​PSD se dezice de interesul national: "Ne-am sinucide daca am ramane in alianta cu UNPR". "Adevarul" a stat de vorba cu sefii PSD din tara pentru a afla daca isi doresc sa mearga mai departe in alianta cu UNPR la alegerile locale si parlamentare. Concluzia: unii spun hotarat nu, altii asteapta un semn de la centru. Exact ce-si dorea Liviu Dragnea, care coace de mult despartirea de Gabriel Oprea Potrivit unor surse politice, liderul PSD Liviu Dragnea vrea sa se decupleze de UNPR la cele doua teste electorale de anul acesta, din doua mari motive. Primul: imaginea sifonata a lui Gabriel Oprea dupa moartea politistului Bogdan Gigina. "Ne-am sinucide daca am ramane in alianta cu UNPR. Si asa nu au adus niciun procent in plus. Acum, dupa ce Oprea a plecat cum a plecat din Guvern, ne-ar mai rupe si din scorul nostru. Mergem singuri in alegeri si asta e cea mai buna varianta", au relatat surse din PSD pentruAdevarul.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Fenechiu se plange ca a ajuns la sapa de lemn si a cersit de la Stat 500 de lei. Surpriza in dosarul in care liberalul Relu Fenechiu a contestat executarea silita, pornita dupa ce a fost condamnat in "Dosarul Transformatorul". Fenechiu a formulat o cerere de ajutor public judiciar, sustinand ca nu-si permite sa plateasca suma de 500 lei cu titlul de taxa de timbru. El a scris, negru pe alb: "Va solicit scutirea de la plata taxei de timbru, precum si a celorlalte taxe judiciare prevazute de lege in domeniul executarilor silite. Precizez ca, in prezent, avand in vedere ca execut o pedeapsa privativa de libertate, nu am niciun venit". Acesta a mai sustinut ca nu poate aduce nici probe in sensul ca este sarac, pentru ca ar trebui sa mearga la Finante, lucru imposibil. Pe 23 septembrie 2015, judecatorii au dispus ca detinutul sa fie adus in fata instantei, termenul fiind fixat pentru 14 octombrie. Numai ca, in momentul in care agentii de la penitenciar au mers in celula lui Fenechiu pentru a-i inmana citatia, acesta a spus ca nu vrea sa fie adus la proces. In urma cu cateva zile, aceasta contestatie a avut un nou termen de judecata la Tribunalul Iasi, anuntaEVZ.

Ciolos, mesaj dur pentru ministrii sai. Premierul Dacian Ciolos le-a cerut, miercuri, ministrilor ca in cazul in care au ordonante de prorogare pentru anumite legi, printre care si cea a insolventei persoanelor fizice, sa respecte planul de masuri pentru a putea pregati implementarea lor si a evita o noua amanare a aplicarii. "Avem pe ordinea de zi un Proiect de hotarare privind constituirea comisiilor de insolventa la nivel central si teritorial prevazute de Legea 151. Stiti ca am fost nevoiti sa prorogam aceasta lege tocmai pentru ca implementarea ei nu era pragatita cu anumite masuri. V-am cerut atunci fiecaruia dintre dumneavoastra care ati venit cu ordonante de prorogare a unor legi sa va prevedeti planuri masuri pentru a pregati implementarea acestor legi", a declarat premierul Dacian Ciolos, miercuri, la debutul sedintei saptamanale a Guvernului, informeazaGandul.

Guvernul a aprobat reguli mai transparente pentru finantarea partidelor politice. Guvernul a aprobat noi norme metodologice de aplicare a legii privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale. Hotararea de Guvern aprobata miercuri va asigura mai multa transparenta si un control mai riguros al aplicarii legislatiei privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale. Decizia Guvernului se refera la modalitatile si inregistrarea donatiilor, cotizatiilor, imprumuturilor si veniturilor proprii, precum si a cheltuielilor partidelor politice in documente contabile. La acceptarea donatiilor, partidele politice sunt obligate sa verifice si sa inregistreze identitatea donatorilor. In plus, donatiile in bani a caror valoare depaseste 10 salarii de baza minime brute pe tara se vor efectua numai prin conturi bancare. In privinta donatiilor confidentiale, acestea urmeaza acelasi regim juridic de inregistrare si evidenta cu al celorlalte donatii, singura exceptie fiind cea referitoare la publicitatea identitatii donatorului prin intermediul Monitorului Oficial si al site-ului Autoritatii Electorale Permanente, scrieRomania Libera.

Ce probleme constitutionale ridica ordonanta care opreste opera din puscarii. Ordonanta de urgenta prin care Guvernul le-ar taia detinutilor posibilitatea sa-si reduca pedeapsa cu ajutorul cartilor scrise ar putea fi trantita chiar de Curtea Constitutionala, sustin experti in drept constitutional. Principalul motiv: s-ar crea o discriminare intre munca fizica si munca intelectuala din spatele gratiilor. Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a anuntat ca Executivul va modifica prin ordonanta de urgenta (OUG) legea care le permite detinutilor sa-si reduca pedepsele daca scriu "lucrari stiitifice". Ordonanta urmeaza sa fie adoptata de Guvern la inceputul lunii februarie. De ce abia atunci? Pentru ca o ordonanta de urgenta adoptata in timpul vacantei parlamentare atrage automat convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare in decurs de cinci zile. Or, Guvernul nu a vrut sa le strice vacanta alesilor, in conditiile in care premierul Dacian Ciolos incearca sa mentina o relatie linistita cu Legislativul. Asadar, in prima saptamana din februarie, cand va incepe sesiunea parlamentara, Guvernul va adopta OUG. Solutia aleasa de Executiv pentru a-i opri pe savantii inchisorilor sa-si reduca pedeapsa are cateva hibe, care pot fi exploatete foarte usor de avocatii detinutilor. Concret, Guvernul vrea sa elimine cu totul din lege paragraful care permite diminuarea pedepsei cu 30 zile pentru fiecare carte scrisa. Insa demersul Guvernului ar putea fi neconstitutional, anuntaAdevarul.