Premierul Victor Ponta a declarat intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei ca "Personal, nu cred in extinderea numarului de sectii in diaspora pentru ca in mod practic se va dovedi ca vor aparea aceleasi probleme". Ponta spune in schimb ca "trebuie schimbata modalitatea de vot in diaspora, prin orice modalitate, vot prin corespondenta, vot electronic".

Intrebat de ce a pierdut alegerile prezidentiale, Ponta a spus ca "am stiut sa ne adresam votantilor nostri, am facut-o convingator.. dar am fost total nepregatiti pentru asteptarile, supararile si resentimentele unor largi segmente de populatie".

El a elaborat, spunand ca se refera la "tineri, ardeleni, romanii din diaspora, care aveau sentimente speciale legate de tema comunismului, a protectiei persoanelor acuzate de coruptie, a rolului baronilor locali. Dar mai ales a temerii ca toata puterea va fi concentrata la o singura forta politica, PSD si Victor Ponta! Mobilizarea acestora in turul doi a decis rezultatul final!"

Candidatul PSD la prezidentiale a adaugat, intr-un final, ca "modul in care a fost organizat votul din diaspora a fost scanteia care a declansat flacara, dar fondul enuntat mai sus era deja instalat de mai mult timp. Evident ca nu a avut nimeni, la nivel guvernamental, nicio intentie sa blocheze votul in diaspora. Dovada? A fost acelasi numar de sectii ca si in anul 2009, dar prin schimbarea procedurilor au votat de trei ori mai multi romani... Pur si simplu am considerat in mod total eronat ca nu vor fi semnificativ mai multi votanti decat la precedentele alegeri, si aceasta eroare ne-a costat foarte scump!"