Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a recunoscut ieri ca au existat intelegeri pe buget cu PSD, PRM, PC, minoritati si UDMR. Intrebat despre negocierile pe marginea bugetului cu PSD, Vosganian a precizat ca a purtat discutii nu numai cu social democratii, ci si cu alte grupuri parlamentare. „Lasati-ma sa ma demasc. Au existat intelegeri si cu PRM, si cu PC, si cu grupul minoritatilor, si cu UDMR. Aceste intelegeri nu au fost secrete. Noi, in mod corect, am deschis aceste discutii catre toate grupurile parlamentare si, precum vedeti, cu exceptia PD, care n-a participat la consultari, toate grupurile parlamentare s-au regasit in formula finala“, a declarat Vosganian. Acesta s-a aratat destul de optimist in privinta trecerii prin Parlament pina joi a bugetului pe anul viitor, dupa ce acesta a fost avizat favorabil in comisii saptamina trecuta.

Afirmatiile lui Vosganian apar in aceeasi zi in care liderul PD-L, Emil Boc, a acuzat PNL ca a oferit prin negocieri 65 de milioane de euro administratiilor locale coordonate de PSD, pentru ca social democratii sa voteze Bugetul de stat pe 2008. „Lucrurile sint de ordinul evidentei ca baronii locali ai PSD-ului au negociat si negociaza si la aceasta ora cu Bogdan Olteanu si cu ceilalti lideri PNL sume ce se cifreaza la 65 de milioane de euro cel putin, pentru administratiile locale ale PSD, astfel incit bugetul sa fie votat de PSD“, a spus Boc. La rindul sau, prim-vicepresedintele democrat-liberalilor Theodor Stolojan a declarat ca PD-L nu va vota bugetul de stat, dar il va vota pe cel al asigurarilor sociale, astfel incit Executivul sa poata plati pensiile in luna ianuarie.

Cotidianul a dezvaluit recent ca PNL si PSD ar fi ajuns la o intelegere pe tema votarii bugetului de stat. Conform acesteia, Mircea Geoana ar fi obtinut de la premierul Tariceanu promisiunea alocarii unei sume de 60 de milioane de euro pentru infrastructura in conturile primarilor PSD. In plus, saptamina trecuta, baronul de Vrancea Marian Oprisan a negociat cu liderul PNL Bogdan Olteanu alocarea prin bugetul de stat a circa 500 de miliarde de lei vechi pentru judetul sau. In total, PSD a obtinut aproximativ 75 de milioane de euro in schimbul votarii bugetului.

Cotidianul