Liber la trisat, cu bani de la stat: cum vor putea candidatii sa fenteze noua lege a finantarii partidelor politice Metehne PSD si PNL si-au dat mana si au votat, miercuri, cu majoritate covarsitoare noua lege a finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale. Marea noutate a legii este ca va permite subventionarea campaniilor electorale din bugetul de stat, dar asta nu inseamna ca politicienii nu vor mai avea acces la surse dubioase de finantare, ba mai mult, pot face imprumuturi care sa fie decontate, ulterior, din banii contribuabilului. Deputatii liberali si social-democrati au facut front comun si au votat, miercuri, noua lege a finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale, cu 262 de voturi "pentru", opt "impotriva" si 20 de abtineri. Astfel, noua lege a finantarii partidelor a trecut de Parlament si urmeaza sa ajunga la promulgare dupa ce a fost respinsa de Senat, dar "pieptanata" cu sarg de Comisia comuna pentru elaborarea pachetului de legi electorale, scrie Adevarul.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Dragnea a terminat noul proiect de descentralizare Noul proiect privind descentralizarea a fost transmis presedintelui Klaus Iohannis, precum si Parlamentului, autoritatilor locale si ministerelor, a anuntat ministrul Dezvoltarii, Liviu Dragnea, relateaza Romania Libera. Dragnea care este si initiatorul actului, a precizat ca spera ca procesul de descentralizare sa fie realizat anul viitor. "Este un proiect de strategie care cuprinde un calendar de actiune, asa cum scrie in Legea-cadru a descentralizarii. Eu am trimis acest proiect si la Administratia Prezidentiala, la presedinte, am trimis si la comisiile de specialitate din Parlament, la structurile asociative, la autoritatile locale, la ministerele de linie, asteptam in perioada urmatoare opinii." a spus Liviu Dragnea.

Rafuiala in PSD: oamenii lui Ponta ii elimina pe rand pe fidelii lui Vanghelie Dupa excluderea lui Marian Vanghelie din PSD si anuntul acestuia privind infiintarea unui nou partid, Victor Ponta a decis sa-l numeasca pe deputatul Cristian Rizea in fruntea organizatiei PSD Sector 5, fostul fief al lui Marian Vanghelie. In sedinta de ieri a PSD Sector 5, s-a decis excluderea din partid a doi parlamentari, considerati apropiati al lui Vanghelie, plus a fostei deputate Oana Mizil. Noul presedinte al PSD Sector 5, Cristian Rizea, a anuntat ca ieri s-a decis excluderea din partid a senatorului Catalin Croitoru si a deputatului Dumitru Chirita, scrie Gandul.

Traian Basescu: Uninominalul compensat a generat un monstru de Parlament Traian Basescu a declarat, aseara, ca este multumit de Codul Electoral, precizand ca este un lucru bun ca se renunta la votul uninominal. "Renuntarea la votul uninominal, la care eu am tinut atat de mult, s-a dovedit un mare esec dupa modificarile facute legii. Pana la urma a ajuns un uninominal compensat, care a generat un monstru de Parlament".El a mai spus ca finantarea partidelor i se pare corecta dar ar vrea "prevederi legale care sa nu elimine pur si simplu din competitie partidele mici". In acelasi timp, fostul sef al statului a spus ca votul prin corespondenta nu mai poate fi amanat si ca partidele au uitat de aceasta promisiune dupa alegerile prezidentiale. Potrivit lui Basescu, "pacaleala cu sapte parlamentari care sa reprezinte diaspora" nu poate functiona si "nu este credibila", scrie EVZ.

PNL ataca la CCR modificarea Regulamentului pentru deputati: Zgonea incearca sa-si eternizeze prezenta la conducerea Camerei PNL va ataca la CCR proiectul de modificare a Regulamentului Camerei, care prevede ca presedintele Camerei va putea fi revocat din functie inainte de expirarea mandatului numai la propunerea liderului grupului parlamentar din care face parte, cu votul majoritatii deputatilor prezenti. In cazul de fata, deputatul PNL Ovidiu Raetchi a subliniat ca este vorba despre liderul grupului PSD, Marian Neacsu, care a jucat un rol decisiv in "Martea Neagra", scrie Adevarul.