Ciolos, in ilegalitate la Consiliul European. Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, sustine ca premierul Dacian Ciolos ar fi trebuit ca, potrivit legii, sa ceara ca Parlamentul sa aprobe mandatul cu care participa la reuniunea din 7 martie a Consiliului European In consecinta, primul-ministru fie nu stia ca trebuie sa ceara acest mandat - desi, la reuniunea precedenta la care a participat a facut acest gest - fie a decis sa ignore Legislativul. Ciolos participa la Consiliul European, la care se discuta relatia cu Turcia, intrucat presedintele Iohannis se afla in vizita in Israel, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Dupa pensii speciale, parlamentarii vor si slujbe sigure la stat. Parlamentarii se gandesc la viitorul lor in cazul in care nu vor mai prinde un mandat in Legislativul tarii, iar pentru acest lucru pregatesc o lege care le-ar permite ca, fara concurs, sa devina automat inalti functionari publici, ceea ce le-ar garanta o slujba sigura la stat. Aproape 40 de senatori, majoritatea membri PSD si UNPR, au initiat un proiect de lege de modificare a Statutului functionarilor publici, astfel incat parlamentarii sa devina automat functionari publici si chiar inalti functionari publici, fara concurs, dupa ce li se incheie mandatul. Singurele conditii sunt ca parlamentarii sa fi avut macar un mandat complet si sa fie absolventi de studii superioare. "In prezent, Legea este excesiv de restrictiva cu privire la intrarea in corpul functionarilor publici, stabilind ca unica conditie de profesionalizare a functiei publice - concursul. Nu este actualizata la cerintele de dezvoltare ale societatii si nu are in vedere eficienta administratiei publice si calitatea managementului in administratie si experienta profesionala dobandita pentru a ocupa diverse functii de conducere", se arata in expunerea de motive care insoteste proiectul de lege, al carui principal initiator este Florinel Butnaru, fost parlamentar PP-DD, in prezent social-democrat, anuntaAdevarul.

Continua hemoragia dinspre PSD spre PSRO. Nemultumitii din PSD Cluj trec in numar tot mai mare la PSRO, partid condus la nivel judetean de fostul lor coleg de partid, Mircia Giurgiu. El a anuntat ca unul dintre actualii consilieri locali ai PSD, Delia Sucala, va fi candidatul sprijinit de Mircea Geoana la Primaria Apahida. Este vorba de o comuna cu un buget-record si care are circa 17.000 de locuitori. Alaturi de Delia Sucala, la PSRO a trecut si farmacista Rodica Vila, care era vicepresedinte al organizatiei locale a PSD. Ea va candida pentru postul de consilier local la Apahida. "Nu suntem de acord cu modul de a face administratie, cu modul de a face politica a domnului primar Grigore Fati, cel care conduce si organizatia locala a PSD", a declarat Delia Sucala, citata de ClujToday.ro. Noua presedinta a PSRO Apahida va propune in alegeri un program care va viza sprijinirea dezvoltarii industriei, prin atragerea unor noi investitori, fie in parcul industrial privat Nervia, fie in ale zone ale comunitatii, relansarea agriculturii dupa modelul deja brevetat de Cooperativa Lunca Somesului Mic, care ii reuneste pe mai multi producatori de legume, dar si pe transformarea zonei lacurilor de la Campenesti intr-o zona turistica, informeazaRomania Libera.

Zgonea, fortat de Dragnea sa-i ia capul secretarului general al Camerei. Dupa scandalul din Camerei Deputatilor, cauzat de faptul ca Legea anti-defaimare a presedintelui PSD, Liviu Dragnea, nu a fost adoptata, pentru ca nu a intrunit voturile necesare, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, trebuie sa gaseasca un vinovat. Dragnea a acuzat atunci ca "o mana criminala" a manipulat sistemul informatic. S-a facut o ancheta interna si Zgonea a anuntat ca sistemul de vot nu a avut nicio problema. Cineva trebuie sa fie insa vinovat. Potrivit unor surse din PSD, Dragnea i-ar fi cerut lui Zgonea sa gaseasca responsabilul. Astfel, saptamana aceasta in sedinta conducerii Camerei problema va fi rediscutata, iar PSD ia in calcul demiterea secretarului general al Camerei Adrian Panciu, in subordinea caruia se afla si departamentul prin care s-a contractat noul sistem de vot electronic. Situatia lui Zgonea este una dificila, Panciu fiind un apropiat al acestuia.Intre timp, sistemul de vot electronic a fost suspendat, iar alesii voteaza cu mana ca la inceputul parlamentarismului, scrieEVZ.

Cum isi saboteaza PNL propria campanie pentru locale. Liberalii si-au stabilit candidatii la primariile de sector pe baza jocurilor de culise si mai putin a sondajelor de opinie. Aceasta imparteala pe criterii politice ar putea sa-i coste pierderea a nu mai putin de cinci dintre cele sase sectoare ale Bucurestiului. O simpla privire a listei celor nominalizati de PNL pentru primariile Bucurestiului arata ca alegerile interne din partid au fost doar un joc de imgine. In ultimele luni, PNL a tot testat candidati pentru Primaria Bucurestiului si pentru toate sectoarele Capitalei. Rezultatele cercetarilor urmau sa arate cum sta partidul in preferinta electoratului si candidatii care au cele mai mari sanse de castig. Insa, unii candidati, desi au iesit primii in sondaje, au fost trecuti pe locul doi prin decizia partidului. De aici s-a nascut si un adevarat comic de situtie, liderul PNL Bucuresti, Catalin predoiu, incurcand numele candidatilor, anuntaAdevarul.