Vasile Blaga: Victor Ponta a facut o declaratie obraznica. Copresedintii PNL Vasile Blaga si Alina Gorghiu considera declaratia premierului Victor Ponta referitoare la presedintele Klaus Iohannis "obraznica". Victor Ponta a declarat ca nu avea nevoie de mandat de la presedintele Klaus Iohannis pentru a se intalni cu omologii sai din Bulgaria si Serbia si a subliniat ca obligatia sa este de a avea grija ca politicile comune ale Romaniei, Serbiei si Bulgariei privind refugiatii sa fie eficiente si cunoscute pe plan european. "Este, ca de obicei, o declaratie obraznica a dlui Ponta, care chiar in situatia in care se afla se face ca nu isi intelege rostul in stat. Pana la urma principalul responsabil de politica externa a Romaniei este presedintele Romaniei. Lucrul acesta este prevazut in Constitutie, iar premierul cand poarta o astfel de discutie nu poate purta decat cu mandat de la presedinte. Presedintele a fost destul de clar ieri la Arad si a spus ca nu i-a dat niciun mandat in acest sens premierului", a declarat Vasile Blaga, la Parlament, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Atac dur al PNL la adresa vicepremierului. Raluca Turcan: Oprea foloseste cuvinte mari, dar nu a deschis DEX-ul sa vada ce inseamna onoare. Parlamentarii liberali lanseaza atacuri din ce in ce mai dure la adresa vicepremierului Gabriel Oprea de la care asteapta o eventuala demisie de onoare in urma mortii Bogdan Gigina, politistul care deschidea coloana oficiala a lui Oprea. Dupa ce doi dintre liderii PNL, Alina Gorghiu si Catalin Predoiu, au cerut in mai multe randuri demisia lui Gabriel Oprea, din randul liberalilor vin atacuri si de la vicepresedinti de partid si membri ai Parlamentului. Un astfel de exemplu este vicepresdintele Raluca Turcan, deputat care l-a criticat asupru pe vicepremier. "Gabriel Oprea foloseste cuvinte mari, dar nu a deschis DEX-ul sa vada ce inseamna onoare,interes public, demnitate! Orice zi in plus cu astfel de oameni in functii publice inseamna umilinta si sfidare pentru cetatenii care asteapta ca statul, tara, demnitarii sa-i serveasca fara echivoc!", a spus Turcan. Mai mult, vicepresedintele PNL sustine ca onoarea despre care a vorbit in repetate randuri Oprea, pare sa fi disparut, odata moartea politistului Gigina, anuntaAdevarul.

Lista deputatilor sanctionati pentru absente nemotivate. Sebastian Ghita, cele mai multe absente. Biroul Permanent al Camerei a decis, luni, sa sanctioneze 22 de deputati care au absentat de la sedintele Camerei in lunile mai si iunie cu taierea a 1% din indemnizatia lunara bruta, printre cei cu cele mai multe absente nemotivate fiind Sebastian Ghita, Eduard Martin, Valeriu Steriu. Secretarul Camerei Niculae Mircovici a facut aceasta precizare dupa sedinta conducerii Camerei, aratand ca aceasta decizie a fost luata potrivit Regulamentului Camerei. Astfel, vor fi sanctionati Sebastian Ghita, care are in cele doua luni 20 de absente nemotivate, Eduard Martin - cu 6 absente, Valeriu Steriu - cu 5 absente, Bogan Mihailescu, Dorel Caprar, Daniel Florea si Marius Manolache - cu cate 4 absente, iar Ovidiu Dumitru, Constantin Enea, Dumitru Popescu, Catalina Stefanescu si Cristian Rizea - cu cate 2 absente, informeazaGandul.

Ponta intoarce din nou Romania in vara lui 2012. Victor Ponta s-a deplasat la Sofia pentru discutii cu omologii sai bulgar si sarb, unde a evocat posibilitatea inchiderii granitelor Romaniei in fata valului de refugiati si a pretins ca aceasta va fi pozitia Romaniei la minisummit-ul desfasurat duminica seara la Bruxelles la care urma sa participe presedintele Iohannis. Actiunea lui Ponta incalca hotararea Curtii Constitutionale din 26 septembrie 2012. Premierul a declarat ieri ca nu avea nevoie de mandat pentru a se intalni cu prim-ministrii din Balcani pentru ca "nu este viceprimar de Sibiu" si si-a justificat actiunile prin faptul ca "presedintele Iohannis nu face nimic", merge la Bruxelles "ca surda la hora" si, ca atare, ar fi de datoria lui sa actioneze in interesul romanilor" pentru ca, sugestia evidenta este ca presedintele nu o face. De la lovitura de forta din iunie 2012, in care Ponta a incercat sa uzurpe atributiile prezidentiale cu complicitatea lui Andrei Marga si sa se autoimpuna in drept reprezentant al Romaniei la Consiliul European, nu a mai existat o tentativa similara de a rasturna ordinea constitutionala a puterilor in stat, scrieRomania Libera.

PNL aplica selectiv criteriile de integritate. In ciuda criteriilor de integritate din Statutul aprobat recent de tribunal, conducerea PNL nu aplica aceleasi reguli pentru toti. Unii spera ca nu se vor aplica retroactiv. Inscrierea lui Mircia Gutau, fostul primar din Ramnicu Valcea condamnat de doua ori pentru coruptie, in PNL Valcea, precum si validarea recenta a noului statut al PNL de catre Tribunal au redeschis tema criteriilor de integritate in formatiunea liberala. De exemplu, potrivit Statutului, lui Mircia Gutau trebuia sa ii fie interzisa inscrierea in partid. Un alt caz este cel al deputatului Verginel Gireada, condamnat definitiv la trei ani de inchisoare cu suspendare, care ar trebui sa isi piarda definitiv calitatea de membru al PNL, dar pana acum, nimeni nu a deschis acest subiect in partid. Senatorul Tudor Chiuariu a fost exclus din partid din acest motiv, dar spre deosebire de acesta, Gireada nu s-a aflat in mijlocul unui scandal public, anuntaEVZ.