Politic Show: Profilul de prezidentiabil al lui Klaus Iohannis nu este conform cu preferintele romanilor; Alianta Crestin Liberala, viitorul "nou" PNL. Punctele forte si punctele slabe; Jocurile din spatele candidaturii lui Ponta
Alianta Crestin Liberala, viitorul "nou" PNL. Punctele forte si punctele slabe vazute de analisti. PNL si PDL au fuzionat sambata doar pe hartie. Din punct de veder juridic, cele doua partide urmeaza sa se contopeasca intr-o singura formatiune de centru-dreapta, numita PNL, abia in 2017. Deocamdata, liberalii si democrat-liberalii s-au infratit sub umbrela Aliantei Crestin Liberale (ACL), cu scopul de a castiga alegerile prezidentiale din toamna. Sociologul Remus Stefureac e rezervat cand vine vorba despre nasterea noului PNL. "Deocamdata, trebuie sa vorbim despre o alianta electorala, nu despre un mare partid de dreapta. Pentru Romania, este foarte importanta o coagulare a fortelor de dreapta, in conditiile in care stanga este deja coagulata. Este foarte bine sa avem doua mari partide care sa guverneze alternativ. Ideal ar fi sa reziste mai mult la guvernare, sa fie cicluri mai mari, pentru a avea mai multa stabilitate politica", spune Remus Stefureac, director INSCOP, anunta Adevarul.
Jocurile din spatele candidaturii lui Ponta. Alegerile prezidentiale din toamna acestui an sunt vazute in PSD ca momentul unei schimbari la varful partidului, iar taberele social-democrate se pozitioneaza pentru a profita de aceasta situatie. Premierul Victor Ponta va solicita, astazi, membrilor PSD reuniti in Consiliul National sprijinul pentru a candida la alegerile prezidentiale din acest an. "Voi candida. Asta e ceea ce voi cere pe 29, marti, in cadrul PSD, pentru ca am deja sprijinul oficializat al PC si al UNPR. Voi cere sprijinul pentru candidatura, dupa care in septembrie avem nevoie de un congres", a anuntat Victor Ponta, in urma cu o saptamana, in cadrul unui interviu, informeaza Romania Libera.
Andreea Paul isi lauda seful de partid ca pe vremea lui Ceausescu. Deputatul PDL Andreea Paul Vass i-a scris cateva randuri lui Vasile Blaga cu ocazia zilei lui de nastere. Urarea aduce aminte de laudele pe care membrii Partidului Comunist i le aduceau lui Nicolae Ceausescu. "La multi ani sanatosi, intelepti si victoriosi, Vasile Blaga! La multi ani noului partid mare PNL-PDL, de centru-dreapta, nascut chiar de ziua lui Blaga!", a scris Andreea Paul Vass pe pagina sa de Facebook. Chiar in ziua in care implinea 58 de ani, liderul democrat-liberalilor a participat la Congresul de fuziune PNL-PDL. Reprezentantii PDL si PNL au aproabat, in unanimitate, intr-un congres comun, protocolul de fuziune prin contopire dintre PDL si PNL si statutul noului partid. Presedintele PDL Vasile Blaga a declarat ca aprobarea fuziunii inseamna semnarea certificatului de nastere al celui mai mare partid de centru-dreapta din istoria moderna a Romaniei, scrie EVZ.
Presedintele PNL Targu Mures a demisionat din partid din cauza fuziunii cu PDL. Presedintele PNL Targu Mures, Ionela Ciotlaus, fost viceprimar al municipiului, a demisionat din partid, luni, sustinand ca fuziunea cu PDL a fost o decizie luata fara consultare interna si reprezinta pierderea identitatii liberale, transmite corespondentul Mediafax. Ionela Ciotlaus, fost viceprimar al municipiului, inlocuit de cateva luni cu Claudiu Maior (PDL), a anuntat, luni, intr-o conferinta de presa, ca si-a depus demisia din toate functiile politice detinute in PNL - vicepresedinte in BPJ Mures si presedinte al organizatiei liberale din Targu Mures - precum si din calitatea de membru al partidului, transmite corespondentul Mediafax. "Astazi (luni - n.r.) am demisionat. Motivele sunt legate de decizia de a demara procedurile de fuziune intre PNL si PDL si in acest fel pierderea identitatii liberale si asocierea cu adversarul politic de un deceniu. Raman fidela principiilor politice liberale, dar nu le voi subordona celor care pana mai ieri ne-au jignit si umilit in fel si chip, a declarat Ciotlaus, anunta Adevarul.

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
In realitate, situatia este onorabila, satisfacatoare, in toate privintele (in toate domeniile) : educatie, dotarea scolilor din toate localitatile, sanatate, infrastructura, inzestrarea armatei, dezvoltarea rurala, igiena populatiei (apa curenta, canalizare, consumul de sapun, etc.), calitatea hranei, numarul de hectolitri de bautori de alcool la suta de locuitori, dotarea agriculturii cu masini moderne, irigatiile, curatenia in spatiul public, nivelul coruptiei, al mitei, hotia din avutul public, nivelul si echitatea salariilor si al pensiilor, moralitatea, voluntariatul, solidaritatea, nivelul civismului intregii populatii, comportamentul acesteia in public, numarul de biserici la suta de locuitori, misticism, numarul si marimea taxelor si impozitelor, evazionism, calitatea politicienilor - intelectuala si morala, calitatea legilor - corectitudine, claritate si simplitate, numarul si calitatea imbogatitilor 'peste noapte,si, mai ales, nivelul dotarii si al functionarii institutiilor din domeniul sanatatii.
Despre situatia practic satisfacatoare din domeniul sanatatii, a vorbit recent, la 'o ora de varf, un secretar de stat din Ministerul Sanatatii : ne-a reprosat ca exageram tendentios cu smiorcaiala ca la noi situatia n-ar fi la nivel corespunzator, comparativ cu situatia din toate tarile lumii, rauvoitorii ignorand voit ca situatia din Romania este mult mai buna decat in America si din alte taril axansate, din intreaga lume. Secretarul de stat isi sublinia meritele profesionale si morale, obiectivitatea, buna sa credinta, calitatea sa de profesionist pur-sange, ca medic adus in guvern ca sa invioreze accelerat sistemul; era extrem de bun de gura nu-l mai putea opri nimeni, vorbea peste altii, pe ton ridicat, de-ai fi crezut, desigur eronat, ca e vreun politruc propagandist care vorbeste despre realizarile minunate ale politicienilor.