Rezultatele sugereaza un echilibru puternic in zona pozitionarii politice si a orientarii ideologice, un dezechilibru pe segmentul varstei preferate si, mai ales, a sexului, precum si un echilibru partial in ceea ce priveste comportamentul presedintelui ideal in ochii romanilor, releva sondajul efectuat la comanda ziarului "Adevarul" in perioada 16-24 ianuarie 2014. Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.054 de persoane, considerat reprezentativ pentru populatia de 18 si de peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de±3%, la un grad de incredere de 95%, anuntaAdevarul.

Corlatean: Speram ca eliminarea vizelor pentru moldoveni sa fie votata in februarie. Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, luni, la Bruxelles, ca Romania spera ca proiectul de ridicare a vizelor pentru cetatenii R. Moldova sa fie votat in plenul Parlamentului European inainte de sfarsitul lunii februarie, relateaza Mediafax. "Exista un sprijin politic clar al statelor membre ale UE si din partea Comisiei si a SEAE (Serviciul European de Actiune Externa - n.r.) pentru parcursul european al R. Moldova, pentru atingerea obiectivelor potrivit agendei discutate", a declarat Titus Corlatean, dupa reuniunea Consiliului Afaceri Externe. Acesta a precizat ca "vestea buna" este ca LIBE, comisia PE, va vota pe 12 februarie proiectul de eliminare a vizelor pentru cetatenii moldoveni, informeazaRomania Libera.

Senatul a inceput procedurile de inlocuire a lui Mirzac de la ASF. Biroul Permanent al Senatului a inceput procedurile de inlocuire a unui membru neexecutiv al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), respectiv a lui Marian Mirzac, in conditiile in care acesta este arestat preventiv, a anuntat vicepresedintele Senatului Cristian Dumitrescu. "Am inceput procedurile de astazi in legatura cu inlocuirea unui membru neexecutiv al Autoritatii de Supraveghere Financiara, domnul Marian Mirzac, pentru ca e decazut din calitati ca urmare a faptului ca este arestat si in termen de 30 de zile comisia trebuie sa aprobe un nou membru", a precizat Dumitrescu, citat de Agerpres. Marian Mirzac, membru neexecutiv in Consiliul de conducere al ASF, este cercetat in stare de arest preventiv in dosarul ASF-Carpatica. Alaturi de el este anchetat si omul de afaceri Ilie Carabulea, de asemenea in arest preventiv. Un alt inculpat, Radu Mustatea, a primit interdictia de a parasi tara pe o perioada de 30 de zile, scrieEVZ.

USL pregateste Guvernul Ponta III. Pentru a-l numi pe Klaus Iohannis vicepremier, Guvernul condus de Victor Ponta va cere din nou votul de incredere al Parlamentului, ceea ce echivaleaza, practic, cu nasterea unui nou Executiv . Liderii USL s-au intalnit ieri, intr-o sedinta-fulger la Vila Lac 1, la care a participat si presedintele din umbra al PC, Dan Voiculescu, pentru a discuta despre numirea lui Klaus Iohannis in functia de ministru de Interne si vicepremier. La final, viitorul sef al MAI, Klaus Iohannis, a anuntat ca modificarea structurii Guvernului a fost singurul punct de pe agenda sedintei care a obtinut vot unanim. "PNL a propus ca eu sa preiau functia de vicepremier si ministru de Interne, lucru care nu se potriveste cu actuala structura a Guvernului. In concluzie, trebuie modificata structura Guvernului, lucru pe care il poate face doar Parlamentul", a explicat Iohannis, anuntaAdevarul.