Tariceanu, despre dezbaterea motiunii simple: Vom decide luni. Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a precizat ca decizia cu privire la dezbaterea motiunii simple impotriva ministrului de Interne, Gabriel Oprea, va fi luata in sedinta de luni a Biroului permanent al Camerei superioare. Tariceanu a explicat ca, in sedinta de miercuri a Biroului permanent, reprezentantii PSD si PNL au exprimat opinii diferite cu privire la acest subiect, motiv pentru care el a propus ca senatorilor juristi sa le fie solicitat un punct de vedere intrucat "exista anumite considerente de ordin juridic, legal, constitutional, dar si la nivelul Regulamentului Senatului si tinand cont de decizia CCR din anul 2007 care pot fi invocate in ceea ce priveste dezbaterea acestei motiuni simple", scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

De ce a ciuntit Parlamentul votul prin corespondenta. Camera Deputatilor a adoptat, pe repede-nainte, legea votului la distanta, intr-o forma lacunara, pentru ca asa a dictat interesul politic. Votul prin corespondenta va fi aplicabil doar pentru alegerile parlamentare, iar votantii nu se vor putea inscrie online, ci doar la ambasade si consulate. Legea va ajunge pe masa presedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Proiectul de lege privind votul prin corespondenta a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputatilor cu 257 de voturi "pentru", 30 "impotriva" si 12 abtineri. Camera Deputatilor era forul decizional, dupa ce in prealabil legea trecuse de Senat, intr-o forma cu totul diferita. Daca forma proiectului de lege care a ajuns la Senat prevedea aplicabilitatea legii pentru alegerile parlamentare, europarlamentare si prezidentiale, forma adopata aseara prevede ca votul la distanta e aplicabil doar pentru parlamentare. Reprezentantii PSD, cel mai puternic grup parlamentar din Camera Deputatilor, au fost cei care au propus acest amendament, anuntaAdevarul.

Basescu face apel la onoarea lui Oprea: trebuie sa demisioneze. Fostul presedinte Traian Basescu a declarat miercuri seara ca ministrul de interne Gabriel Oprea ar trebui sa demisioneze pentru ca "onoarea de general il obliga" la un astfel de gest, adaugand ca zece ani nu a vazut motocicleta in fata coloanei sale oficiale si ca ordonanta SPP trebuie "zburata". "Onoarea de general de care face atata caz il obliga sa demisioneze", a declarat Traian Basescu, la B1Tv. El a mai spus ca principalul raspunzator pentru moartea politistului Bogdan Gigina este cel care i-a dat ordin sa se aseze in fata coloanei oficiale. "Nu de la Oprea a primit dispozitia sa se aseze in fata coloanei, cel care i-a dat dispozitie este primul care trebuie facut raspunzator" a mai spus el, precizand ca timp de zece ani cat a fost presedinte nu a vazut niciodata o motocicleta deschizand coloana oficiala, informeazaGandul.

Kelemen Hunor: UDMR nu are nevoie de un cod moral. Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, nu crede ca in perioada in care era coleg de guvern cu Gabriel Oprea (2009-2012) acesta ar fi folosit in scop personal elicoptere din dotarea MApN. Despre proiectul Legii votului prin corespondenta, Kelemen sustine ca este "un proiect facut prost", neconstitutional din mai multe puncte de vedere. Liderul UDMR este de parere ca Parlamentul n-ar trebui sa se grabeasca sa adopte legea anul acesta, deoarece pentru alegerile generale e suficienta legislatia in vigoare. Kelemen Hunor spune ca Romania nu poate copia pur si simplu o lege a votului prin corespondenta care functioneaza eficient intr-o alta tara fiindca "nu putem copia toata societatea si intreaga mentalitate nu poate fi stramutata dintr-o tara in alta", iar administratia romaneasca nu functioneaza eficient. In ceea ce-i priveste pe parlamentarii UDMR acuzati de conflicte de interese, Uniunea nu va lua niciun fel de masuri si va lasa lucrurile sa curga. Kelemen explica, pe de alta parte, ca UDMR nu are "nevoie" de un "cod moral" si ca sunt suficiente standardele de selectare a candidatilor, scrieRomania Libera.

Elena Udrea: Cat mai am mintile la mine, denunturi nu fac. Pe unii din PDL i-ar astepta multi ani de puscarie. Elena Udrea a lansat, miercuri, un atac la adresa fostilor colegi din PDL, in prezent PNL, dupa votul din Camera Deputatilor, legat de retinerea si arestarea sa. Fostul ministru a spus, la Romania TV, ca daca ar face denunturi la adresa unor liberali, "pe multi i-ar astepta puscaria". "M-a surprins atitudinea unora dintre colegi, care daca ar fi sa comparam corectitudinea mea si a lor, diferenta e mare in defavoarea lor. Eu probabil cat mai am mintile la mine, denunturi nu o sa fac. Oamenii stiu lucruri. Unii chiar le stiu, altii mint ca le stiu si, din cand in cand, unii se duc si mai fac denunturi. Eu presupun ca stiu niste lucruri, nu stiu daca sunt penale sau nu, sau daca sunt doar imorale", a spus Elena Udrea laRomania TV.