Victor Ponta participa la decernarea titlului de Doctor Honoris Causa lui Mugur Isarescu. Victor Ponta participa joi la ceremonia decernarii titlului de Doctor Honoris Causa guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. Ceremonia va avea loc in Aula Magna a Universitatii Bucuresti. In ultimele saptamani, premierul a curtat vizibil Banca Nationala si pe Mugur Isarescu, pe fundalul criticilor pe care presedintele Traian Basescu le-a adus acestei institutii. Seful statului a fost nemultumit de faptul ca BNR si-a dat acordul fata de electorata, proiectul prin care ar fi urmat sa fie subventionate ratele la credite pentru persoanele cu venituri sub 1600 de lei. El a reprosat Bancii Nationale ca a fost implicata in proiect si ca ideea ar fi pornit de la viceguvernatorul Florin Georgescu. Presedintele a avertizat ca se teme ca Banca Nationala sa nu pice sub control politic. "Unde a scuipat boierul eu am venit sa va felicit", a transmis Ponta conducerii BNR dupa prima serie de critici venite din partea lui Traian Basescu, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

USL, in moarte clinica. Cine anunta decesul? Uniunea Social-Liberala este, practic, desfiintata dupa ce doi reprezentanti PSD au fost numiti interimari pe posturi din Guvern care revin PNL, in contextul esuarii negocierilor pentru restructurarea guvernamentala. Formal, Victor Ponta si Crin Antonescu si-au oferit, reciproc, termen pana luni, dar reconcilierea pare imposibila. Premierul Victor Ponta si presedintele PNL Crin Antonescu s-au intalnit, ieri, la sediul Guvernului fara a ajunge la o intelegere privind restructurarea Executivului. Ministrii PNL, Daniel Chitoiu (Finante) si Andrei Gerea (Economie) si-au inregistrat, ieri, oficial demisiile. Crin Antonescu i-a cerut lui Victor Ponta sa accepte "pachetul" de nominalizari propus de PNL: Klaus Iohannis vicepremier si ministru de Interne, Eugen Nicolaescu (Finante), Teodor Atanasiu (Economie) si Cristian Busoi (Sanatate). Ponta a refuzat, pe motiv ca numirea lui Iohannis ca vicepremier, se poate face doar dupa restructurarea intregului Guvern, operatiune care nu intruneste acordul coalitiei de guvernare, anuntaRomania Libera.

Mircea Geoana despre ce se va intampla daca se rupe USL-ul: PSD-ul va avea candidat la presedintie. Traditia noastra e ca seful partidului sa candideze. Mircea Geoana este de parere ca in cazul in care USL se va rupe, Victor Ponta va candida la presedintie din partea PSD. Mircea Geoana, invitat in cadrul emisiunii Gandul Live, a declarat ca in cazul in care USL se va rupe, Partidul Social Democrat va avea propriul candidat la presedintie care prin traditie este seful partidului. "Daca se rupe USL-ul, nu vom mai avea o noua Constitutie, iar PSD va avea candidat la presedintie. Traditia noastra e ca seful partidului sa candideze", a declarat Geoana, informeazaGandul.

Amnistia: obiectiv prioritar al programului secret de guvernare. Devine pe zi ce trece tot mai evident ca proiectul de lege privind amnistia si gratierea, care a fost la un pas de a fi votat in "martea neagra", nu a fost un episod trecator, o zgoanda de-a lui Zgonea, o pierdere temporara a ratiunii din partea deputatilor, datorata conditiilor grele de munca (noaptea, pe furis). Ci e un obiectiv prioritar din programul secret de guvernare. Iar Crin Antonescu, cu sadism si rabdare, a inceput desecretizarea. Dovada cea mai limpede o ofera Crin Antonescu. In plina criza guvernamentala legata de pozitii in Executiv, Crin Antonescu a introdus printre pretentiile PNL fata de PSD, aparent inexplicabil, una desprinsa din alt film: renuntarea la proiectul de lege privind amnistia si gratierea. Replica premierului a fost anemica si imprecisa, ceva de genul "subiectul oricum nu mai e de interes, pentru ca nu se bucura de sprijin politic in Parlament", scrieAdevarul.

Sondaj VoteWatch Europe: Socialistii ar obtine 221 de mandate in PE, iar popularii - 202. Partidul Popular European (PPE) ar obtine 202 mandate la alegerile europarlamentare din 22-25 mai, fata de 274 cat are in prezent, in timp ce Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor (S&D) ar creste de la 194 de mandate in actuala legislatura, la 221, conform sondajului realizat de VoteWatch Europe, in colaborare cu Burson-Marsteller/Europe Decides, scrie mediafax.ro. Viitorul Parlament European va avea 751 de eurodeputati, cu 15 mai putini decat actualul. Rezultatul votului este mai important ca pana acum, intrucat formatiunea cu cele mai multe mandate in PE ar putea da presedintele Comisiei Europene, anuntaEVZ.

Guvernul obligat sa faca pusculita pentru Comarnic-Brasov. Pe langa costurile uriase cu dobanzile platite zeci de ani, cifrate la sute de milioane de euro, Romania risca sa fie obligata prin decizie Eurostat sa blocheze anual in buget sume importante pentru acoperirea riscurilor. Romania ar putea fi nevoita sa puna deoparte in bugetul de stat pe intreaga perioada a concesiunii, respectiv 30 de ani, sume importante de bani pentru acoperirea riscurilor presupuse de proiect, in situatia in care Eurostat - oficiul european de statistica ce ne supervizeaza deficitul bugetar - nu va accepta ideea ca acest proiect este extrabugetar. In aceasta nefericita ipoteza, Romania va trebui sa aiba prevazut in buget, in perioada 2014-2015, un total de 1,6 miliarde lei (din care 400 de milioane lei in acest an, restul anul viitor) pentru a acoperi riscurile concesiunii Comarnic-Brasov. Cifrele apar in proiectul scrisorii de intentie care va fi convenit cu FMI, informeazaRomania Libera.