Ioan Rus a demisionat ieri din functia de presedinte al PSD Cluj, in cadrul sedintei Biroului Permanent Judetean si a transmis decizia liderului de partid Mircea Geoana. Potrivit unui comunicat remis ieri de Biroul de presa al PSD Cluj, Rus a demisionat pentru a se putea ocupa mai indeaproape de activitatea organizatiilor din Regiunea nord-vest, de care raspunde in calitatea sa de vicepresedinte regional al PSD.

Functia lui Rus va fi exercitata de Vasile Soporan, fost prefect al Clujului. Soporan a declarat pentru Romania libera ca Rus doreste o coordonare mai buna a organizatiilor din regiune si a subliniat ca apreciaza activitatea de pana acum a lui Rus. Soporan a mai mentionat ca este prematur sa stabileasca data viitoarelor alegeri la nivel judetean.

A doua demisie venita din Grupul de la Cluj, dupa cea a lui Vasile Dancu din functia de vicepresedinte, nu i-a picat bine lui Mircea Geoana, sustine Cotidianul. Potrivit unor surse din Grupul de la Cluj Ioan Rus l-a anuntat pe Geoana ca intentioneaza sa-si dea demisia inca de acum trei saptamini, iar acesta a incercat sa-l convinga sa renunte, de teama ca va fi generat inca un scandal intern greu de gestionat. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, de altfel, ieri ca a avut o discutie cu Ioan Rus si ca regreta gestul „pripit“ al acestuia de a demisiona din fruntea filialei clujene, dar ca acesta ramine un membru important al conducerii centrale a partidului.

Potrivit informatiilor obtinute de Cotidianul, in cadrul Grupului de la Cluj ar exista o serie de discutii despre posibilitatea infiintarii unui partid regional. Colegul lui Rus, demisionarul Vasile Dancu, anunta, de altfel, pe blogul personal, „un proiect politic de viitor“ referitor la regionalizarea politica.

Gandul considera ca demisia survine pe fondul unei evidente răceli între Grupul de la Cluj şi Mircea Geoană. Vasile Dâncu şi-a dat demisia din funcţia de vicepreşedinte al PSD, pe fondul unor disensiuni cu Geoană. Vasile Puşcaş şi-a retras candidatura de pe eurolista PSD şi a criticat, în interviuri sucesive, modul în care Geoană conduce partidul.

In plus, Gandul mentioneaza ca Vasile Dâncu n-a văzut nimic spectaculos în demisie, declarând că aceasta era pregătită de circa un an şi acum a fost momentul. Dâncu a precizat că Rus a fost susţinătorul ideii că un lider nu trebuie să aibă două funcţii în PSD (şi şef de organizaţie, şi vice naţional) şi că acum ar fi ales. Gestul lui Rus ar fi, prin urmare, un şah la ceilalţi şefi din PSD cu dublu statut, precum Liviu Dragnea sau Dan Nica.

Adevarul insista asupra ideii ca unul dintre motivele pentru care Rus şi-a dat luni demisia de la conducerea organizaţiei PSD este legat de rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European din 25 noiembrie, iar Jurnalul National adauga ca un alt motiv ar fi starea de sănătate precară a acestuia.