Cum l-a lucrat Iohannis pe Crin prin sondaje. Cercetarile sociologice pe baza carora Iohannis a fost desemnat candidat al PNL la prezidentiale ridica numeroase semne de intrebare. Desemnarea lui Klaus Iohannis drept candidat al PNL pentru prezidentiale a decurs ieri fara probleme, dar nu este lipsita de controverse. La votul din Delegatia Permanenta, liderul PNL a obtinut dublu in comparatie cu Crin Antonescu: 111 voturi la 55, in conditiile in care 70 de liberali au lipsit. Dincolo de faptul ca votul este departe de sprijinul larg pe care si l-a dorit Iohannis, persista semnele de intrebare asupra sondajelor pe baza carora primarul Sibiului i-a luat fata lui Antonescu in cursa interna. Desemnarea candidatului PNL la prezidentiale s-a realizat in baza a doua sondaje de opinie comandate de liberali. Cercetarile realizate ridica insa anumite semne de intrebare, scrie EVZ.

Politic showFoto: Colaj foto

Sondaj INSCOP: Fuziunea dintre PNL si PDL ii imparte pe romani in doua tabere. 35,4% din romani nu vad cu ochi buni fuziunea intr-un singur partid a PNL si PDL, in timp ce 29,4% considera ca o asemenea unificare este o idee buna, arata un sondaj INSCOP Research, realizat la comanda "Adevarul". Liderii Klaus Iohannis si Vasile Blaga au anuntat ca PNL si PDL vor fuziona sub numele de PNL dupa 1 ianuarie 2015. Sociologii de la INSCOP Research au iesit in strada pentru a-i intreba pe romani ce parere au cu privire la infaptuirea acestei constructii politice. Concluzia: majoritatea romanilor fie nu si-au format o parere, fie considera ca fuziunea prin comasare a celor doua partide este o idee proasta. Procentele arata astfel: 35,4% din respondenti sunt de parere ca unirea PNL si PDL intr-un singur partid este o idee proasta, in timp ce 29,4% considera ca un asemenea proiect este o idee buna, iar 35,2% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare, scrie Adevarul.

Macovei si Ungureanu, tinuti in afara competitiei. Candidatul desemnat luni de liberali va fi masurat in sondajele de opinie impreuna cu candidatul PDL, Catalin Predoiu, pentru desemnarea unui prezidentiabil al dreptei. Mihai Razvan Ungureanu si Monica Macovei si-au exprimat intentia de a candida pentru Cotroceni, dar liderul PDL, Vasile Blaga, a respins solicitarile lor. Intrebat daca democrat-liberalii au discutat despre solicitarea Monicai Macovei de a fi inclusa in procesul de selectie a candidatului dreptei la prezidentiale, Vasile Blaga a spus ca "PDL si-a desemnat in cel mai democratic mod cu putinta candidatul pentru Presedintia Romaniei". Ungureanu sustine ca vrea in continuare sa candideze pentru Cotroceni dar a adaugat ca, de aici incolo, decizia PNL si PDL devine suverana. In acest fel, Ungureanu a lasat sa se inteleaga ca nu va candida ca independent daca PNL si PDL vor decide sa il sustina pe Iohannis, scrie Romania libera.

Prezidentiabilul Klaus Iohannis: Nu a fost un vot "controversial", nu am de gand sa provoc o transare. Klaus Iohannis a descris starea de spirit din cadrul Delegatiei Permanente, unde a fost desemnat prezidentiabilul PNL, afirmand ca votul nu a fost unul "controversial". La cateva minute dupa ce a obtinut calitatea de prezidentiabil, in prima sa conferinta de presa, liderul PNL, Klaus Iohannis, a spus ca votul din Delegatia Permanenta nu a fost unul "controversial", iar in privinta posibilei excluderi din partid a europarlamentarei Norica Nicolai a raspuns ca nu are de gand ca provoace "o transare". "Le multumesc ca au venit si au votat, le multumesc si celor care au votat pentru Crin Antonescu. Pot sa va spun ca nu a fost un controversial, nu au fost niciun fel de contre, nu au existat luari de pozitii critice", a descris Iohannis situatia din Delegatia Permanenta in care s-a votat prezidentiabilul PNL, potrivit Gandul.

Viorel Catarama: Imi este teama ca in turul doi sa nu fie doi candidati de stanga: Ponta si Iohannis. Omul de afaceri Viorel Catarama a discutat astazi, in emisunea Adevarul Live, impreuna cu jurnalistul Sebastian Zachmann si cu redactorul-sef Dan Marinescu, despre proiectul sau de presedinte. Principalele declaratii: "Sunt de foarte multi ani fost membru PNL. Eu nu mi-am anuntat intentia, ci decizia de a candida la alegerile prezidentiale. Am strans un sfert din semnaturile necesare pentru a candida. Nu sunt interesat in mod deosebit de ce fac partidele politice intrucat decizia mea se bazezaza pe situatia economica: avem cel mai mic salariu minim pe economie si cea mai scumpa benzina. Afacerile merg din ce in ce mai greu. Partidele politice sunt structuri mafiote extrem de bine organizate, care colaboreaza cu strucutile interlope in detrimentul Romaniei. 40% sunt hotarati sa nu voteze niciun candidat al unui partid", scrie Adevarul.

Un ministru de cosmar. Dusa nu rateaza nicio ocazie sa gafeze. "Ministrul OZN" se afla in continuare in afara oricarei legaturi cu tragedia aviatica din estul Ucrainei. Ministrul Apararii, Mircea Dusa, care a declarat public, dupa doborarea avionului in estul Ucrainei, ca nu e cazul ca armata sa fie in alerta pentru ca "a fost un zbor civil", a fost preocupat in acest week-end de folclorul romanesc. El a vizitat, la Rastolita, casele alegorice amenajate cu ocazia celei de-a X-a editii a Festivalului Vaii Muresului. "Cand intri intr-o casa taraneasca si vezi exponatele din aceste case, te reintorci la obarsie si-ti aduci aminte ca valorile folclorului romanesc sunt deosebite", a declarat ministrul. Vineri, Dusa a spus ca nu trebuie convocat CSAT-ul, pentru ca nu se stie daca avionul a fost doborat. "Pai de ce sa fie armata in alerta? Ca este un zbor civil. Aveti dumneavoastra informatii ca a fost doborat?...", a declarat ministrul, potrivit EVZ.