Elena Udrea insista, intr-un interviu pentru Evenimentul zilei, ca a atras atentia colegilor din guvern si partid asupra jafului de la ANRP (Autoritatea pentru Restituirea Proprietatilor). Mai mult, ea deschide un nou front, cu fosta presedinta ANRMAP (Autoritatea pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice), Cristina Traila, despre care spune ca exista suspiciunea ca aproba documentatii pe fonduri europene in functie de ce cabinet de avocatura reprezenta interesele. "Pot iesi acum sa spun foarte multe lucruri pe care unii par ca nu si le amintesc ori cred ca eu le-am uitat", a declarat Udrea in interviul pentru EVZ.

Elena UdreaFoto: HotNews.ro

Fosta democrat-liberala, in prezent presedinte PMP, insista sa spuna ca a atras atentia colegilor din guvern si partid cu privire la situatia de la ANRP, dupa ce atat Vasile Blaga, cat si Emil Boc au negat acest lucru. Ea a mai spus si ca s-a opus ca PDL sa preia conducerea agentiei.

  • "In primul rand, eu sunt foarte atenta la formulari. Am spus ca am discutat cu colegi din conducerea partidului. Nu am spus cu presedintele, ori cu secretarul general al partidului. Dar nici asa domnul Vasile Blaga nu ar trebui sa se prefaca a nu-si aminti discutiile si comentariile, unele foarte ironice, pe care chiar dansul le facea fata de sustinerea de care se bucura Crinuta Dumitrean (presedinta ANRP - n.r. ) in partid".
  • "Am spus de multe ori colegilor despre ce auzeam ca ar face aceasta doamna in functia pe care o ocupa la ANRP, dar, neavand altceva decat vorbe, a ramas ca in gara. In plus, cand s-a facut reimpartirea functiilor ocupate pe criterii politice, dupa plecarea PSD de la guvernare, m-am opus ca PDL-ul sa preia conducerea Agentiei, stiind ce potential de scandaluri are. Eram in decembrie 2009, in Salonul Alb de la Guvern. Alti colegi au insistat sa numim noi conducerea ANRP si asa a fost. Vreau sa vad cine ma mai contrazice".

Elena Udrea a confirmat si faptul ca i-a cerut demisia fostei sefe a ANRMAP, Cristina Traila, de la conducerea institutiei. Aceasta din urma a vorbit despre disensiuni din cauza controalelor realizate de ANRMAP pe tema fondurilor europene si despre grupuri transpartinice care faceau presiuni.

  • "Ma mir ca doamna Cristina Traila vorbeste despre pozitia mea fata de ce facea dansa in Guvern. Nu o avantajeaza deloc subiectul. O sa cer desecretizarea luarilor mele de cuvant legate de activitatea Cristinei Traila. I-am cerut insistent demisia din fruntea ANRMAP, atat in Guvern cat si in partid. Nu am fost singura, de altfel".
  • "Cristina Traila a reusit sa pacaleasca Guvernul sa aprobe o Hotarare de Guvern prin care institutia pe care o conducea devenea singura care putea face controale pe modul in care erau folosite fondurile europene. Ceea ce era in contradictie cu regulile UE, care prevedeau ca Autoritatile de Management din ministere si Autoritatea de Audit de la Curtea de Conturi faceau aceste controale. Problema a fost sesizata intr-o sedinta de Guvern dedicata absorbtiei fondurilor europene de catre cei din ministerul pe care il conduceam si, care erau cei mai buni in domeniu. Mi s-a parut suspecta incapatanarea cu care Cristina Traila vroia sa faca aceste controale doar ea".
  • "Unul din motivele pentru care fondurilor europene au fost blocate de la Bruxelles a fost si faptul ca o institutie neacreditata de ei intervenea in procesul de absorbtie in locul celor prevazute de lege. In plus, toate cele patru proiecte finantate prin POR, spre exemplu, care au fost identificate de Comisia Europeana cu nereguli in procedurile de licitatie, fusesera controlate de ANRMAP. Asa ca au suspendat acordarea banilor europeni si ne-au cerut inclusiv sa rezolvam problema cu aceasta Autoritate, fie excluzand-o, fie acreditand-o la Bruxelles, daca tineam mortis sa o avem amestecata in treaba. In prima sedinta de Guvern dupa decizia Bruxelles-ului, Cristina Traila a anuntat ca renunta la a mai controla beneficiarii de fonduri europene".
  • "Pana la urmatoarea sedinta doamna Traila s-a mai gandit si a venit cu o nazbatie si mai mare. Ne-a cerut sa ii dam dreptul de a controla toate documentatiile de licitatii, inainte de a fi urcate pe SEAP! Aceasta activitate nu era supusa acordului cu Comisia Europeana, deci nu avea nevoie de acordul lor. In mod surprinzator, a obtinut acest drept si, luni de zile, toate licitatiile au fost blocate. Va dati seama ce insemna ca mii de documentatii sa fie verificate de cativa oameni inainte ca ele sa devina publice? Evident ca nu exista atata resursa umana si atata logistica. Absorbtia fondurilor europene s-a blocat, dar si derularea proiectelor cu finantare din alte surse, cum ar fi bugetul de stat".

Udrea a mai afirmat ca au existat si acuzatii potrivit carora fosta sefa ANRMAP aproba documentatii pe fonduri europene "dupa cum cei interesati beneficiau sau nu de consultanta cabinetului de avocatura la care lucra sotul" sau.

  • "Veneau primarii sa ma roage sa intervin la doamna Traila ca sa le urce si lor documentatiile pe SEAP, ca asteptau de cateva luni si pierdeau finantarile. In conditiile in care, inainte de geniala idee a Cristinei Traila, o licitatie era anuntata public in 24-48 de ore. Asa am incurcat noi absorbtia fondurilor europene. Pentru ca unii au tinut sa-i faca pe ceilalti sa depinda de ei... ca sa nu reproduc acuzatiile pe care le-am auzit, ca documentatiile erau anuntate in sistem in mod preferential, dupa cum cei interesati beneficiau sau nu de consultanta cabinetului de avocatura la care lucra sotul Cristinei Traila".

Intrebata de ce nu a facut publica pozitia sa la acel moment, Elena Udrea a raspuns:

  • "Cum sa atac propriul Guvern? Am spus-o in interiorul Executivului si in partid. Permanent, eu am incercat sa fac lucrurile cat mai corect, dar si cat mai loial fata de echipa din care am facut parte. Spre exemplu, cand am primit in mod legal informari cu suspiciuni fata de activitatea unor colaboratori din cadrul Ministerului, le-am cerut sa plece, chiar daca erau sustinuti pe functii de unii colegi, ori organizatii din partid. Dar nu am iesit sa spun public care au fost motivele demisiilor lor. Dar pot iesi acum sa spun foarte multe lucruri pe care unii par ca nu si le amintesc ori cred ca eu le-am uitat".

Citeste interviul integral pe Evenimentul zilei