Prezidentiabilii lui Basescu: Seful statului isi lauda dusmanii de acum cinci ani. Traian Basescu pare sa-i prefere ca viitori presedinti exact pe oamenii cu care s-a razboit in 2009: contracandidatii sai Mircea Geoana si Crin Antonescu, precum si pe cel caruia i-a refuzat luni in sir pozitia de premier, Klaus Iohannis. Analistii politici cred ca declaratiile presedintelui au un singur scop: sa bage zazanie. In duminica Floriilor, presedintele Traian Basescu a analizat sansele mai multor candidati la alegerile prezidentiale, fie ei de stanga sau de dreapta. Din jobenul cu mai multe nume de stanga, seful statului l-a scos drept favorit chiar pe Mircea Geoana, omul pe care l-a invins in urma cu cinci ani, scrie Adevarul.

Politic showFoto: Colaj foto

Ponta intra in campanie cu promisiunea ca-l baga pe Basescu la puscarie. Intreaga coalitie de guvernare s-a mobilizat, ieri, impotriva lui Traian Basescu, dupa ce acesta a vorbit despre posibile afaceri dubioase ale primarului din Voluntari, Florin Pandele, sotul Gabrielei Firea. Intrucat Comisia Nana nu a reusit sa gaseasca nereguli care sa duca direct la seful statului, PSD s-a agatat de o afirmatie a lui Basescu despre sotul lui Firea pentru a-l reclama pe acesta la Parchet. Sedinta de luni a liderilor PSD, PC si UNPR i-a fost dedicata sefului statului. "Am discutat (...) consecintele atacului mafiot efectuat de catre Traian Basescu impotriva colegei noastre Gabriela Firea si am decis ca toti parlamentarii, (...) pana maine avem o plangere penala impotriva presedintelui pentru doua infractiuni - infractiunea de amenintare si de santaj", a spus Ponta, scrie EVZ.

PSD promoveaza un pachet de legi pe placul baronilor. PSD intentioneaza sa promoveze un pachet legislativ care ar urma sa-i salveze pe alesii locali de incompatibiliate si de raspunderea pentru actele administrative, dar si sa repolitizeze functia de prefect. Initiativa este pe placul parlamentarilor PSD care insa sunt constienti ca ar putea fi probleme cu institutiile europene. PSD pregateste un pachet legislativ pe zona administratiei locale, afirma vicepremierul Liviu Dragnea. Intentia Executivului este sa modifice mai multe acte normative: legea prefectului, legea administratiei publice locale, legea finantelor publice locale, legea privind functionarii publici, statutul alesilor locali, legea incompatibilitatilor si legea descentralizarii, scrie Romania libera.

Ponta, catre o jurnalista: "Puneti-va tricoul de la PMP si ne luptam". Iritat de intrebarile unei reportere, premierul Ponta i-a spus acesteia ca nu vrea sa intre in polemica cu ea si ca daca vrea sa se lupte cu el sa-si puna tricoul de la PMP. Prim-ministrul Ponta nu este la prima remarca de acest gen, in alte ocazii intreband reporterii daca sunt membri PDL. Premierul Victor Ponta i-a transmis unei jurnaliste care il intreba despre criticile adresate procurorilor DNA ca daca vrea sa aiba "o polemica" sa isi puna tricoul de la PMP sa se poata lupta cu el. Reportera l-a intrebat pe premierul Ponta daca este normal sa critice activitatea procurorilor DNA, care ancheteaza alesii locali ai PSD, in conditiile in care in vizitele de la Washington si din UE premierul sustine statul de drept, scrie Gandul.

Raportul Comisiei Nana va fi gata miercuri. Presedintele Comisiei Calarasi, Mihai Fifor (PSD), a declarat, dupa incheierea sedintei de luni, ca raportul Comisiei va fi gata miercuri, dupa ce vor fi analizate o serie de documente solicitate de la ANAF. "Asteptam o serie de documente de la ANAF pe care Comisia le-a solicitat si speram ca in urma acestei analize sa putem sa tragem o concluzie finala, urmand ca miercuri, la intalnirea pe care membrii Comisiei o sa o aiba, cele mai probabil la ora 10.00, sa putem finaliza acest raport, pe care o sa il depunem la Birourile Reunite", a spus Fifor. Presedintele Comisiei Calarasi a precizat ca isi mentine punctul de vedere privind nulitatea transzactiei in conditiile in care firma Berfice se afla in inactivitate, scrie Romania libera.

Candidatura lui Grapini, contestata la BEC: "Sa ceara agramatei Grapini sa traduca o pagina din Constitutie". Primul primar al Timisoarei dupa 1989, arhitectul Pompiliu Alamorean, contesta la Biroul Electoral Central (BEC) candidatura fostului ministru Maria Grapini la alegerile europarlamentare, motivand ca ar trebui sa fie supusa unui test de traducere intr-o limba de circulatie internationala. "Va rog in numele candidaturii Timisoarei la Capitala Culturala Europeana sa instituiti o Comisie sub Dvs. cu concursul ministerului Invatamantului, care intr-o sala de clasa sa ceara "agramatei" Maria Grapini, ca la bacalaureat-proba scrisa: sa traduca 1 pagina din Constitutia Romaniei...", potrivit Adevarul.

Dragnea ii ia apararea lui Ponta: "Intorci si al doilea obraz, si al treilea, si al patrulea, dar la un moment dat nu mai ai obraji". Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, i-a luat apararea premierului pentru reactiile pe care le-a avut vizavi de amenintarile presedintelui Traian Basescu la adresa senatoarei PSD Gabriela Firea. In plus, Dragnea a precizat ca procurorii ar trebui sa analizeze declaratiile facute de seful statului. Vicepremierul Liviu Dragnea a cerut ca procurorii sa analizeze declaratiile facute de Traian Basescu la Realitatea TV, subliniind faptul ca presedintele trebuie sanctionat pentru afirmatiile "iresponsabile". Mai mult, presedintele executiv al PSD i-a luat apararea premierului Victor Ponta, spunand ca reactia lui este fireasca si ca nu trebuie sa ramana dator, scrie Gandul.

In care Europa incape Romania? In preajma alegerilor europene, mediul politic romanesc ignora complet marile dezbateri privind viitorul Europei, preferand sa se epuizeze in micile rivalitati domestice. Singurele probleme care capteaza atentia opiniei publice sunt legalitatea unor candidaturi (Mircea Diaconu) sau lupta fratricida dintre succesorii fostului partid de guvernamant. In 25 mai vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European, dar nimeni nu-si bate capul cu problema europeana. In acest moment, din cauza conflictului din Ucraina si a conduitei agresive a Moscovei, relatia cu SUA pare mai importanta decat cea cu Uniunea Europeana, ceea ce poate functiona ca o scuza pentru lipsa oricarei preocupari pentru viitorul Europei, scrie Deutsche Welle.