Cum l-au obligat alesii pe Tariceanu sa isi asume cazul Sova: seful Senatului, parasit de PSD la vot. Plenul Senatului a refuzat luni sa adopte Hotararea de respingere a cererii DNA privind ridicarea imunitatii senatorului PSD Dan Sova, in ciuda insistentelor membrilor PSD, care au pledat, practic, pentru un nou vot in plenul Senatului. Senatorii din Opozitie au refuzat categoric sa voteze din nou si au argumentat ca judecatorii CCR nu au cerut decat redactarea Hotararii si nu au mentionat nimic despre un posibil vot. In cele din urma, doar doua voturi au fost in favoarea adoptarii Hotararii, in timp ce 43 de senatori s-au abtinut, iar 68 au votat "impotriva". Senatorul PSD Serban Nicolae i-a sarit in ajutor si a propus pastrarea textului Hotararii, cu mentiunea ca nu ar trebui reluat votul, ci ca Tariceanu poate fi "mandatat" sa semneze in numele Senatului. Diferenta intre cele doua documente care au circulat la Senat este ca cel venit din Biroul Permanent stipula ca Hotararea a fost supusa la vot ieri si adoptata de alesi, in timp ce documentul propus de Nicolae este o constatare a rezultatului din 25 martie si este asumat doar de presedintele Senatului, prin semnatura, nu de intregul Senat prin vot. Mai exact, Tariceanu va semna un document in care se constata ca nu au fost intrunite conditiile cerute de vechiul articol din Statutul deputatilor si Senatorilor, precum si de forma nemodificata a Regulamentului pentru incuviintarea retinerii si arestarii lui Dan Sova, scrieAdevarul.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Proiectul privind pensiile speciale, trimis la Birourile permanente reunite. Proiectul de lege privind pensiile speciale, potrivit caruia parlamentarii ar putea primi indemnizatii de pana la 4.000 lei si care a fost semnat de peste 200 de parlamentari de la toate formatiunile politice a fost trimis Birourile permanente reunite ale celor doua Camere. "Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor a fost trimisa pentru a fi prezentata in sedinta comuna a Birourilor permanente ale celor doua Camere", a spus secretarul Camerei Deputatilor, Nicolae Mircovici la finalul Biroului permanent al Camerei Deputatilor. El a adaugat ca nu a avut loc nicio discutie in Biroul permanent al Camerei referitoare la retragerea semnaturilor liberalilor de pe proiectul de lege, anuntaEVZ.

UNPR joaca la doua capete. Dupa consultarile de ieri de la Cotroceni, presedintele UNPR, Gabriel Oprea, a declarat ca are o relatie foarte buna cu presedintele Klaus Iohannis si ca isi propune ca aceasta sa devina mai stransa pe viitor. "Vreau ca acest parteneriat cu presedintele sa continue si sa il aprofundam", a declarat Oprea. Liderul a spus ca UNPR il va sustine "neconditionat" pe presedinte pe teme care tin de siguranta nationala, dar a evitat sa spuna in ce va consta colaborarea in alte domenii. Ramane de vazut cum va evolua relatia dintre seful statului si liderul UNPR. Klaus Iohannis si-a exprimat, de mai multe ori, dorinta de a inlocui Guvernul Ponta cu un executiv PNL. In aceasta ecuatie, rolul UNPR, care are 53 de parlamentari, este esential intr-o eventuala schimbare a majoritatii parlamentare. Totusi, Oprea a afirmat de mai multe ori ca il sustine pe Victor Ponta pentru functia de premier, lasand sa se inteleaga ca UNPR isi va schimba atitudinea fata de PSD doar daca premierul va fi scos din joc. La randul lor, liderii PNL au anuntat ca UNPR se numara printre partidele cu care vor negocia pentru sprijinirea motiunii de cenzura pe care o vor depune in aceasta sesiune parlamentara, informeazaRomania Libera.

UDMR. Amendarea Constitutiei, imposibila. Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni, la finalul consultarilor de la Palatul Cotroceni, ca pana la alegerile din 2016, o amendare coerenta si consistenta a Constitutiei nu mai este posibila. El a precizat ca discutiile pot sa continue in Comisia de revizuire a Legii Fundamentale, dar nu se poate ca Parlamentul sa adopte noua forma, in acest an. "Sigur, discutiile pot fi continuate in comisie, dar noi nu credem ca se poate ajunge, in Parlament, la doua treimi sau la trei patrimi, in acest an, in aceasta perioada", a adaugat Hunor, scriePuterea.ro.

Valeriu Zgonea, doua deplasari externe pe luna. Nicio luna fara deplasari externe. Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a plecat in Roma. Aceasta fiind cea de-a doua deplasare externa din aceasta luna. "Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, participa in perioada 20 - 21 aprilie la lucrarile Conferintei Presedintilor de Parlamente din Statele Membre ale Uniunii Europene, eveniment organizat de Parlamentul italian, la Roma. Pe agenda reuniunii sunt prevazute patru sesiuni plenare care vor aborda urmatoarele teme: Europa dincolo de criza: noi cai de crestere economica, Continentul drepturilor fundamentale: o Europa a libertatii, a solidaritatii si a securitatii, Rolul parlamentelor in negocierile privind tratatele internationale si Condolidarea dialogului politic", se arata intr-un comunicat de presa. Aceasta este cea de-a doua deplasare din aceasta luna. In urma cu trei zile Zgonea s-a intors din Croatia, anuntaEVZ.