PDL renunta la nume, dar ramane cu... imnul. Urmare a negocierilor de ieri, democrat-liberalii au acceptat ca noul partid sa se numeasca PNL, potrivit surselor EVZ. In schimb, democrat-liberalii va trebui sa se multumesca cu premiile de consolare: imnul noului partid, "Verde- nrourat", dar si cu sediul din Aleea Modrogan nr.1. "Noi am incheiat toate subiectele, dar ar fi o forma de respect fata de colegii nostri, atat din PDL, cat si din PNL, sa nu anuntam public o decizie care nu este o decizie pana nu este ratificata de organismele de conducere ale celor doua formatiuni politice", a afirmat vicepresedintele PNL Ludovic Orban. Mai mult, democrat-liberalii nu s-au aratat foarte deranjati nici de faptul ca nu se va mai merge pe un tandem la alegerile prezidentiale, ei pierzand astfel, functia de premier. S-a stabilit un "gentlemen's agreement", potrivit caruia, daca nu se va face tandem, atunci, la formarea Guvernului, daca prezidentiabilul liberalilor va castiga alegerile, la functia de premier va avea intaietate un candidat din partea PDL, dar nu e obligatoriu, au mai precizat surse politice, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Virgil Popescu: Pot sa existe doua partide de dreapta. Electoratul PMP va vota candidatul dreptei. Vicepresedintele PNL Virgil Popescu a fost invitat la Adevarul Live, unde a discutat despre fuziunea PNL-PDL, despre dezbaterile de la Cotroceni dintre presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta si ministrul de Finante Ioana Petrescu, dar si despre alte teme fierbinti. Despre unificarea dreptei: "Nu exista nicio problema sa existe doua partide pe partea dreapta. USL a fost un proiect pe care nu-l regret ca s-a facut. Sunt convins ca electoratul PMP va vota candidatul dreptei. Eu sunt convins ca dreapta va da presedinte. Forta Civica va fuziona cu PNL. Domnul Ungureanu are o cota foarte mare. Locul dansului este in partidul de dreapta. PMP are un 6%. unt convins ca va veni catre electoratul de dreapta. Electoratul PMP de la Mehedinti nu va sta acasa, asta va pot spune sigur", a declarat Virgil Popescu pentruAdevarul.

Vasile Blaga: "PDL si PNL vor intra in alegeri intr-o alianta electorala. Uniunea Crestin-Liberala ar fi o denumire foarte buna". PDL si PNL vor intra in prezidentiale intr-o alianta electorala, fuziunea fiind practic imposibil sa se finalizeze juridic pana la alegeri, a declarat, miercuri, la Gandul live, presedintele democrat-liberalilor, Vasile Blaga. "Uniunea Crestin-Liberala ar fi o denumire foarte buna" pentru alianta, a precizat el, adaugand ca exista si alte variante de lucru, printre care Uniunea Crestin Democrata sau Uniunea Liberal-Democrata. Cat priveste numele noului partid rezultat din fuziunea PNL-PDL, Vasile Blaga sustine ca acesta va fi batut in cuie joi, neexcluzand insa sa fie PNL. "Nu as vrea sa renunt la numele PDL, dar e prea important momentul pentru a ne crampona in asemenea lucruri emotionale. De dragul tintei, cred ca fiecare dintre noi trebuie sa lase la o parte orgoliile", a spus el, informeaza Gandul.

Rozalia Biro: As fi onorata sa fiu ministru al Culturii si vicepremier. Presedintele CRU, senatorul UDMR Rozalia Biro, spune ca isi doreste sa devina ministru al Culturii si vicepremier si ca a discutat despre acest lucru cu Kelemen Hunor, ea precizand ca daca Consiliul Permanent al UDMR va decide ca ea sa preia aceste functii, va fi onorata sa accepte. "Am avut deja o discutie cu domnul presedinte Kelemen legat de acest aspect. In cursul zilei de maine (joi - n.r.) vom avea Consiliul Permanent al UDMR, convocat sa desemneze cine va fi candidatul nostru la alegerile prezidentiale, si, avand in vedere ca pana la 1 august (cand Kelemen Hunor se va retrage din Guvern - n.r.) nu se va mai intruni Consiliul, banuiesc ca tot maine domnul presedinte va face propunerea cine sa preia cele doua functii. In cazul in care Consiliul Permanent va vota sa preiau eu aceste functii, eu voi fi onorata sa le accept", a declarat pentru Mediafax, senatorul UDMR Bihor Rozalia Biro, scrieEVZ.

Codul de etica al lui Macovei, Biblia noului PNL. Statutul noului partid de dreapta, care va purta tot numele PNL, se bazeaza pe codul de etica al PDL, promovat de Monica Macovei, care elimina coruptii din partid. Astfel, principalele victime vor fi liberalii Tudor Chiuariu, Florin Turcanu si Romeo Stavarache. PNL si PDL au finalizat in proportie de 99% statutul noului partid rezultat din fuziune. Nu au trecut in document exact lucrurile esentiale: denumirea, sigla si sediul viitorului partid. Insa completarea se va face saptamana viitoare, cu cateva zile inainte de alegeri, pentru ca liderii celor doua partide nu vor sa nasca un val de nemultumiri care sa le dea apa la moara contestatarilor. In plus, dupa o serie lunga de negocieri, ieri, liberalii si reprezentantii PDL au ajuns la un acord si in privinta denumirii noii constructii de dreapta. PNL va fi numele noului partid rezultat din fuziune, potrivit unor surse democrat-liberale. Exact asa cum anunta Klaus Iohannis la Congresul PNL. Ieri, Ludovic Orban si Catalin Predoiu n-au vrut sa spuna nici in ruptul capului numnele noului partid sau al viitoarei aliante, anuntaAdevarul.