Vacanta electorala costa peste 8 milioane de lei. Parlamentarii se vor ocupa de campania electorala fara niciun fel de probleme, dupa ce au decis sa lucreze in teritoriu pana pe 16 noiembrie, cand va fi decis viitorul presedinte. Atat senatorii, cat si deputatii vor putea sa-si promoveze candidatii in colegiile uninominale si, in acelasi timp, vor incasa banii de la Parlament, chiar daca nu vor trece pe la Casa Poporului. In medie, un parlamentar primeste lunar o indemnizatie de 4.200 lei (aceasta suma poate depasi plafonul de 5.000 de lei, in cazul in care deputatul sau senatorul detine si o functie de conducere fie in Biroul Permanent, fie in comisii). Pe langa indemnizatia lunara, ei incaseaza nu mai putin de 10.000 de lei pentru cheltuieli de personal si pentru cheltuielie aferente biroului parlamentar. In conditiile in care sunt 577 de parlamentari (403 deputati si 174 senatori), o vacanta electorala de o luna costa 8.193.400 de lei. Singurele sume care nu vor fi virate in conturile membrilor Legislativului sunt diurnele si banii pentru deplasari, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Alegeri prezidentiale 2014. De ce o sustine Gabriel Liiceanu pe Monica Macovei: "M-am recunoscut in ea". Monica Macovei, candidat independent la alegerile prezidentiale din noiembrie, este sustinuta de scriitorul Gabriel Liiceanu, care a fost prezent miercuri la evenimentul de lansare a proiectului elaborat de europarlamentar. Liiceanu a rostit cu acest prilej si un discurs in care si-a explicat optiunea politica. "Nu vreau sa va spun decat trei sau patru lucruri. Primul pe care doresc sa vi-l spun este ce caut aici, pentru ca nu e obiceiul meu sa apar in contexte de campanie politica si de candidatura prezidentiala. Va spun pe sleau ca am venit aici pentru ca am simtit nevoia sa-i reprezint pe cei care ar fi trebuit sa fie aici si nu sunt", si-a inceput Liiceanu discursul, anuntaAdevarul.

Iohannis: "Nu vreau sa fiu presedinte tatuc". Candidatul PNL la prezidentiale, Klaus Iohannis, a declarat, miercuri, ca nu doreste sa fie "nici un presedinte jucator, nici tatuc", ci sa reprezinte un etalon pentru comportamentul unei persoane publice, transmite corespondentul Mediafax. Intrebat, miercuri, la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, daca va reusi sa implementeze mentalitatea lucrului bine facut in Romania in cazul in care va deveni sef al statului, Klaus Iohannis a spus ca propune romanilor un nou tip de presedinte. "Eu sunt convins ca se poate, altfel nu m-as fi apucat de acest demers. Sunt convins ca pot eu sa fac acest lucru, de aceea propun romanilor un nou tip de presedinte. Nu vreau sa fiu nici jucator, nici tatuc, vreau sa fiu un presedinte care, prin ceea ce fac si ce gandesc si felul de a fi, sa reprezint un etalon pentru comportamentul public al unei persoane publice", a spus Iohannis, informeazaGandul.

Cat plateste Monica Macovei chirie pentru sediul de campanie. Monica Macovei a declarat, miercuri, ca pentru sediul sau de campanie, situat in centrul Capitalei, se plateste o chirie lunara de cateva mii de euro, banii provenind din contributiile financiare la campania sa, informeaza Mediafax. Este vorba despre 3.000 de euro, potrivit Monicai Macovei. "Avem fonduri numai din contributiile unor oameni. Trebuie sa va spun ca au venit inclusiv pensionari aici la sediu care au zis: "Am o pensie mica, dar vreau sa va dau 100 lei". Sigur ca au fost si contributii financiare mai mari, am intalniri cu oameni de afaceri, cei curati si cautam in continuare sprijin financiar", a spus Macovei intrebata de ce fonduri de campanie dispune, scrieRomania Libera.

Ludovic Orban cere ANI sa se autosesizeze in privinta declaratiei de avere a lui Victor Ponta. El ameninta cu plangeri la Parchet. Vicepresedintele PNL Ludovic Orban a remarcat ca declaratia de avere a lui Victor Ponta contine date diferite fata de declaratia de avere a sotiei sale, Daciana Sarbu, fiind astfel incalcata legislatia privind incompatibilitatile si conflictul de interese. "Victor Ponta, de fiecare data cand depune declaratia de avere, nu trece si averea sotiei. La fel face si Daciana Sarbu, care nu specifica averea sotului. Cei doi incalca flagrant legislatia privind incompatibilitatile si conflictul de interese. Va spun o cifra: 7 case. Familia Sarbu-Ponta detine 7 case. Plus terenuri, depozite si altele", a declarat Orban. Orban a cerut sefului ANI, Horia Georgescu, sa intervina si sa analizeze averea premierului si declaratia de avere, anuntaEVZ.