ACL "a slabit" cu 300 de primari dupa ordonanta traseistilor. Astazi, expira termenul de 45 de zile in care si-a facut efectele ordonanta de urgenta a Guvernului, prin care alesii locali puteau sa isi schimbe partidul. Alianta Crestin-Liberala a trimis, miercuri, o circulara tuturor organizatiilor, in care li s-a cerut sa-si evalueze pana luni pierderile. Potrivit surselor EVZ, aproximativ 250-300 de primari ai PNL si PDL au parasit cele doua formatiuni, in favoarea PSD si UNPR. Numarul acestora poate suferi, insa, modificari, in contextul in care luptele pentru racolarea de alesi locali se duc pana in ultimul moment. Printre fililalele ACL care au inregistrat cele mai mari pierderi se numara Giurgiu, Buzau sau Iasi, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Torpile de campanie: de la "Credeti in Dumnezeu, domnule Iliescu?" la caprioara lui Nastase si candidatul 007. Aproape toate campaniile pentru alegerea presedintelui au fost condimentate cu veritabile bombe electorale, de presa sau nu, care au avut darul de a hotari rezultatul final al scrutinului. Campania pentru alegerea presedintelui Romaniei a inceput sub semnul suspiciunilor, dupa ce serviciile de informatii din Romania au fost invocate in repetate randuri in context politic. Ultima data, presedintele Traian Basescu l-a acuzat pe candidatul cel mai bine plasat in sondaje, Victor Ponta, ca ar fi facut parte din SIE, in perioada 1997-2001, cand activa ca procuror.Adevarula contactat mai multi specialisti in comunicare, pentru a vedea cum si cat este influentat procesul electoral de asemenea gesturi spectaculoase.

De ce se scufunda Ponta. Niciodata, in ultimii 25 de ani, justitia nu a jucat in preajma alegerilor cu atata sange rece cum o face acum. Aceasta nuanta, relativ neglijata pana acum, demonstreaza cat de mult s-a schimbat Romania si cat de strategic a devenit acest petic riveran la Marea Neagra. A pierde avantajul proaspat castigat echivaleaza nu doar cu o prosteasca intoarcere in timp, ci cu un refuz de a evolua pe care generatiile viitoare nu n i-l vor putea ierta. Anchetele penale de amplitudinea dosarelor Microsoft-EADS, respectiv mafia retrocedarilor (cu ramificatiile ei spre mafia lemnului), condamnarile din ultima vreme, la pachet cu inceperea urmaririi penale impotriva unor lideri de categorie grea din fostul si actualul PSD, dar si din fostul USL, deconspirarea ofiterului acoperit care conduce Guvernul, ca si demascarea din ultima vreme a retelelor politice si de business clientelar, care deruleaza contracte uluitor de mari pe bani publici, deci cu statul roman, pun in lumina doua adevaruri de natura evidentei, informeazaRomania Libera.

CSM cere o procedura mai simpla de ridicare a imunitatii parlamentarilor. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au stabilit ca procedura parlamentara in privinta ridicarii imunitatii trebuie simplificata, pentru a nu mai bloca anchetele penale in care sunt implicati deputati sau senatori. Punctul de vedere al CSM va fi inaintat Ministerului Justitiei. Luarea de pozitie a CSM vine in contextul in care Dosarul Microsoft este blocat in Senat, dupa ce Comisia juridica a amanat cu doua saptamani discutiile privind solicitarea DNA de incepere a urmaririi penale impotriva social-democratilor Ecaterina Andornescu si Serban Mihailescu. Membrii Consiliului au luat in discutie, in sedinta de plen de ieri, o propunere legislativa privind modificarea si completarea unor articole din Statutul deputatilor si senatorilor si din Legea privind responsabilitatea ministeriala, in vederea formularii unui punct de vedere, scrieEVZ.

Sondaj: Electoratul vrea un presedinte si un premier din aceeasi tabara. Conform cercetarii INSCOP Research, efectuata la comanda ziarului "Adevarul", trei romani din cinci ar agrea ca seful statului si prim-ministrul sa aiba aceeasi culoare politica. Pentru a se evita certurile si instabilitatea la varful Romaniei, 61,3% din romani cred ca este mai bine ca presedintele si premierul sa faca parte din aceeasi tabara politica, releva sondajul realizat de INSCOP Research in perioada 2-8 octombrie 2014. Studiul a fost efectuat pe un esantion de 1.095 de persoane, reprezentativ pentru populatia de 18 si de peste 18 ani a Romaniei. Eroarea maxima admisa a datelor este de±3%, la un grad de incredere de 95%, anuntaAdevarul.