Votul care a reinviat USL si semnificatiile lui. Declaratia adoptata de Parlament, prin care alesii ii cer presedintelui Traian Basescu demisia, nu are valoare juridica, dar se poate transforma intr-un instrument de presiune asupra sefului statului. Cu 344 de voturi, provenite de la PSD, PC, UNPR, PP-DD si PNL, Parlamentul a adoptat ieri declaratia prin care ii cere lui Traian Basescu sa demisioneze, deoarece nu ar mai fi "indreptatit sa asigure prestigiul, integritatea morala si legitimitatea functiei prezidentiale". Parlamentarii UDMR s-au abtinut, iar cei ai PDL si PMP au parasit sala, asa ca nu s-a inregistrat nici un vot "impotriva". Cu o zi inainte de adoptarea declaratiei, seful SRI, George Maior, a confirmat spusele presedintelui referitoare la faptul ca Serviciul nu l-a informat despre legatura pe care Sandu Anghel o avea cu Mircea Basescu. La scurt timp dupa votul din Parlament, declaratia a fost transmisa membrilor Consiliului European, sefilor de stat si de guvern ai statelor membre ale UE. Acesta a fost, de altfel, scopul real al demersului puterii, derulat cu o viteza demna de apreciat: crearea unei presiuni din partea partenerilor occidentali asupra presedintelui Traian Basescu, mai ales ca acesta participa, azi si maine, la Consiliul European, scrie Romania libera.

Politic showFoto: Colaj foto

Umbra lui Teodor Melescanu la Congresul PNL. Seful SIE, Teodor Melescanu, ar fi tentat sa candideze la Cotroceni si a cautat sprijinul mai multor persoane apropiate PNL, sustin surse politice. Actualul sef al SIE, Teodor Melescanu, nu a exclus in ultimele luni posibilitatea de a candida la alegerile prezidentiale. Potrivit surselor EVZ, Melescanu a avut intalniri cu liberali si oameni apropiati de Partidul National Liberal atat la inceputul anului, dar si mai recent, in ultimele saptamani, in incercarea de a obtine sprijin pentru o eventuala candidatura la prezidentiale. De altfel, chiar luni, Melescanu a reiterat ca, daca va fi solicitat pentru a candida la Presedintie, atunci va examina aceasta propunere. "In mod firesc o asemenea propunere trebuie sa vina din partea colegilor mei, de unde sunt suspendat din partid, respectiv PNL", a spus Melescanu, amintind de sanctiunea primita in momentul in care a acceptat propunerea presedintelui Basescu de a conduce SIE. Recent, chiar liderul interimar al PNL, Klaus Iohannis, a declarat ca o eventuala revenire a lui Teodor Melescanu in partid ar fi un castig pentru liberali, dar ca nu au existat discutii pe aceasta tema, scrie EVZ.

Subiectul Basescu continua sa divida. Diferentele de atitudine si de limbaj, in aparenta minore, dintre democrat-liberali si national-liberali ar putea arunca in aer toata constructia. Votul din Parlament scoate la iveala ca PNL si PDL nu sunt intru totul pregatite sa fuzioneze. Democrat-liberalii au refuzat sa participe la votul privind declaratia in care i se cere presedintelui Traian Basescu sa-si depuna demisia, ceea ce inseamna ca mai au inca o mare dependenta morala fata de fostul lider de partid. In finalul declaratiei, adoptate cu 344 de voturi "pentru", 17 "abtineri" si niciun vot "impotriva", se spune ca, in urma dezvalurilor din ultimul timp: "Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, nu mai este indreptatit sa asigure prestigiul, independenta si legitimitatea functiei prezidentiale, motiv pentru care (ar trebui) sa-si asume de indata demisia din functia de presedinte al Romaniei". PDL si PMP au boicotat votul, iar militantii UDMR au anuntat un vot liber, probabil majoritatea abtinandu-se, scrie Deutsche Welle.

Ponta, pentru The Jerusalem Post: In Romania nu exista antisemitism. Cu ocazia vizitei in Israel, alaturi de o parte din ministrii cabinetului sau, premierul Victor Ponta a vorbit, intr-un interviu pentru "The Jerusalem Post", despre atitudinea Romaniei vizavi de antisemitism si Holocaust, sustinand ca in tara noastra nu exista antisemitism. Ponta a afirmat ca a studiat Holocaustul in scoala, insa mult mai tarziu a aflat despre crimele pe care acest flagel le-a generat pe teritoriul tarii noastre. Intrebat cum comenteaza faptul ca antisemitismul este destul de raspandit in Europa, premierul a raspuns ca populistii sunt cei care se folosesc de antisemitism in scopuri electorale si politice. Mai mult, a sustinut premierul, evreii nu sunt singurele victime ale ideologiilor rasiste si a dat exemplu comunitatile de romani din Marea Britanie care, de asemenea, sunt supuse discriminarii. Un alt subiect despre care premierul a vorbit in cadrul interviului a fost situatia din Ucraina, scrie Adevarul.

