Bomba pe piata politica: PSD a ajuns la 40%. PMP depaseste PDL. Cum sunt cotati cei mai importanti politicieni. Conform datelor unui sondaj intrat in posesia Evenimentului Zilei, pentru prima oara de la inregistrare, Partidul Miscarea Populara depaseste formatiunea condusa de Vasile Blaga si Catalin Predoiu. Sondajul arata ca, daca in aceasta duminica ar avea loc alegeri, PSD ar obtine 40% din voturi. Liberalii lui Crin Antonescu s-au prabusit la 12%, cu mult sub scorul de 20% pe care si l-a propus actuala conducere. In schimb, PMP a ajuns la 11%, cu doua procente peste PDL. Sondajul a fos realizat la comanda PMP de catre firma americana de consultanta politica "Greenberg Quinlan Rosner Research", scrie EVZ.

Politic showFoto: Colaj foto

Continua cearta pe "marca USL". Liberalii: PSD sa scrie pe afise "PCR traieste!". Liberalii au reactionat dur la unul dintre mesajele campaniei realizate de social-democrati, prin care se afirma ca "USL traieste!" si au amenintat ca vor denunta protocolul defunctei aliante. Pe de alta parte, social-democratii sustin ca, in teritoriu, PNL doreste sa se asocieze din nou cu PSD. Deputatul PNL Alina Gorghiu a declarat, joi, ca PSD foloseste ilegal marca "USL" pe afisajul electoral aratand ca marcile inregistrate la OSIM contin denumirea aliantei in cuvinte, nu acronimul USL. Gorghiu a spus, intr-o conferinta de presa, ca la OSIM au fost inregistrate doua marci, Uniunea Social Liberala - PSD-PNL-PC si PSD-PNL-PC - Uniunea Social Liberala, nu ca acronime, ci ca denumire intreaga, scrie Adevarul.

Primul judet in care USL nu traieste. Liderii locali refuza sa mai joace in piesa absurda a sefilor de la Bucuresti: "La noi nu prinde asa ceva". "USL nu traieste" peste tot in Romania, existand un judet in care liderii locali au trecut peste indicatiile de la centru si au decis sa foloseasca alte mesaje de campanie. In Braila, nu exista vreun banner sau material de campanie care sa foloseasca mesajul "USL traieste". Cei de acolo explica aceasta diferentiere fata de campania nationala prin faptul ca la ei in judet mesajul nu prinde. De la centru, Victor Ponta si Liviu Dragnea au facut din "USL traieste" o tema importanta din campania pentru europarlamentare, in ciuda contestatiilor depuse la Birourile Electorale Judetene de PNL, scrie Gandul.

Cum se contureaza coalitia anti-PSD. Partidele de dreapta ar trebui sa mearga separat si sa se sustina in turul doi al prezidentialelor, este mesajul liderului PNL, Crin Antonescu. In schimb, deputatul Ludovic Orban da ca sigura o alianta PNL-PDL. Confruntati cu un PSD dominant in sondajele de opinie, liderii partidelor de dreapta cauta solutii pentru a avea sanse in alegerile prezidentiale. Liberalii il au candidat oficial pentru prezidentiale Crin Antonescu, dar il masoara, neoficial, si pe Klaus Iohannis. In paralel, sunt construite scenarii pentru strategia anti-PSD. Astfel, Crin Antonescu este, in continuare, mai bine plasat in sondajele interne ale PNL, comparativ cu Iohannis, atunci cand vine vorba de primul tur al prezidentialelor, scrie Romania libera.

Maria Grapini: Raman in politica atat cat voi trai. M-a convins un discurs al Papei de la Roma. Maria Grapini, vicepresedintele Partidului Conservator, a declarat, joi, ca a avut momente in care a regretat ca a intrat in politica, insa va ramane in politica atat timp cat va trai, iar aceasta convingerea si-a format-o dupa ce a ascultat "un discurs al Papei de la Roma". "M-a linistit definitiv si am spus ca raman in politica atat cat voi trai. A fost un discurs al Papei de la Roma in care spunea ca ei nu pot face politica, dar cei care nu fac politica fac cea mai proasta politica pentru ca ceea ce spun ca stiu sa faca, inteligenta, ideile nu si le pot pune in aplicare stand la o parte si lasand pe altii sa faca politica proasta", a marturisit Maria Grapini, potrivit EVZ.

Proiectul de autonomie a secuilor prinde contur. Kelemen: UDMR si PCM vor forma o comisie mixta pentru finalizarea proiectului. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat, joi, ca saptamana viitoare va fi creata o comisie speciala, formata din trei reprezentanti de la UDMR si trei de la PCM, care va avea misiunea de a finaliza mult asteptatul proiect de autonomie a zonelor locuite de etnicii maghiari. "In ceea ce priveste dialogul nostru cu PCM, am avut o intalnire cu presedintele acestui partid, Biro Zsolt, si am stabilit ca saptamana viitoare vom nominaliza o comisie comuna care sa lucreze pe proiectul nostru de autonomie, trei oameni de la noi, trei de la ei...", a spus Kelemen, potrivit Adevarul.

Erori vechi si confuzii recente. Primul ministru isi mentine acuzatiile la adresa scriitorului Mircea Mihaies bazandu-se probabil pe o mai veche sentinta a CNCD. Premierul Victor Ponta a explicat ca prin refuzul de a semna decretele de decorare a fostei conduceri a ICR si, respectiv, a sefului STS a dorit sa puna in evidenta faptul ca decoratiile trebuie acordate pentru merite importante aduse statului roman, si nu unui lider politic (Agerpres). Primul-ministru a adaugat insa ca va respecta decizia Curtii Constitutionale. Precizarea finala era inutila, caci respectarea deciziilor Curtii este de la sine inteleasa. Daca a tinut sa o faca este mai mult pentru ca banuieste ca aceasta decizie o sa-i fie defavorabila, scrie Deutsche Welle.