Prima confruntare Ciolos Versus Ponta, 8 - 0. Domeniul este prioritate zero pentru Romania. Chiar inainte de votul pentru investitura, guvernul de tehnocrati il surclaseaza pe cel al lui Victor Ponta in ceea ce priveste studiile membrilor sai. Mai mult de o treime dintre membrii executivului Ciolos au studiat la universitati de prestigiu din Occident, performanta de care cabinetul Ponta a fost foarte departe. Romania libera a prezentat, intr-o campanie jurnalistica intinsa pe mai multe episoade, faptul ca nici un membru al guvernului Ponta nu a obtinut o diploma universitara sau post-universitara la una din primele 500 de universitati ale lumii. Nici un alt executiv, dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, nu avea parte de o asemenea contraperformanta. Lucrurile se vor imbunatatii din acest punct de vedere, o data cu investitura guvernului Ciolos. Asta, pentru ca opt din cei 21 de membrii ai noului guvernul au obtinut o diploma la o universitate aflata in prima jumatate a clasamentului mondial al universitatilor QS World University Rankings. Acesta monitorizeaza cele mai bune institutii de invatamant superior de pe intregul mapamond. Mai mult, patru ministrii au urmat universitati aflate in primele 100 la nivel mondial, scrieRomania Libera.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Concluzia presedintelui Klaus Iohannis dupa un an de mandat. Presedintele Klaus Iohannis a scris astazi pe Facebook, la un an de la alegerile prezidentiale, ca a fost unul cu multe provocari si incercari, dar si cu primii pasi. "In urma cu un an am pornit impreuna pe drumul unui nou mod de a face politica in Romania - cu seriozitate si respect pentru principii si mai putin scandal intre politicieni. A fost un an cu multe provocari si incercari, dar am facut primii pasi. Va multumesc ca imi sunteti parteneri pentru a construi Romania puternica pe care ne-o dorim cu totii!", a scris Klaus Iohannis pe Facebook. Pe 16 noiembrie anul trecut a avut loc cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, castigate de Klaus Iohannis, anuntaEVZ.

Compromisul. Cat va rezista guvernul Ciolos?La o zi dupa anuntarea listei cabinetului, ne-am lamurit care e relatia viitorului Executiv cu Parlamentul si partidele politice. Un apropiat al PSD are Ministerul Dezvoltarii si Administratiei, adica, banii pentru primari, inainte de locale. Un apropiat al UNPR ia portofoliul Internelor, adica, prevenirea fraudelor la alegeri. O propunere tehnocrata la Sanatate, ulterior retrasa, venea pe linia liberalilor. Acestea sunt, evident, niste mici concesii pe care Ciolos le face partidelor mari pentru a avea liniste in acest an. De fapt, pentru a nu fi rasturnat cel mai tirziu la primavara. Aceasta sa fie negocierea? Nu va picam in Parlament si voi ne puneti niste apropiati in functii? Ar fi total neinspirat acest targ pentru un guvern care, conform programului de guvernare, prezentat astazi, are obiective mai ambitioase de reforma decat ar fi putut cineva atribui unui guvern de tranzitie, informeazaPoliticscan.ro.

Primii pasi pentru schimbarea sistemului politic: ce vor Alina Mungiu-Pippidi, Nicusor Dan si alti activisti civici. Printre revendicarile clare aparute, sporadic, in strada, in timpul protestelor care au avut loc dupa tragedia din Colectiv, se regaseau: schimbarea legislatiei electorale si intrarea tinerilor in politica, in afara partidelor deja existene. Astfel, la cateva zile dupa proteste, mai multi membri ai societatii civile s-au intalnit in cadrul unor discutii deschise pentru a stabili, in pasi concreti, cum va avea loc schimbarea sistemului politic. Ca sloganul "coruptia ucide" sa aiba si unele concluzii ferme, "Alianta pentru o Romanie Curata" (ARC), o platforma civica, care reuneste peste 20 de organizatii neguvernamentale, a organizat o intalnire cu mai multi membri ai societatii civile, unii dintre ei prezenti si la consultarile de la Cotroceni, cu presedintele Iohannis, scrieAdevarul.

Guvernul a fost securizat. Incepe revolutia in partide! Avem un presedinte de etnie germana. Un premier desemnat apropiat de Franta. Un vicepremier care a condus ani buni una dintre cele mai importante companii franceze prezente aici. Un alt vicepremier foarte apropiat de fostul director al SRI, actualmente ambasador in SUA. Avem o DNA si o Inalta Curte de Justitie care fara sustinerea Statelor Unite ar fi fost demult decapitate si readuse sub controlul partidelor si al grupurilor de interese care au condus justitia aproape 20 de ani. Asa inainteaza Romania. In trei carje euroatlantice. Era inevitabil? Nu. Uitati-va la Polonia. Ei nu (mai) au nevoie de tutela. Dar nici nu au permis celor mai hoti si mai prosti din elita lor sa incalece tara. Am ajuns aici pentru ca nici cetatenii, nici oameni destepti si onesti din politica si institutii nu au putut castiga de unii singuri razboiul. Sunt prea putini. Vestea buna este, insa, ca inaintam. Poticnit, asteptand instructiuni la fiecare pas important, implorand confirmari si incurajari, dar avansam. Iar Guvernul Ciolos reprezinta un gigantic pas inainte. Pentru ca, in sfarsit, Guvernul a fost decuplat de partide. Este al treilea pas important pe calea reformarii Romaniei, dupa ce serviciile si, ulterior, justitia au trecut prin acelasi proces, anuntaRomania Libera.