SRI si DNA au ascultat tot ce misca in jurul liderilor PSD si PNL Cluj. Reteaua judeteana a presedintelui Horea Uioreanu avea ramificatii pana la consilieri, soferi si secretare. Cei mai importanti lideri ai PSD si PNL Cluj au avut telefoanele monitorizate in urma unui mandat eliberat de un judecator de la Curtea de Apel pe 21 ianuarie 2014. Pe langa politicieni, pe mandatul de interceptare apar si numele soferilor acestora sau ale consilierilor personali. Primul pe lista ascultatilor este Horea Uioreanu, presedintele PNL Cluj si presedinte al Consiliului Judetean. Al doilea, Ioan Oleleu, vicepresedinte al CJ Cluj si membru de baza al PSD Cluj. Uioreanu si Oleleu sunt suspectati ca ar fi facut presiuni asupra directorului Aeroportului pentru a permite inceperea lucrarilor la APRON 4, o parcare pentru avioane de mare tonaj. Lista continua cu Remus Lapusan, presedintele PSD Cluj, Mihai Teaha, consilier personal al lui Uioreanu, Razvan Pop - seful de cabinet al presedintelui CJ Cluj, Gavrila Iuga - presedintele Organizatiei de Tineret a PNL Cluj, scrie EVZ.

Populism si functii, la schimb cu voturile PP-DD. Acceptarea unora dintre propunerile populiste ale PP-DD sau oferirea de functii in plan central si local pentru acest partid, se numara printre prevederile protocolului dintre cele doua partide. Acordul politic, incheiat ieri, prevede ca PSD va sustine si promova in cadrul coalitiei de guvernare unele politici publice si proiecte guvernamentale cuprinse "in proiectul celor 100 de puncte ale PP-DD", in ordinea prioritatii acestora stabilita de comun acord de catre presedintii PSD si PP-DD. Printre aceste proiecte ar fi simplificarea si debirocratizarea sistemului fiscal, micsorarea numarului de taxe, eliminarea obligativitatii platii taxei radio-tv, majorarea alocatiilor pentru copii, reimpadurirea Romaniei. Insa, textul protocolului lasa posibilitatea ca liderii celor doua partide sa includa in proiectele guvernamentale si alte puncte din programul PP-DD, deschizand usa catre adoptarea unor promisiuni populiste. Dincolo de ideile deja mentionate in protocol, in proiectul PP-DD sunt cuprinse si alte deziderate, cum ar fi majorarea tuturor salariilor si pensiilor, eliminarea tuturor taxelor sau reducerea TVA la 10%, scrie Romania libera.

Dan Sova, reactie la afirmatiile lui Basescu privind acte de coruptie la Autostrada Comarnic-Brasov: "O minciuna incalificabila". Fostul ministru al Transporturilor, Dan Sova, a comentat miercuri seara afirmatiile presedintelui Traian Basescu care a sustinut ca la Ministerul Transporturilor s-au comis acte de coruptie, catalogand cele sustinute de seful statului drept "o minciuna incalificabila". Decizia vine in contextual in care la depunerea juramantului de noul ministru al Transporturilor, liderul de la Palatul Victoria a declarat ca la ministerul mentionat mai sus sunt anumite probleme. "Felicitari pentru revenirea in Guvern. Va atentionez ca mergeti intr-un minister cu probleme. Fiti atent la premisele contractarii Comarnic-Brasov. Din informatiile mele, deja exista acte de coruptie. S-au gasit niste firme carora li s-au facut cadouri", a precizat Basescu. Dan Sova a punctat faptul ca, in calitate de avocat, ii recomanda lui Traian Basescu sa mearga la DNA daca are cunostinta de astfel de fapte, pentru ca altfel se face vinovat de "omisiune de sesizare a autoritatii", in cadrul unei interventii la Digi 24, potrivit Adevarul.

Tariceanu il ataca pe Basescu: "Coruptia sta bine mersi in familia sa". Calin Popescu Tariceanu a lansat un nou atac la presedintele Romaniei, precizand ca in familia Basescu "sta bine mersi coruptia". In acest sens, presedintele Senatului a explicat ca scandalul in care este implicat fratele sefului statului va avea ecouri internationale si ca Traian Basescu se poate "trezi izolat pe plan extern". Dupa ce Parlamentul a adoptat o declaratie politica prin care i se cere demisia lui Traian Basescu, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, l-a acuzat pe seful statului ca "in familia sa coruptia sta bine mersi". "Aceasta atitudine reliefeaza in fond o stare de fapt inacceptabila legata de pierderea prestigiului institutiei prezidentiale, de onorabilitate si pierderea legitimitatii in conditiile in care presedintele, impreuna cu familia lui, este legat indisolubil de un grav scandal de coruptie alaturi de grupuri de crima organizata. In ciuda dezbaterilor privind lupta impotriva coruptiei aflam ca de fapt coruptia sta bine mersi in familia presedintelui fara ca el sa actioneze in vreun fel", a declarat Tariceanu, dupa sedinta Parlamentului, scrie Gandul.