Leonard Orban va fi persoana de contact din partea Romaniei pentru coordonarea actiunilor privind criza refugiatilor. Cei 12 lideri europeni care au participat la mini-summitul de duminica la Bruxelles, pe tema crizei refugiatilor din Balcani, au numit persoane de contact pentru a asigura coordonarea actiunilor, din partea Romaniei fiind nominalizat consilierul prezidential pentru Afaceri Europene Leonard Orban. La initiativa presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, liderii din Albania, Austria, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Germania, Grecia, Ungaria, Romania, Serbia si Slovenia s-au intalnit duminica la Bruxelles, unde au convenit sa amelioreze cooperarea si consultarea intre statele de pe ruta Balcanica a migratiei. Cei 12 lideri, inclusiv presedintele CE, au convenit sa numeasca persoane de contact in termen de 24 de ore, pentru a permite schimburile de informatii zilnice si coordonarea, pentru a ajunge la o deplasare graduala, controlata si ordonata a persoanelor pe ruta Balcanica si sa monitorizeze implementarea planului in 17 puncte adoptat duminica, scrieAdevarul.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Paza pentru Gorghiu, aprobata in CSAT fara probleme. Toate persoanele expuse public vor putea cere protectia SPP, potrivit unei ordonante de urgenta initiate de serviciile secrete si aprobate CSAT. Ordonanta de urgenta 43/2015, prin care sefii de partide vor beneficia de protectia SPP, a fost initiata de mai multe servicii secrete si aprobata de CSAT fara nici un fel de obiectii. Documentul CSAT arata ca ordonanta a fost aprobata "cu acordul individual al membrilor Consiliului", ceea ce inseamna ca nu a fost convocata o sedinta, ci faptul ca avizul a circulat intre institutii, pana cand au fost stranse toate semnaturile. De ordonanta vor beneficia: Alina Gorghiu (PNL), Vasile Blaga (PNL), Liviu Dragnea (PSD) si Kelemen Hunor (UDMR). Co-presedintii ALDE, Calin Popescu Tariceanu si Daniel Constantin, au deja de protectia SPP, in calitate de presedinte al Senatului, respectiv ministru al Agriculturii, anuntaEVZ.

Predoiu: Daca eram cinici ca Ponta, ne faceam ca ploua, ca sa nu-l suparam pe Oprea. Pozitia "corecta" a PNL fata de responsabilitatea lui Gabriel Oprea in cazul mortii politistului Bogdan Gigina a "instrainat" PNL "de orice cale de comunicare cu balamaua UNPR", deci "exact pe dos" fata de ce sustine premierul Ponta, a declarat marti prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu. "Daca eram cinici si haini la suflet, asa cum ne-a demonstrat dansul ca poate fi (vezi cazul Aura Ion, cand Ponta se delecta la restaurantul italienesc al prietenului sau, in loc sa coordoneze operatiunile de salvare din Apuseni), ne faceam ca ploua acum ca sa nu-l suparam pe generalul Oprea si eram sigur la guvern in februarie, daca nu mai devreme", spune Predoiu, intr-o luare de pozitie remisa agentiei Mediafax. Predoiu a sustinut ca PNL a refuzat un "troc politic" cu UNPR "acum o luna, la motiune", adaugand: "Am avut o pozitie de principiu pe care o avem si acum", informeazaGandul.

Marian Munteanu: Iliescu si Roman au vrut sa isi aserveasca studentimea. Liderul Pietei Universitatii, Marian Munteanu, a acceptat sa faca pentru PoliticScan o analiza a mediului politic si a celui social-economic din ultimii 25 de ani. Din fragmentul pe care vi-l prezentam astazi veti afla cum a inceput organizarea Ligii Studentilor inca de la inceputul anilor 80, dar si cum principalii actori politici de dupa Revolutie au incercat sa isi aserveasca intreaga comunitate de studenti. De ce credeti ca in 92 a castigat Iliescu detasat? Si atunci a fost un proces de manipulare, practic a fost adus un candidat care trebuia sa "sparga voturile opozitiei". Noi hotarasem ca mergem cu Ion Ratiu, dar anumiti lideri civici au hotarat sa il arunce in cursa pe Emil Constantinescu, care era necunoscut. A fost aceeasi strategie ca in 2000: baga-l in cursa pe Vadim Tudor ca sa castige Iliescu. Acelasi tip de scenariu. Integral pePoliticscan.ro.

Vot in Parlament: Biserica, sustinuta cu inca 100 de milioane de lei pe an. Deputatul Remus Cernea a scris, pe pagina de Facebook, ca deputatii din Comisia pentru culte au votat ca Biserica sa fie sustinuta cu inca aproximativ 100 de milioane de lei pe an. "Astazi, cu toata opozitia mea, Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale a avizat favorabil o Ordonanta de Urgenta a Guvernului prin care biserica este sustinuta cu inca aproximativ 100 de milioane de lei pe an. Este vorba despre PL-x 679/2015 pentru aprobarea OUG nr. 15/2015 pentru modificarea Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice. Mai exact, salariile personalului neclerical (19.251 de persoane) se maresc de la 600 RON la 1050 RON. Efortul financiar lunar suplimentar este de 8.862.950 RON, ceea ce inseamna, pe parcursul unui an, suma de 106.335.400 RON pe an in plus acordati de la bugetul de stat!", a notat Remus Cernea pe Facebook, anuntaAdevarul.