Ponta muta cu Tariceanu impotriva lui Antonescu. La asumarea raspunderii in fata Parlamentului, premierul a laudat guvernarea Tariceanu. Totul face parte dintr-o strategie a premierului de a atrage electoratul de centru. Doar cinci minute a vorbit Victor Ponta in Parlament, la asumarea raspunderii pe programul de guvernare. Timp suficient sa-l ia peste picior pe fostul sau aliat, Crin Antonescu, si sa-l laude pe Calin Popescu Tariceanu. "Sunt convins ca nu veti cobori in timpul discursului sa va dati demisia, deci ma simt in siguranta", l-a salutat el pe Tariceanu, care, ca proaspat presedinte al Senatului, conducea sedinta. Premierul facea aluzie la demisia din fruntea Senatului a lui Crin Antonescu, survenita in timpul sedintei de investitura a guvernului Ponta III. Replica liderului liberal a lipsit, pentru ca acesta nu era prezent, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Europarlamentare: doar un roman din trei va merge sigur la vot. Potrivit unei cercetari INSCOP Research, la comanda ziarului Adevarul, 33,3% din romani admit ca se vor prezenta la urne pe 25 mai 2014. La intrebarea "Intentionati sa va prezentati la alegerile europarlamentare care vor fi organizate pe 25 mai 2014?", 33,3% din romani declara ca sigur se vor prezenta la urne, in timp ce 28,1% afirma ca probabil se vor prezenta, releva sondajul realizat de INSCOP Research in perioada 27 februarie - 4 martie 2014, la comanda ziarului "Adevarul". Cercetarea a fost efectuata pe un esantion de 1.055 de persoane, reprezentativ pentru populatia de 18 si de peste 18 ani a Romaniei, iar eroarea maxima admisa a datelor este de±3%, la un grad de incredere de 95%. 7,6% din respondenti spun ca probabil nu se vor prezenta la urne, in timp ce 9,5% declara ca sigur nu se vor prezenta, anuntaAdevarul.

Parlamentul, refugiu pentru corupti. Fostul ministru de Finante Daniel Chitoiu (PNL), acuzat de abuz in serviciu, nu poate fi urmarit penal, dupa ce Camera Deputatilor a respins, ieri, o cerere in acest sens a procurorului general. Impotriva solicitarii de incepere a urmarii penale au votat 248 de deputati, din partea USD si UDMR, iar in favoarea cererii s-au inregistrat 108 voturi, din partea PNL si PDL. Inaintea lui Daniel Chitoiu, si alti alesi au beneficiat de aparare din partea colegilor. Parlamentarii se ajuta reciproc in fata justitiei, pentru ca nu sunt deloc putini cei care trebuie sa raspunda pentru fapte de coruptie, incompatibilitati si conflicte de interese. Printre cei care si-au pastrat imunitatea in urma votului colegilor din Parlament se numara Vlad Cosma (PSD), Varujan Vosganian (PNL), Mircea Diaconu (PNL), Laszlo Borbely (UDMR), Victor Paul Dobre (PNL), Ovidiu Silaghi (PNL), Ion Stan (PSD). "Cei pentru care nu s-a incuviintat urmarirea penala, fac parte din coruptia transpartinica", a acuzat, ieri, presedintele Traian Basescu, informeazaRomania Libera.

Elena Basescu: Premierul isi constuieste o armata de mercenari corupti cu care sa atace alegerile din acest an. Votul dat de Camera Deputatilor privindu-l pe Daniel Chitoiu "se inscrie in strategia lui Victor Ponta de a-i proteja, pe persoana fizica, pe toti penalii Parlamentului", scrie europarlamentarul Elena Basescu. "Premierul spera ca in toamna, la prezidentiale, se va bucura de sprijin din partea tuturor celor care au fost scapati cu atata marinimie. Incet, dar sigur, premierul reuseste sa-si construiasca o armata de mercenari corupti cu care sa atace alegerile din acest an. Ponta a devenit, astfel, mama tuturor infractorilor care populeaza Parlamentul si Guvernul Romaniei", apreciaza Elena Basescu. Aceasta subliniaza ca astazi, la cateva ore de la votul Camerei Deputatilor prin care s-a blocat inceperea urmaririi penale a fostului ministru de Finante Daniel Chitoiu, Comisia Europeana a adoptat un cadru pentru consolidarea statului de drept in Uniunea Europeana. "Probabil noua majoritate socialista de la Bucuresti era la curent cu adoptarea acestui act de catre Comisie si a decis sa voteze pentru blocarea justitiei chiar inainte ca noul cadru privind statul de drept sa fie aprobat", acuza aceasta, scrieEVZ.

PNL danseaza in familie la europarlamentare. Patru dintre cei opt candidati liberali la alegerile europarlamentare sunt inruditi cu membri influenti din partid. Liberalii Adina Valean, Ramona Manescu, Claudia Benchescu si Mihai Turcanu figureaza pe lista PNL pentru alegerile europarlamentare din luna mai si mai au cel putin un lucru in comun: sunt apropiatii unor liberali cu greutate. Adina Valean este sotia presedintelui PNL, Crin Antonescu, si a mai avut un mandat de europarlamentar in perioada 2009-2014. La randul ei, Ramona Manescu a obtinut, in 2009, un post in Parlamentul European din care a demisionat, insa, cand a ajuns ministru al Transporturilor. Ramasa fara portofoliu dupa iesirea liberalilor de la guvernare, Manescu se va intoarce intr-un fotoliu caldut la Bruxelles, anuntaAdevarul.

Ce se va alege de promisiunile lui Ponta din 2012? Premierul Victor Ponta si-a angajat, ieri, raspunderea in Parlament pe un program politic, care nuanteaza promisiunile din programul de guvernare al USL. PNL nu va initia o motiune de cenzura, ceea ce echivaleaza cu aprobarea programului politic de catre Parlament. Unele dintre prevederile cuprinse in programul pentru care Victor Ponta si-a angajat raspunderea vizeaza o cota redusa de TVA la produsele agroalimentare de baza, revenirea la TVA de 19% si reducerea CAS cu 5 puncte la angajator in masura in care cadrul fiscal-bugetar va permite. Trebuie mentionat ca in programul de guvernare al USL, votat in Parlament in 2012, toate aceste masuri erau prezentate ca sigure, fara nicio conditionalitate. Practic, acum Guvernul nu mai este 100% sigur ca va lua aceste masuri. De altfel, in cadrul sedintei in care si-a angajat raspunderea, Ponta a lasat sa se inteleaga ca promisiunile ar putea fi abandonate. "Cer sprijin Parlamentului pentru a nu repeta greselile din 2009: sa marim nivelul de asteptare a populatiei, sa purtam o adevarata cursa a promisiunilor, pregatind practic un dezastru cum a fost cel din 2010", a fost mesajul lui Ponta, informeazaRomania Libera.