Cum a bagat Dan Sova PSD in incurcatura, iar Ponta l-a scos in afara Statutului. Retragerea lui Victor Ponta din functia de presedinte al PSD i-a pus pe social-democrati in fata unei situatii inedite: in absenta organizarii unui Congres pentru alegerea unui nou presedinte, partidul ramane decapitat. Astfel, Statutul formatiunii nu include nicio referire la alegerea unui presedinte interimar, ba mai mult, nici macar nu prevede calea de urmat in cazul unei demisii a sefului PSD. Faptul ca, potrivit Statutului, demisia presedintelui partidului este imposibil de imaginat, iar Victor Ponta nu poate fi inlocuit decat printr-un Congres nu este deloc intamplator: prevederile care il inzestreaza pe premier cu o putere absoluta au fost adoptate exact dupa ce acesta a castigat prima data sefia partidului, in 2010. Artizanul acestor modificari a fost, la acea data, chiar prietenul lui Ponta, senatorul PSD Dan Sova, scrieAdevarul.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Liviu Dragnea cauta intariri in lupta cu Rovana Plumb. Cu doua zile inainte de Comitetul Executiv al PSD, cateva filiale si-au anuntat sustinerea pentru Liviu Dragnea, in timp ce alte organizatii inca se mai gandesc In asteptarea Comitetului Executiv al PSD de maine, atunci cand se va decide presedintele interimar al partidului, social-democratii din teritoriu oscileaza intre Rovana Plumb, sustinuta de premierul Victor Ponta, si coordonatorul politic al partidului, Liviu Dragnea. De altfel, Dragnea va anunta astazi daca va candida, dar cateva filiale deja si-au anuntat sustinerea pentru ca el sa preia conducerea partidului. In legatura cu candidatura sa, Dragnea a afirmat ca decizia e determinata de un lucru: "Depinde de discutia cu colegii din CEx care sa ma convinga ca un astfel de gest ar ajuta partidul in aceste momente dificile, pe o perioada strict limitata", anuntaEVZ.

Sorin Oprescu nu se mai intoarce in PSD, dar are solutia pentru a obtine un nou mandat de primar. Sorin Oprescu este sigur ca nu se mai intoarce in PSD. Edilul Capitalei recunoaste ca a fost sunat de fosti colegi social-democrati, dar a refuzat revenirea in partid, si a lasat sa se inteleaga ca pentru alegerile locale ar putea fi sustinut chiar de PNL. Astfel, Sorin Oprescu a declarat la Romania TV ca nu este tentat sa se intoarca in PSD. "Nu. E bine fara stapani, e bine fara telefon. In sensul de ordin la telefon. Este bine, sigur, sa ramanem fiecare dintre noi pe pozitiile pe care le avem acum. Nu stau sa ma joc cu intratul, cu iesitul sau cu plimbatul pe la partide. Nu am suportat asta niciodata", a declarat Oprescu, care recunoaste ca a fost curtat de social-democrati: "Ma intrebau... Le-am raspuns cat am putut si eu mai general, in asa fel incat sa nu creez asteptari", informeazaGandul.

Constitutia - ignorata, salariile demnitarilor - finantate. Liderii coalitiei sunt de acord cu Codul Fiscal in forma adoptata de Parlament, insa "modalitatea de solutionare" a acestei chestiuni va fi comunicata de premierul Victor Ponta. Unele din variantele discutate in coalitie, cum ar fi angajarea raspunderii, contravin Constitutiei. Anuntul ca premierul va comunica solutia de adoptare a Codului Fiscal a fost facut la finalul unei sedinte de ieri a coalitiei, la care Victor Ponta nu a participat pentru ca s-a aflat in Turcia ca sa efectueze un control medical la genunchi. Presedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, a evitat sa spuna ce varianta ar prefera liderii coalitiei, dintre cele trei luate in calcul - angajarea raspunderii Guvernului, adoptarea prin ordonanta de urgenta sau convocarea Parlamentului in sesiune extraordinara. Potrivit unor surse din coalitie, coordonatorul politic al PSD, Liviu Dragnea, a propus ca reexaminarea Codului Fiscal sa fie discutata in Parlament in luna august sau septembrie, scrieRomania Libera.

Nicolaescu: O lege aflata in promulgare nu poate fi aprobata prin OUG sau prin asumarea raspunderii. Viceliderul deputatilor PNL Eugen Nicolaescu a declarat luni, la RFI, ca o lege adoptata de Parlament si trimisa la promulgare nu mai poate fi adoptata prin alta procedura legislativa, cum ar fi asumarea raspunderii Guvernului sau o ordonanta de urgenta. Drept urmare, el a subliniat ca singura cale de urmat pentru premierul Victor Ponta ar fi convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare. "As vrea sa subliniez un aspect de natura constitutionala: atat timp cat o lege este adoptata de Parlament si se afla in proces de promulgare, un asemenea act normativ nu mai poate fi adoptat prin alta procedura legislativa, cum ar fi asumarea raspunderii Guvernului sau o ordonanta de urgenta, decat, sigur, incalcand prevederile constitutionale", a spus deputatul Nicolaescu, la RFI. In acest context, deputatul PNL a subliniat ca singura solutie a coalitiei de guvernare ar fi convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare, anuntaAdevarul.