De ce Victor Ponta este inca presedintele PSD Decizia lui Victor Ponta de a transfera Rovanei Plumb interimatul la sefia PSD nu are acoperire statutara, pentru ca numai Comitetul Executiv al PSD poate desemna conducerile interimare. Practic, Ponta este inca liderul PSD, iar Rovana Plumb este doar interfata prin care isi exercita puterea. Decizia lui Victor Ponta din 24 iunie, de a delega catre Rovana Plumb interimatul conducerii PSD, nu are acoperire statutara, intrucat desemnarea de conduceri interimare apartine unui alt organism al partidului: Comitetul Executiv National, scrie Adevarul.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Dan Mihalache, "al doilea presedinte", il ameninta pe premier: "Nu vreau sa fiu pus in situatia penibila de a da mail-urile pe care mi le-a trimis Ponta" Majorarea salariilor demnitarilor a fost subiectul unor e-mail-uri trimise de premierul Ponta sefului Cancelariei Prezidentiale, a sustinut Dan Mihalache, intr-o interventie la un talk-show tv, el adaugand ca nu vrea sa fie pus "in situatia penibila" de a furniza aceste mail-uri. "Tema majorarii indemnizatiilor demnitarilor e una veche, e una la care domnul Victor Ponta a subscris si a initiat-o, e o discutie care dateaza de la inceputul acestui an si n-as vrea sa fiu pus in situatia penibila sa furnizez e-mail-urile pe care domnia-sa mi le-a dat personal, cu grilele privind salarizarea demnitarilor si entuziasmul pe care il avea la momentul respectiv", a spus Mihalache, sambata seara, la Antena 3, informeaza Gandul.

Ponta se retrage organizat. Nu stim inca de Tsipras Doi tineri lideri politici si-au facut intrarea impetuos in marea politica europeana. Amandoi de stanga, amandoi cu stangul. In 2012, Victor Ponta organiza un referendum "cu cantec" pentru a pune justitia sub control, calcand cinic peste statul de drept. A fost adus la ordine relativ repede de liderii europeni si, din cate se pare, a avut doua linii rosii pe care nu le-a mai calcat: stabilitatea macro-economica si independenta justitiei. Al doilea, Alexis Tsipras, venit pe culoarul de extrema stanga, le cere grecilor sa respinga, plebiscitar, asa-zisele "masuri de austeritate", in realitate, un set de reforme institutionale menite sa creasca increderea partenerilor ca tara sa poate restitui banii imprumutati. Grecii i-au oferit lui Tsipras acel "OXI" ce i-ar fi consolidat, chipurile, pozitia in negociere. Ultimele zile arata ca, de fapt, i-au slabit considerabil aceasta pozitie. Cum poti sa prezinti creditorilor "lista" atat de mult ceruta, cand poporul tocmai a spus ca refuza orice asemenea lista?. Integral pe EVZ.

Liberalii si-ar sacrifica vacanta de dragul guvernarii Prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a explicat ca parlamentarii liberali se asteapta la convocarea unei sesiuni in timpul vacantei parlamentare, astfel incat deputatii si senatorii vor fi in permanenta stare de alerta. "Am cerut fiecarui deputat sa imi comunice cand si unde este plecat in concediu, pentru ca ne asteptam la convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare", a afirmat Ludovic Orban. El a explicat ca liberalilor li s-ar putea cere sa isi intrerupa vacanta, daca va fi organizata o astfel de sesiune. Camera Deputatilor si Senatul se intrunesc in sesiuni extraordinare, la cererea Presedintelui Romaniei, a biroului permanent al fiecarei Camere, ori a cel putin o treime din numarul deputatilor sau al senatorilor, anunta Romania Libera.

Corespondenta de la Madrid. Iohannis si marea problema a romanilor din Spania: dubla cetatenie Presedintele Klaus Iohannis a discutat ieri, la Madrid, cu premierul Spaniei, Mariano Rajoy, despre posibilitatea ca romanii care sunt stabiliti de ceva vreme in Spania sa poata primi cetateni spaniloa si, in acelasi timp, sa ramana si cu cetatenia romana. Insa Constitutia Spaniei este foarte rigida in acest sens. In vizita de doua zile la Madrid, presedintele Klaus Iohannis a fost primit de Regele Felipe al VI-lea si de premierul Mariano Rajoy. Daca intalnirea cu monarhul spaniol a fost strict o chestiune diplomatica, intalnirea cu premierul a adus pe masa discutiilor o problema la zi pentru romanii din Spania, cea mai mare comunitate de straini din tara iberica. Chestiunea arata in felul urmator: multi romani ajunsi in Spania la inceputul anilor 2000 vor acum, pe langa cetatenia romana, si cetatenie spaniola, insa se lovesc de legislatie, scrie Adevarul.