Frictiuni in fosta coalitie de guvernare PSD-UNPR-ALDE. Si UNPR si ALDE spera sa incheie o alianta electorala cu PSD, pentru a nu ramane in afara Parlamentului. De aceea, spiritele intre fostii parteneri s-au incins. Intrarea in Opozitie a erodat serios relatiile din interiorul fostei coalitii de guvernamant. ALDE s-a delimitat total de fostii parteneri, inca din momentul investirii Guvernului Dacian Ciolos in Parlament, iar intre PSD si UNPR au aparut tensiuni. Potrivit unor surse parlamentare, PSD nu mai vrea sa fie asociat cu UNPR. "Situatia nu este deloc una roz intre PSD si UNPR. Nu cred ca vom mai face coalitie (in perspectiva alegerilor locale si parlamentare de anul viitor- n. red.). Vor mai fi discutii", au precizat surseleEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Se pregateste a doua salvare a lui Dan Sova de la arestare. Potrivit unor surse politice, multi dintre senatori vor vota impotriva ridicarii imunitatii lui Dan Sova, asa cum au facut si in primavara, profitand de faptul ca nu mai exista o majoritate parlamentara clara. Al doilea scenariu, favorabil doar pe moment lui Sova, ar fi impingerea votului pana dupa vacanta de iarna. Solicitarile procurorilor DNA de retinere si arestare prevenitiva pentru senatorul PSD Dan Sova - acuzat ca a luat mita 100.000 de euro pentru a asigura incheierea unui contract intre CET Govora si o firma de avocatura - vor ajunge astazi pe masa lui Calin Popescu Tariceanu. Presedintele Senatului urmeaza sa le trimita mai intai la Comisia Juridica pentru raport, apoi se va ajunge la votul in plen. Surse politice au declarat pentru "Adevarul" ca printre senatorii PSD sunt multi care vor vota impotriva solicitarilor Justitiei. "Va fi un vot extrem de greu. Sova are relatii directe, este prieten cu foarte multi senatori din PSD, UNPR, chiar si la PNL are cateva intrari, si, din ce am vorbit pana acum cu cativa colegi, e clar ca multi vor vota impotriva. Iar Sova va negocia individual cu fiecare senator. Chiar si data trecuta, cand Ponta si Ilie Sarbu au spus clar ca trebuie sa-l salvam, Sova tot a mers pe la fiecare in parte, cel putin la oamenii din coalitie", au spus surse social-democrate pentruAdevarul.

Opt prioritati pentru Guvernul Ciolos. Aproape totul trebuie schimbat, din temelii, in administratia romaneasca. Greu gasesti un domeniu sau o institutie in care sa nu fie nevoie de o reforma profunda. Cu toate acestea, cel mai mare risc pentru Guvernul Ciolos este sa incerce sa schimbe totul si sa nu reuseasca sa schimbe mai nimic. Iata o lista de actiuni care ar trebui sa previna un potential esec, cauzat de multitudinea si complexitatea corectiilor ce se impun. 1. Prioritizarea. Noul Guvern nu ar putea sa schimbe tot ce e de schimbat chiar daca ar avea un mandat de patru ani. Dar chiar si intr-un an se pot face multe. Plecam de la ipoteza ca exista, in sfarsit, vointa si mult mai putina frica de politic. Decizia-cheie va fi alegerea acelor batalii importante in care Executivul se va angaja si care trebuie sa combine un impact major asupra vietii cetatenilor sau a economiei si o probabilitate ridicata de a fi castigate intr-un timp scurt. Integral inRomania Libera.

Premiera la Cotroceni. Iohannis nu da receptie de 1 Decembrie. Tragedia de la Colectiv, dar si atentatele teroriste de la Paris l-au determinat pe seful statului sa anuleze petrecerea din seara Zilei Nationale. Ar fi fost prima receptie gazduita de Klaus Iohannis la Cotroceni cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei. Desi este evenimentul care reuneste toata clasa politica si nu numai, la Palat fiind invitati, de 1 Decembrie, personalitati culturale si din lumea sportului, oameni de afaceri, precum si reprezentanti ai cancelariilor straine si diplomati, presedintele a decis sa-l anuleze. Potrivit unor surse oficiale, seful statului a luat aceasta decizie urmare a tragediei de la Club Colectiv, incendiul in urma caruia si-au pierdut viata 60 de oameni, dar si dupa atacurile teroriste din Franta, unde au murit doi romani. Astfel de receptii au fost organizate, in ultimii ani, cu fiecare ocazie de Ziua Nationala. Anul trecut a fost gazduita de fostul presedinte Traian Basescu, la finalul mandatului acestuia, scrieEVZ.

Cardasia Tariceanu-Voiculescu, bomba cu efect intarziat. Fost director al SIE, Ioan Talpes a dezvaluit o discutie purtata in 2008 cu Dacian Ciolos, pe atunci ministru al Agriculturii, in care acesta se plangea ca premierul Calin Popescu Tariceanu a facut presiuni ca Ministerul Agriculturii sa-i ofere terenuri in arenda lui Dan Voiculescu Intr-o emisiune la Adevarul Live, in contextul investirii Guvernului Ciolos, fostul director al SIE Ioan Talpes a povestit o discutie pe care a purtat-o in 2008 cu Dacian Ciolos, pe atunci ministru al Agriculturii in Guvernul Tariceanu. Talpes a sustinut ca Dacian Ciolos i-ar fi marturisit ca premierul Tariceanu ar fi facut presiuni ca Ministerul Agriculturii sa intervina in favoarea lui Dan Voiculescu intr-o afacere complicata cu terenurile Academiei Romane. "Atunci cand ( Dacian Ciolos - n.r.) a promovat acea hotarare prin care i-a transferat lui Voiculescu mosia Kalinderu, cu toate mostenirile care sunt in disputa, eu eram senator si am facut interventie in Senat. M-am adresat, spunandu-i cum a putut sa faca asa ceva?", a spus Ioan Talpes la Adevarul Live, anuntaAdevarul.