Cele doua aripi ale PNL se bat in teritoriu pentru suprematie. Conducerea noului PNL se reuneste sambata in sedinta Consiliului National de Coordonare, punctul fierbinte de pe ordinea de zi fiind impartirea puterii in organizatiile locale. Pentru a nu crea tensiuni si nemultumiri in teritoriu, s-a renuntat la varianta presedinte si presedinte executiv, varianta vehiculata de secretarul general al PNL, Marian Petrache, urmand sa se mearga pe formula co-presedintilor pana dupa alegerile parlamentare din 2016. Desi atat la nivel central, cat si in teritoriu structurile sunt foarte stufoase, la nivelul fiecarui judet, res pectiv sector, s-a luat decizia infiintarii unui Comitet Executiv care sa nu aiba mai mult de 23-29 de membri, pe langa Birourile Judetene, potrivit surselor EVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Condamnarile obliga partidele sa-si modifice statutele. PSD si noul PNL isi vor modifica statutele, in sensul in care vor introduce prevederi prin care membrii cu probleme penale vor fi sanctionati sau exclusi din partid, in functie de verdictul instantei. Decizia celor doua mari partide vine dupa numarul important de condamnari ale politicienilor din ultima vreme Scrutinul prezidential din 16 noiembrie a impulsionat atat puterea, cat si opozitia sa opereze modificari in statutele partidelor care sa le ajute sa remedieze imaginea in ochii alegatorilor. Victor Ponta a pus gand gand rau penalilor din partid, avertizand, luni, la finalul Biroului Permanent National, ca cei care nu vor fi de acord cu o serie de masuri impotriva celor certati cu lege vor trebuie sa-si gaseasca un alt lider. "Consiliul National poate sa ia in discutie si dupa aceea in Congres se va ratifica si da, punctul meu de vedere este foarte clar: trebuie sa avem in Statut prevazut foarte clar ce se intampla cu functia politica si functia administrativa in functie de diverse faze ale procesului penal", a precizat Ponta. In prezent, in interiorul PSD s-a creat o echipa, format din zece social-democrati si condusa de presedintele executiv Liviu Dragnea, care se ocupa exclusiv de modificarea statutului partidului, anunta Adevarul.

Kelemen: Daca as fi fost in locul lui Ponta, as fi demisionat dupa votul din Diaspora. Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, marti, la Gandul Live, ca daca ar fi fost in locul lui Victor Ponta, ar fi demisionat dupa esecul organizarii alegerilor din diaspora, precizand ca, totusi, Ponta era cel mai putin implicat si ca pana nu esti intr-o functie e greu de spus cum ai fi reactionat. Intrebat daca, avand in vedere situatia de la votul din strainatate la alegerile prezidentiale, ar fi demisionat din functia de premier, Kelemen Hunor a raspuns: "Probabil ca da. Eu mi-am dat demisia pentru lucruri mult mai minore, daca vreti. Poate ca da. Nu-mi dau seama. Pana nu esti in acea functie, e greu sa spui ce ai fi facut daca ai fi fost in locul lui Victor Ponta. Dar efectul a fost cel cunoscut: a pierdut alegerile", informeaza Gandul.

Despre tipare politice, noul presedinte si scena politica - Interviu cu Barbu Mateescu. Barbu Mateescu este sociolog, autorul blogului Sociollogica si absolvent al Universitatii Pennsylvania. Interviu realizat de Irina Ursu. Context Politic: Cum ai comenta actiunile presedintelui Klaus Iohannis de cand s-a instalat la Cotroceni? Barbu Mateescu: Incearca sa managerieze o situatie complexa, fiind primul presedinte care e obligat sa coabiteze cu oponentul sau de la alegerile tocmai incheiate si asta intr-un context in care schimbarea majoritatii nu e extrem de usoara. A intreprins cateva actiuni simbolice in legatura cu profilul sau pre-16 noiembrie. Mai important, si-a aratat disponibilitatea de a demara cateva teme importante care, avand in vedere conformatia parlamentului si nu numai (ex. Constitutia pentru care e nevoie de majoritate de doua treimi), necesita dialog intre fortele politice principale). Integral pe Contextpolitic.net.

Excluderea lui Chiuariu, o chestiune de imagine. Desi l-au dat afara din partid pe senatorul Tudor Chiuariu, pentru condamnarea cu suspendare din dosarul Posta, liberalii nu au luat in considerare si alte cazuri, in care parlamentari ai PNL au primit condamnari. Este vorba despre deputatul Hubert Petru Stefan Thuma, condamnat in octombrie 2014 la 6 luni inchisoare, cu suspendare, pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei sau a autoritatii de catre o persoana cu functie de conducere intrun partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, dar si deputatul Dumitru-Verginel Gireada, condamnat la 3 ani de inchisoare, cu suspendare, in aprilie 2012, pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, abuz in serviciu contra intereselor publice, uz de fals. Purtatorul de cuvant al PNL, Ionut Stroe, a explicat, pentru EVZ, de ce liberalii, la sedinta de vineri de la Iasi, nu au discutat si cazurile altor parlamentari cu decizii ale instantei. "Am discutat doar situatia dlui Chiuariu pentru ca subiectul a luat amploare si era implicat si intr-un alt dosar", a spus acesta.