Mircea Marian: De ce v-ati grabit atat de mult cu aceasta fuziune?

Theodor Stolojan: Sunt cateva argumente. In primul rand necesitatea de a crea acest partid de centru-dreapta, ca o alternativa la stanga nereformata, plus faramitarea dreptei. Ce au aratat aceste alegeri? Nici Partidul Democrat, singur, nu se afla la 40% sau 35%, ci la 28%, si nici noi, singuri, nu putem sa emitem pretentii ca, intr-un an, devenim o forta foarte puternica. Deci, avem nevoie in Romania de un partid puternic pe centru, centru-dreapta. In al doilea rand, era exclus sa mai incercam o formula de alianta. Uitati-va ce s-a intamplat cu Conventia, Alianta. Uitati-va si la acest guvern, incompetent, abuziv si corupt, o frana pentru Romania.

Ioana Lupea: PNL a obtinut peste 13%. Este un procent bun pentru un guvern abuziv si corupt...

Pentru ca este un guvern la putere, care a adoptat foarte rapid metoda guvernarii 2001-2004, de a face patru, cinci rectificari de buget intr-un an. Distrug orice idee de democratie. Adopti o ordonanta de urgenta, imparti cum vrei banii publici. Ordonanta devine efectiva din momentul in care se publica in Monitorul Oficial. Baietii se apuca si cheltuiesc banii si ajungi in parlament, care doar pune stampila, pentru ca efectiv nu mai are ce sa faca.

M.M.: Este adevarat ca, daca nu va grabeati, aceasta fuziune nu s-ar mai fi realizat?

Exista riscul ca, ajunsi in competitia pentru locale, tensiunile sa fi devenit foarte mari intre cele doua partide si sa nu mai putem face niciun fel de constructie politica.

M.M.: Existau deja tensiuni, pentru ca analizele rezultatelor alegerilor arata ca ati preluat o parte din electoratul PD...

Si din al PNL. Tensiunile sunt inerente, pentru ca oamenii se ciocnesc pe plan local. Problema este ce pui in balanta, pana la urma. Ieri, in Delegatia Permanenta, un domn ne-a spus: „Eu, personal, nu ma inteleg cu cel de la PD, dar nu pot sa folosesc o chestiune personala pentru a spune ca acest proiect politic nu e bun”.

I.L.: Ce va faceti cu acei alegatori care v-au votat ca o alternativa la PD?

Vom ramane un curent liberal in cadrul Partidului Democrat Liberal.

I.L.: Asta-i valabil pentru cei care au cautat o alternativa la PNL...

Punem in balanta avantajul ca Romania sa aiba o forta politica puternica, care sa asigure o guvernare coerenta.

Evenimentul Zilei