USL se pregateste sa moara. USD se incalzeste. Crin Antonescu l-a pus pe Victor Ponta sa aleaga intre Klaus Iohannis si Dan Voiculescu. Liberalii din teritoriu ataca USD, iar vicepremierul Liviu Dragnea le arata usa. Unii analisti politici cred ca USL va rezista, altii, dimpotriva, aud cantecul de lebada al aliantei. Pe zi ce trece, situatia din USL devine tot mai tensionata. Cand toata lumea asteapta rezultatul negocierilor dintre PNL si PSD pe viitoarea structura a Guvernului, Crin Antonescu i-a transmis joi dupa-amiaza, lui Victor Ponta, din strainatate, sa aleaga intre Klaus Iohannis si Dan Voiculescu daca mai vrea ca USL sa sa ramana in picioare, scrie Adevarul.

Politic showFoto: Colaj foto

Ponta intinde o mana UDMR: "Sunt partenerii nostri pe tot ce tine de drepturile minoritatilor si de pacea sociala". Dupa aproape o saptamana de negocieri esuate in interiorul USL pentru schimbarea structurii Guvernului, premierul Victor Ponta le transmite liberalilor ca a avut "contacte politice recente" cu UDMR. Victor Ponta spune ca USL nu se rupe, iar "pozitiile razboinice" de la "nivelul doi" din PSD si PNL, ale lui Liviu Dragnea respectiv ale lui Klaus Iohannis sunt "gresite", scrie Gandul.

Predoiu: Liderii USL, ca doi chirurgi beti care se bat in sala de operatie. Prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu i-a comparat, joi, pe Crin Antonescu si Victor Ponta cu "doi chirurgi beti care se bat in sala de operatie pe bisturiu, in timp ce pacientul moare". "Victor Ponta si Crin Antonescu ne ofera in aceste ore un spectacol grotesc. Nu avem de-a face cu o lupta politica, ci avem de-a face cu o batalie a unor clanuri pe avantajele guvernarii. Nu avem de-a face cu o confruntare politica, ci o lupta de hiene politice care au uitat de romani si au grija doar de propriile interese", a apreciat Predoiu, potrivit Romania libera.

DW: Istoria aliantelor ratate. A fost o perioada in care faramitarea scenei politice trecea drept o boala tratabila cu pilula amara a votului majoritar. Astazi ea pare sa fie chiar natura ei intratabila. Ne apropiem cu pasi repezi de ceea ce ar parea sa fie o fatalitate a politicii romanesti: nicio coalitie nu functioneaza pe termen lung. Daca va trece peste criza de acum, USL ar mai putea supravietui o vreme, dar e greu de vazut cum ar putea-o duce pana in 2016. Nu e cu totul imposibil, dar este improbabil, scrie Deutsche Welle.

Kelemen Hunor: Daca USL se va rupe, se va gasi o solutie. Voiculescu, de mana cu Antonescu, s-a opus intrarii UDMR la guvernare. Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, raspunde intr-un interviu pentru Gandul la intrebarea: "va intra UDMR la guvernare alaturi de PSD, PC si UDMR daca se rupe USL?". El descrie relatia pe care o are cu Victor Ponta si Crin Antonescu, rememorand momentul in care Dan Voiculescu s-a opus intrarii UDMR la guvernare "de mana cu Antonescu", scrie Gandul.

Deputatul Marin Anton lasa PNL pentru Partidul Miscarea Populara: "Nu m-am putut adapta in interiorul PNL". Deputatul PNL, Marin Anton, a anuntat joi ca demisioneaza din PNL pentru a se inscrie in Partidul Miscarea Populara. Anton spune ca nu a putut sa se adapteze in interiorul partidului, dar spera la o fuziune PMP-PNL la alegerile prezidentiale. "Imi exprim speranta ca, la un anumit moment in timp, de ce nu la prezidentialele din acest an?, Miscarea Populara si PNL se vor afla de aceeasi parte a baricadei politice in lupta cu o stanga nereformata care vrea sa intoarca Romania in timp", scrie Adevarul.

Basescu va discuta cu Barroso despre Republica Moldova, raportul MCV si aderarea la Schengen. Discutiile dintre presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, si presedintele Romaniei, Traian Basescu, se vor concentra asupra relatiilor UE cu Republica Moldova, dar vor viza si chestiuni precum progresele realizate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) sau aderarea la Schengen, a declarat azi, pentru Agerpres, Mark Gray, purtator de cuvant al CE, scrie EVZ.