Victor Ponta si-a anuntat candidatura la Presedintia Romaniei intr-un interviu acordat EVZ: Am responsabilitatea de a le raspunde si celor care nu ma voteaza. Joi, de la ora 12.00, prim-ministrul Victor Ponta s-a aflat in redactia EVZ. O parte consistenta a discutiei a fost alocata problemelor de ordin economic si celor legate de sistemul judiciar. Victor Ponta a facut precizari importante legate de contractele pe care firmele lui Dan Voiculescu le au pentru terenuri ale Agentiei Domeniilor Statului, dar si despre decizia pe care a luat-o in legatura cu posibila gratiere a lui Dan Voiculescu. Prim-ministrul a raspuns, timp de aproape doua ore, intrebarilor jurnalistilor EVZ.

Politic showFoto: Colaj foto

Promisiunile neonorate ale PSD fata de UDMR. Opozitia MAE fata de initiativa Minority SafePack, sustinuta de UDMR, este motivul oficial pentru care maghiarii discuta, astazi, daca mai raman la guvernare. In realitate, insa, nemultumirile UDMR sunt mult mai numeroase si tin de promisiunile facute de PSD, in mare parte neonorate. Consiliul Permanent al UDMR trebuie sa decida daca Uniunea ramane sau nu in coalitia la putere, dupa ce negocierile de miercuri dintre Victor Ponta si Kelemen Hunor au esuat, fiecare parte pastrandu-si pozitia cu privire la initiativa cetateneasca Minority SafePack, scrie Romania libera.

Ponta si Basescu au ajuns la un acord in privinta numelui si portofoliului viitorului comisar european. Basescu si Ponta au ajuns un acord in privinta viitorului comisar european, acesta fiind Dacian Ciolos, iar portofoliul este cel al Agriculturii. Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca s-a inteles cu premierul Victor Ponta pe acelasi nume si acelasi portofoliu de comisar european, respectiv portofoliul Agriculturii, seful statului precizand ca doreste sa incerce sa obtina pentru Romania un post de vicepresedinte al Comisiei Europene. Presedintele a declarat ca nominalizarea comisarului european este o problema pe care a stabilit-o impreuna cu premierul Victor Ponta, scrie Gandul.

Monica Macovei da in judecata trustul Intact: "Voi cere CNA sa sanctioneze postul de televiziune si dezinformare Antena 3". Europarlamentarul Monica Macovei scrie pe blogul sau ca va da in judecata trustul Intact si va cere CNA sa sanctioneze postul de televiziune si dezinformare Antena 3 si il ataca pe presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, pe care il numeste "cancerul Romaniei". "De ani de zile vedem cum turnatorul Voiculescu (Felix) isi foloseste angajatii pentru a minti si calomnia, pentru a rescrie istoria si a ascunde realitatea. Angajatii turnatorului si gradatului Voiculescu sustin ca as fi anchetat oameni la Mineriada din 1990. (...) Voi da in judecata trustul Intact...", scrie Adevarul.

Dupa ce a lasat PPE pentru ALDE, liberalii europeni au trimis-o pe Norica Nicolai in Comisia pentru Pescuit. Desi partidul care a ajutat-o sa obtina un nou mandat de europarlamentar, chiar din postura de cap de lista, s-a inscris in grupul PPE, Norica Nicolai a ales sa faca parte in continuare din ALDE. Aceasta a fost repartizata in Comisia pentru Pescuit de catre liberalii europeni. Norica Nicolai a ales sa faca parte in continuare din grupul ALDE la data de 7 iulie, motivand la acea vreme ca a luat aceasta decizie deoarece a candidat sub acea sigla, iar voturile au fost obtinute in calitate de candidat al ALDE. Cu toate acestea, liberalii europeni nu au rasplatit-o cu aceeasi pozitie ca in mandatul precedent, scrie EVZ.

Majoritatea nu face economie de mijloace. Euroscepticii au fost izolati in Parlamentul European prin blocarea accesului la orice functie de conducere ca urmare a unui pact controversat intre grupurile majoritare. In Parlamentul European s-a declansat o infruntare care a transgresat vechile reguli. Grupurile politice care formeaza majoritatea, popularii (PPE), socialistii (PSE) si liberalii (ALDE), au convenit sa refuze euroscepticilor orice functie de conducere in comisiile de specialitate. Prin urmare au recurs in fiecare caz in parte la forta majoritatii, impunandu-si mereu proprii candidati in pofida proportionalitatii si in dauna euroscepticilor din grupul condus de Nigel Farage, scrie Deutsche Welle.