Sondaj BCS: Ponta si Iohannis, in finala prezidentiala. Pensionarii, persoanele din mediul rural si casnicele il prefera pe Ponta, in timp ce Iohannis este votat de tineri si de persoanele din mediul privat. Premierul Victor Ponta are cele mai multe sanse sa castige batalia din toamna pentru alegerile pre zi dentiale. Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Biroul de Cercetari Sociale (BCS), Victor Ponta ar obtine 39,4% din voturi, in timp ce presedintele PNL, Klaus Iohannis, se afla la doar 6 procente distanta, cu o intentie de vot de 33,3%. Primarul Sibiului este urmat de prezidentiabilul PMP, Cristian Diaconescu, cu 8%, in timp ce presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu este cotat cu 6,5%. Corneliu Vadim Tudor ar strange, la randul sau, 4,7% din voturi, scrie EVZ.

Politic showFoto: Colaj foto

MRU nu renunta inca la gandul prezidential. Presedintele Fortei Civice, Mihai Razvan Ungureanu, a batut palma cu Vasile Blaga, iar micul partid pe care il conduce va fi absorbit de PDL. In schimb, MRU va primi un post de prim-vicepresedinte, iar inca cinci oameni din Forta Civica vor primi posturi de conducere in Biroul Permanent, probabil vor fi unsi vicepresedinti. Insa, neoficial, Mihai Razvan Ungureanu isi doreste mult mai mult. Surse din partide ne-au declarat ca fostul premier ar vrea sa fie inclus in sondajele dreptei pentru alegerile prezidentiale, desi PDL are in acest moment un om ales prin vot direct de structurile teritoriale: Catalin Predoiu, scrie Adevarul.

"Presedintele" e bolnav prin definitie. Potrivit unui sondaj INSCOP, un sfert dintre romani considera ca Ceausescu se potriveste cel mai bine cu conceptul de "presedinte". Cum se explica acest lucru? La prima vedere e deconcertant. Nici nu stim ce sa spunem si e mai bine de fapt sa ramanem o clipa in aceasta zona de nehotarare reflexiva. Sa tratam subiectul ca si cum ne-am gasi in fata unui fapt neutru ar fi gresit, dupa cum gresit ar fi si sa ne lansam emotiv in tot soiul de imprecatii la adresa "poporului stupid", incapabil sa-si judece bine propria istorie. Datele nu suna deloc bine, dar, care este explicatia lor, sondajul nu ne spune si nici nu poate sa o faca. A sustine ca un sfert dintre romani il mai venereaza pe Ceausescu ar fi in dezacord cu toate celelalte lucruri pe care le stim, scrie Deutsche Welle.

Noul vicepremier, intre probleme cu legea si o farsa de zile mari. Senatorul Rozalia Biro a fost nominalizata de UDMR pentru a prelua portofoliul Culturii si a deveni vicepremier in Guvernul Ponta, functii care vor deveni vacante cand Kelemen Hunor isi va da demisia. Propunerea lui Biro ridica, insa, unele semne de intrebare, deoarece aceasta a scapat la limita de un dosar de coruptie. Nominalizarea Rozaliei Biro a fost decisa, ieri, de Consiliul Permanent al UDMR, iar in luarea hotararii a cantarit greu si faptul ca aceasta este, practic, numarul doi al Uniunii, fiind presedintele Consiliului Reprezentantilor Unionali al UDMR, scrie Romania libera.

Dragos Benea, seful CJ Bacau, a apasat butonul de panica dupa ce a fost trezit din somn de procurorii DNA, cu lovituri puternice in poarta vilei. Presedintele Consiliului Judetean Bacau, Dragos Benea, s-a speriat de loviturile de la poarta casei unde locuieste si a chemat firma de paza, care-i asigura protectia la domiciliul de pe Calea Moldovei. Dupa ce s-a dezmeticit si-a dat seama ca la poarta sunt procurorii si mascatii veniti de la DNA. Echipajul de la firma de protectie a ajuns in cateva minute la vila lui Benea, unde a dat nas in nas cu mascatii dar si cu procurorii DNA. Au fost nevoiti sa se retraga imediat, relateaza Adevarul.

Ponta: Romania nu va bloca parcursul Serbiei spre UE; privind minoritatile nu cere mai mult decat ofera. Romania nu va bloca in vreun fel parcursul european al Serbiei iar in ceea ce priveste problematica minoritatilor, Romania nu cere mai mult decat ofera, a declarat premierul Victor Ponta joi, in cadrul unei conferinte de presa comuna cu omologul sau sarb, Aleksandar Vucic. "Sunt la Belgrad cu un mesaj foarte clar din partea Guvernului Romaniei. Suntem si vrem sa fim cu siguranta cel mai hotarat avocat al Serbiei pe parcursul sau de integrare in Uniunea Europeana. Eu cred ca nu doar Serbia are nevoie de UE, ci si UE are nevoie de Serbia. Cred ca este in interesul Romaniei ca Serbia sa fie cat mai curand membru al UE...", a afirmat premierul roman, potrivit EVZ.

Boc il contreaza pe Blaga. "Numele PNL pentru PDL, nedrept cu membrii de partid obisnuiti". Fostul presedinte PDL, Emil Boc, afirma, la cateva ore dupa ce Vasile Blaga anunta ca in urma fuziunii PNL cu PDL noul partid se va numi PNL, ca aceasta decizie este nedreapta cu membrii de partid obisnuiti. Fostul presedinte democrat-liberal Emil Boc sustine ca numele PNL pentru PDL este "nedrept cu membrii de partid obisnuiti", care nu doresc "topirea" PDL in PNL, el apreciind ca ar mai trebui asteptat cu numele noii formatiuni de dreapta. Emil Boc a declarat, joi, ca foarte multi membri simpli ai partidului i-au spus ca numele PDL este in constiinta fiecaruia si ei nu doresc "topirea" PDL in PNL, scrie Gandul.