Dragnea, la un pas sa ajunga premier in mandatul lui Basescu. Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat, in acesta seara, la postul Nasul Tv, ca daca Victor Ponta nu ar fi semnat pactul de coabitare la finalul lui 2012, atunci l-ar fi desemnat premier pe Liviu Dragnea. "Daca nu semna, il desemnam pe Liviu Dragnea. Nu cred ca era mai bine cu Dragnea. Tot un drac!", a spus Basescu la Nasul TV. Fostul presedinte a vorbit si despre erorile facut de Victor Ponta. "Prima dezbatere despre doctorat - plagiat a fost lansata de la Cotroceni. Ponta daca alegea sa isi vada in mod decent de functia de prim ministru avea sanse sa iasa presedinte. A intrat in cursa dupa doi ani de razboi cu mine. Marea lui problema a fost ca USL l-a desemnat prim -ministru. El avea in spate lovitura de stat din 2012. el si-a cautat deplasari in Orientul Mijlociu, China, pentru ca in europa nu-l primea nimeni", a spus fostul presedinte, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

PSD si PNL schimba legea electorala doar ca sa scape de datorii. "Conturile pentru campanie sa nu poata fi poprite. Altfel, degeaba strangem bani". PSD s-a inteles cu PNL pe un proiect de lege care prevede ca datoriile istorice ale partidelor sunt exceptate de la executare pe timpul campaniei electorale, in conditiile in care ambele formatiuni politice au restante uriase catre stat si catre alte companii private, restante pe care nu le pot acoperi nicicum. Potrivit unor surse politice, PSD si PNL au ajuns la un acord de principiu pentru a modifica Legea finantarii partidelor si a campaniilor electorale, astfel incat sa scape de datorii in perioada alegerilor locale si parlamentare. Miza: o astfel de modificare reprezinta portita pentru finantarea campaniilor electorale, pentru ca, potrivit legii actuale, orice ban pe care partidele datornice il obtin din donatii intra direct in contul creditorilor. Intelegerea transpartinica vine in contextul in care cele doua partide nu reusesc sa ajunga la o intelegere pentru a modifica legea electorala astfel incat sa se revina la votul in doua tururi de scrutin, un sistem ce ofera indiscutabil mai multa legitimitate alesilor locali. Deci, cand vine vorba de interesul de partid, consensul apre imediat. Cand vine vorba de interesul electoratului, consensul este imposibil, anuntaAdevarul.

Ponta, despre cererea DNA pe numele lui Oprea: Eu vreau sa-i fie bine. Fostul premier Victor Ponta a declarat, luni, la DC News, privind cererea DNA de urmarire penala a lui Gabriel Oprea, liderul UNPR i-a fost un partener politic loial, conform Agerpres. "Gabi Oprea imi este si prieten si mi-a fost un partener foarte loial in tot ceea ce am facut. Cred ca, daca fac vreun comentariu acum, nu pot decat sa ii fac rau", a afirmat Victor Ponta. Intrebat daca Oprea deconteaza in prezent faptul ca i-a fost un partener politic loial, Victor Ponta a spus: "Repet, cred ca orice comentariu pe care eu il fac spunand si asumandu-mi faptul ca-mi este si prieten si mi-a fost si un partener politic corect si loial nu poate decat sa-i faca rau". "Eu vreau sa-i fie bine, nu vreau sa-i fac rau", a mai spus Ponta, informeazaRomania Libera.

De ce sa-ti faci partid in Romania. Aproape 60 de partide sunt acum in Registrul oficial. Toate se pot inscrie in cursa electorala. Acestea vor putea beneficia de bani de la stat, chiar daca nu trec pragul electoral Partidele apar ca "ciupercile dupa ploaie" mai ales dupa ce Parlamentul a schimbat legea partidelor politice, iar acestea pot fi infiintate cu minimum trei membri. Scopul principal este de a intra in cursele electorale, in special locale si parlamentare. Daca obtin un scor de 3% se aleg si cu bani de la stat. Astfel, printre partidele noi, dar mai cunoscute, avand in spate persoane cu notorietate, se numara PSRO - condus de Mircea Geoana, PRU - condus de Bogdan Diaconu, PND - condus de Daniel Fenechiu ori M10 - condus de Monica Macovei. In afara de acestea, mai sunt si alte partide mai putin cunoscute. Spre exemplu Partidul Socialist Roman, Partidul Justitiei si Dezvoltare sau Partidul pentru Arges si Muscel. Aceste partide au semne electorale precum "cusma voievodala". "Semnul permanent al Partidului pentru Arges si Muscel este reprezentarea grafica a cusmei voievodale care are aplicata in partea dreapta o stema in forma de stea in opt colturi", se arata in documentul de la Registrul Partidelor, scrieEVZ.

Calcule tot mai sumbre pentru PNL. Cate primarii din Bucuresti spera liberalii sa castige. Intr-un sondaj realizat de INSCOP pentru PNL in lunile octombrie-noiembrie, 34,3% dintre respondenti isi manifestau intentia de vot pentru liberali la nivelul Consiliului General al Primariei Capitalei. Acesta era un vot politic acordat pe fondul neincrederii in partidele de la Guvernare si in urma tragediei de la Colectiv. "Pe sectoare, PNL sta bine in sectorul 1 desi candidatul e sub scorul partidului, in sectorul 2 si in sectorul 3 exista suspiciuni de blat cu PSD, in sectorul 4 se joaca primaria doar daca nu intra in joc Cristian Popescu Piedone (care are 60% in sondajul PNL), la fel si in sectorul 5 unde conteaza factorul Marian Vanghelie. La sectorul 6 sunt cele mai mari probleme pentru PNL din cauza prestatiei lui Rares Manescu", comentau surse politice din PNL. Situatia politica potentialilor candidati PNL pentru Bucuresti si a organizatiei de la Capitala nu s-a imbunatatit intre timp, ci e una chiar problematica din moment ce liberalii, in prezent, nu au candidati oficiali pentru alegerile locale, iar numele vehiculate sunt sub procentele partidului, anuntaAdevarul.