Traian Basescu, crestere vizibila in sondajul pentru Primaria Capitalei. Potrivit unui sondaj Sociopol, realizat in perioada 10-15 martie a.c., cu o eroare de 3%, daca maine ar avea loc alegeri locale in Bucuresti, PSD are prima sansa sa castige Consiliul General, ca de altfel si functia de primar general, indiferent de ce candidat arunca in lupta. Directorul Sociopol, Mirel Palada, a tras o serie de concluzii referitoare la sondaj, subliniind ca "votantii PSD accepta candidatul oferit de partid￯, fiind vorba de "un vot preponderent politic". In toate scenariile prezentate in sondaj, PSD si ALDE ar castiga functia de primar general al Capitalei. Calin Popescu Tariceanu ar aduna cele mai multe voturi si ar castiga functia de primar general cu 35%, urmat de Nicusor Dan si Traian Basescu care ar strange fiecare 17%. Candidatul PNL Ludovic Orban ar obtine 15%, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

PSD isi anunta vineri candidatii la Capitala: Firea, Negoita si Mutu, singurele certitudini de pana acum. Liderii PSD se vor reuni vineri, in cadrul Comitetului Executiv al partidului, pentru a valida candidatii la primaria Capitalei si sectoare, insa negocierile cu partenerii de la ALDE si UNPR continua. Surse din PSD au declarat ca exista cateva certitudini pentru Capitala, dar si sectoare unde continua negocierile si discutiile interne. Astfel, Gabriela Firea va fi anuntata, oficial, candidatul PSD la Capitala si va beneficia de sprijinul ALDE, in timp ce UNPR a decis sa intre in cursa cu un candidat propriu - Ilie Nastase. ALDE a negociat cu PSD sustinerea pentru doua sectoare ale Capitalei. La Sectorul 1 va candida fosta jurnalista Laura Chiriac, sustinuta de ALDE si PSD. De asemenea, ALDE a primit la negocieri si Sectorul 4 al Capitalei, acolo unde favorit la candidatura este actualul viceprimar Stefan Spiridon, insa sunt luate in calcul si alte optiuni. Surse din cadrul formatiunii sustin ca ar putea exista si varianta unui transfer politic catre ALDE, pentru a creste sansele partidului, anuntaGandul.

In prag de locale, incepe marea dezertare. Ce parlamentari au schimbat partidul. Parlamentarii din partidele mici au inceput sa-si paraseasca formatiunile cu putin timp inainte de alegerile locale pentru a se inregimenta in marile partide care le pot da garantii ca vor fi pe liste pentru castigarea unui nou mandat. UNPR a pierdut noua parlamentari in mai putin de o saptamana. Plecarea acestora a venit la doar cateva zile dupa retragerea lui Gabriel Oprea de la sefia partidului. Majoritatea celor care au lasat in urma partidul "interesului national", opt la numar, si-au dat demisia si au anuntat ca activeaza in grupul PSD. Deputatii UNPR Liviu Codirla, Tudor Ciuhodaru, Liliana Minca, Adrian Diaconu, Stefan Dalca si Ion Pargaru au anuntat dezertarea lor joia trecuta. Din acest lot, singura persoana care a motivat plecarea a fost deputata Liliana Minca, parlamentar ales pe listele PP-DD in 2012. "Astazi colegii din UNPR m-au dezamagit. Astazi am fost pusa in fata faptului implinit, cand un proiect legislativ care era extrem de important pentru cei peste 3,5 milioane de copii din Romania a fost respins in plenul Camerei Deputatilor. Este revoltator si eu nu pot fi indiferenta la ceea ce se intampla in Parlament", declara Minca in urma cu o saptmana si anunta ca se inscrie in PSD, informeazaAdevarul.

Ce pretexte folosesc politicienii pentru a fugi de anchete. Senatorii si deputatii confruntati cu acuzatii penale din partea DNA isi apara imunitatea punand pe tapet chestiuni de natura sentimentala, legate de familie sau invocand divinitatea. Altii isi avertizeaza colegii ca s-ar putea sa impartaseasca aceeasi soarta. Cel mai recent caz este cel al deputatului PSD Cristian Rizea. Procurorii DNA au cerut avizul Camerei Deputatilor pentru retinerea si arestarea preventiva a politicianului, acesta fiind acuzat de trafic de influenta si spalare de bani. In fata plenului, Cristian Rizea a invocat grija sa fata de un baiat pe care l-a adoptat. ￯Cu totii stiti ca am un copil. Ceea ce nu stiti este ca acum doi ani si jumatate, la doua ore dupa ce acest copil s-a nascut, el a fost adoptat de catre mine si sotia mea. Acest demers se incheie in luna noiembrie a acestui an. Va las pe dumneavoastra sa decideti daca incepand de maine voi putea sau nu sa continui aceasta procedura de adoptie alaturi de sotia mea si daca fiul meu va avea o familie￯, le-a invocat Cristian Rizea colegilor sai. Si a avut succes: deputatii l-au salvat de arestarea preventiva ceruta de procurori. DNA s-a multumit sa il plaseze pe Cristian Rizea sub control judiciar, scrieRomania Libera.

Presedintele Consiliului Judetean Gorj a fost revocat din functie. Presedintele Consiliului Judetean Gorj, Ion Calinoiu, a fost revocat, joi seara, din functie, ordinul de incetare a mandatului fiind semnat de prefect dupa ce Agentia Nationala de Integritate l-a acuzat pe Calinoiu ca ar fi incompatibil. Acesta a anuntat deja ca va contesta decizia in instanta. Desi judecatorii de la Curtea de Apel Alba Iulia nu s-au pronuntat deocamdata in cauza in care Ion Calinoiu, presedintele Consiliului Judetean Gorj, este acuzat de conflict de interese si incompatibilitate, reprezentantii Prefecturii Gorj au dat, joi seara, un ordin de revocare din functie, anuntaMediafax.