Partidul Democrat-Liberal ar putea castiga urmatoarele alegeri parlamentare, potrivit unui sondaj INSOMAR. Noua formatiune constituita prin comasarea democratilor cu liberalii lui Stolojan va culege voturi atat din bazinul electoral al PNL, cat si din cel al PSD.

Sondajul, realizat inainte de unificare, arata ca Partidul Democrat si Partidul Liberal-Democrat ar aduna, in total, 46% dintre optiunile de vot, urmat de PSD cu 18%, PNL 13%, UDMR 7%, PRM 5%.

PD-L ar putea fi votat la alegerile generale de anul viitor de 11 la suta din electoratul PNL si de 6 la suta din cel al PSD. In schimb, doar 53 la suta din electoratul democrat declara ca va sustine noua formatiune, fata de 70 la suta din votantii PLD.

Socotelile facute de sociologii de la INSOMAR scot astfel la iveala ca prin unificare noul partid pierde in total aproape zece procente: sapte de la PD si doua de la PLD. Aceste aprecieri sunt insa bazate pe perceptiile de moment ale oamenilor, perceptii care se pot schimba fundamental pana la alegerile generale de anul viitor, in functie de evolutia noii formatiuni.

Cu exceptia revenirii sefului PNG in topul increderii, clasamentul politic general ramane relativ neschimbat dupa scrutinul din 25 noiembrie: Traian Basescu este primul in topul increderii (53%), urmat de Theodor Stolojan (34%), premierul Calin Popescu Tariceanu (27%), Emil Boc (26%), Gigi Becali (21%), Mircea Geoana (18%).

Potrivit ultimului sondaj INSOMAR, un sfert dintre romani spun ca viata li s-a schimbat in rau fata de anul trecut, in timp ce 23% cred ca traiul lor este mai bun dupa aproape un an de la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Sondajul realizat in perioada 6-10 decembrie arata insa ca aproape jumatate din cei intrebati apreciaza ca viata lor este la fel ca in anul precedent.

Absenta de la referendumul prin care Traian Basescu propunea adoptarea sistemului de vot majoritar uninominal a fost motivata de 20 la suta dintre romani ca un dezacord fata de intreaga clasa politica, in vreme ce 17 la suta au spus ca nu-i intereseaza politica sau ca nu au considerat prea important acest referendum.

Romania libera