Nicusor Dan, ONG-uri, independenti si miscari civice construiesc un nou partid pentru alegerile parlamentare. O noua forta politica, care aduce sub aceeasi umbrela ONG-uri si candidati independenti, se naste in aceste saptamani. Noua miscare va participa la alegerile parlamentare din toamna. Sub titlul "Noile partide democratice au decis crearea unei platforme politice comune", Initiativa Romania, o miscare nascuta "spontan" imediat dupa revolta stradala din tragedia Colectiv, anunta ca peste 70 de persoane s-au intalnit la Predeal, in 25-26 iunie si au decis "crearea unei platforme politice comune care va participa la alegerile parlamentare din 2016". "Detaliile tehnice ale constructiei (forma legala de colaborare, memorandumul de colaborare, grila de integritate si detaliile programatice) vor fi decise in saptamanile care urmeaza. Viitoarea constructie este deschisa tuturor romanilor si grupurilor civice care cred in lege, integritate, competenta, responsabilitate si transparenta si doresc sa se implice pentru schimbarea in bine a Romaniei", se mai arata in comunicat, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Ambasadorul SUA ii aduce in aceeasi barca pe Traian Basescu si Adrian Nastase. Fostul premier Adrian Nastase, condamnat penal pentru coruptie, ii solicita lui Klaus Iohannis sa intervina pe langa MAE pentru a-l declara pe ambasadorul american, Hans Klemm, persona non grata, deoarece acesta si-a permis sa-si spuna parerea despre lupta anticoruptie din Romania. O reactie asemanatoare, cu toate ca mai nuantata, a avut si Traian Basescu. Fostul premier Adrian Natase s-a lansat intr-un atac furibund la adresa ambasadorului SUA Hans Klemm, caruia ii atrage atentia ca nu are voie deloc sa se pronunte asupra anumitor probleme interne romanesti, cu atat mai mult pe subiectul luptei impotriva coruptiei. Nastase sustine ca, prin iesirile sale, Klemm ar incalca Conventia de la Viena din 1961, care prevede ca demnitarii straini "au datoria de a nu se amesteca in treburile interne" ale statului unde sunt acreditati. Intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Klaus Iohannis, fostul premier argumenteaza ca demnitarul american ar trebui sa dialogheze doar cu MAE, fara declaratii la televiziuni, agentii de presa sau alte evenimente publice, anuntaAdevarul.

Gorghiu: Domnul Ciolos este un profil corect de prim-ministru pentru PNL. Copresedintele PNL Alina Gorghiu a declarat marti ca, din punctul ei de vedere, Dacian Ciolos ar fi un bun premier din partea PNL, dar ca deocamdata actualul sef al Guvernului ''doreste continuarea proiectelor ca prim-ministru tehnocrat''. ''Domnul Ciolos, din punctul meu de vedere, este un profil corect de prim-ministru pentru Partidul National Liberal. Daca si cand vom lua decizia legata de prim-ministru, va anuntam (...) Domnul Ciolos a dat un raspuns ca isi doreste continuarea proiectelor ca prim-ministru tehnocrat pana in luna decembrie, ca inteleg ca in decembrie vor fi alegerile, 4 sau 11 decembrie sunt datele preconizate de Guvern'', a afirmat Gorghiu, potrivit Mediafax. Copresedintele PNL a facut si un portret robot al candidatului ideal din partea PNL la sefia Guvernului: capabil, cu buna-credinta si integru. ''Eu sper ca vom avea intelepciunea sa optam pentru un prim-ministru care sa fi aratat ca a facut ceva pentru Romania, ca este capabil sa faca in continuare ceva pentru Romania si un prim-ministru care sa arate ca buna-credinta si proiectul conteaza mai mult decat cine face acel proiect'', a spus copresedintele PNL, informeazaRomania Libera.

Dezbatere la Parlament. Cum l-a enervat Cezar Preda pe Klaus Iohannis cu un simplu telefon. Primarii nu au fost impresionati de discursurile politice, parlamentarii au chiulit, iar atmosfera a fost incinsa de liberalul Cezar Preda Presedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Ciolos, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, presedintele Academiei Romane, Ionel Valentin Vlad, si liderii partidelor au participat ieri la lansarea in dezbatere publica a documentului strategic "Romania competitiva: un proiect pentru o crestere economica sustenabila". "Romania puternica pe care dorim sa o construim presupune valorificarea avantajelor competitive de care dispunem, iar aici nu este vorba doar despre economie, ci despre oportunitatile Romaniei ca tara in plan regional si european", spune Iohannis, scrieEVZ.

Liviu Dragnea: Suntem deschisi sa reluam discutiile cu UNPR. Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marti ca social-democratii sunt deschisi sa reia discutiile cu UNPR cu privire la o colaborare, potrivit Agerpres. "Am discutat aseara cu cei de la UNPR. Mi-au transmis ca decizia lor este sa mearga singuri in alegerile parlamentare. Ramanem in continuare foarte buni colaboratori, dar, daca aceasta este decizia politica, noi le-am dorit foarte mult succes. (...) La despartire eu le-am transmis partenerilor din UNPR ca noi suntem tot acolo si oricand vor sa reluam discutiile suntem deschisi", a spus Dragnea, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres. El a precizat ca este vorba de o colaborare parlamentara si a punctat ca PSD este un partid cu portile, anuntaAdevarul.