Basescu, regim dur in PMP: "Democratia are limite!" Presedintele PMP, Traian Basescu, i-a admonestat, ieri, dur pe liderii PMP aflati in conflict cu noii colegi proveniti din UNPR. Organizatiile PMP Maramures, Galati si Giurgiu i-au spus lui Basescu ca se confrunta cu probleme legate de fuziunea cu fostul partid al lui Gabriel Oprea. "Avem doua variante: acceptati decizia luata la varful partidului conform mandatului dat sau, daca nu, ne despartim. La ultimul CEX s-a primit un mandat prin care eu si cei doi presedinti executivi eram mandatati sa luam decizii. Acolo unde nu s-a rotunjit o intelegere la nivel local s-au luat decizii in conformitate cu mandatul primit", i-a transmis liderul PMP deputatului Nutu Fonta, care se plangea ca a pierdut sefia organizatiei din Maramures, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Ce partide se bat pe electoratul nationalist. Mesajul politic in care sunt prinse teme precum identitatea romanilor sau credintele lor incepe sa fie din ce in ce mai prezent in preajma alegerilor. Printre cei care au un discurs ce vizeaza filonul nationalist al electoratului sunt fostul presedinte Traian Basescu, fostul lider al studentilor din anii '90, Marian Munteanu, dar si PSD prin vocea Gabrielei Firea. In ultimele zile, Basescu a avut mesaje adresate romanilor din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, dar si a celor din judetele cu populatie preponderent maghiara. Romanilor de peste Prut le-a spus ca statul ar trebui sa inceapa discutii cu Moscova referitoare la posibilitatea unirii Romaniei cu Republica Moldova. Argumentul e ca, la fel cum Rusia justifica apropierea de Moscova a unor regiuni cu populatie preponderent rusa din alte tari, asa ar putea proceda si Romania. De asemenea, fostul presedinte s-a declarat nemultumit de modul cum sunt tratati romanii in Ucraina si a precizat ca Romania ar putea bloca intrarea Serbiei in UE daca nu sunt respectate drepturile romanilor, anuntaAdevarul.

Viorel Badea (PNL): Este nevoie sa infiintam un minister al romanilor de pretutindeni; politica statului este haotica. Senatorul PNL Diaspora Viorel Badea a declarat miercuri, la lucrarile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului, ca este nevoie de infiintarea unui minister al romanilor de pretutindeni, ideea fiind sustinuta si promovata si de reprezentantii romanilor din comunitatile istorice sau din diaspora. Parlamentarul a declarat ca, in acest moment, politica statului roman fata de romanii de pretutindeni este "profund haotica" si trebuie sa se faca o schimbare in interiorul institutiilor. "Singura posibilitate a schimba efectiv ceva este sa incepem de la o schimbare de la interiorul institutiilor, pentru ca de multe ori institutiile sunt radacina tuturor relelor. In momentul acesta, politica statului roman fata de romanii de pretutindeni este una profund haotica si pentru a putea face ordine in acest haos, trebuie sa facem ordine in institutii trebuie sa schimbam resursele, fie ca este vorba de resurse umane, fie ca este o vorba de o upgradare a resurselor financiare. (...) Consider ca este nevoie sa infiintam un minister al romanilor de pretutindeni, care sa adune in sine tot ceea ce inseamna interes institutional al statului roman pentru diaspora romaneasca si pentru comunitatile invecinate", a declarat senatorul Viorel Badea, informeazaAgerpres.

Adriana Saftoiu isi bate joc de vechii liberali. Fosta purtatoare de cuvant a presedintelui Basescu a scris, pe pagina ei de Facebook, ca daca ar putea le-ar propune colegilor din partid, care vor sa fie pe listele pentru alegerile parlamentare, sa redacteze "un eseu despre motivul pentru care vor sa candideze inca o data sau prima data". In postare, ea a sugerat ca multi dintre colegii ei ar fi agramati. "Cum ar fi sa am posibilitatea sa le cer tuturor celor care vor sa candideze sa scrie un eseu despre motivul pentru care vor sa candideze inca o data sau prima data. Fara sa fie ajutati de un consilier, de un prieten, de goagal. Sa scrie ei, simplu, care cred ca le este misiunea. Cu gramatica din dotare, fara sa fie obligati sa gloseze pe teme filosofice de morala politica", a scris purtatorul de cuvant al PNL. Adriana Saftoiu considera ca "electoratul ar aprecia macar sinceritatea lor, chiar si a celor care vor recunoaste ca fara un loc in Parlament nu mai au nici un loc de munca". Acum cateva saptamani, ea le-a recomandat colegilor din PNL care au deja trei mandate in Parlament "sa faca un pas in spate". Printre liderii importanti care au mai mult de trei mandate se afla deputatii Eugen Nicolaescu, Cezar Preda si Roberta Anastase, precum si senatorii Puiu Hasotti, Traian Igas si Anca Boagiu. Si co-presedintele PNL Vasile Blaga este in aceeasi situatie, dar el si-a anuntat deja candidatura pentru un al saselea mandat de senator, scrieEVZ.

Deputatul Radu Popa a schimbat partidul pentru a cincea oara. Consiliul Executiv National al PMP a decis, miercuri, numirea deputatului Radu Popa, fost consilier al lui Victor Ponta, la conducerea organizatiei din Giurgiu, dupa ce PMP a fuzionat cu UNPR, a anuntat presedintele partidului, Traian Basescu, el intrand astfel in al saselea partid intr-o perioada de 4 ani, de cand a fost ales parlamentar PPDD. "Am schimbat presedintele de la Giurgiu si domnul Radu Popa este noul presedinte al oganizatiei de Giurgiu. La Giurgiu am schimbat presedintele care nu primise numire, era intr-un interimat neclar si astazi l-am desemnat pe domnul Radu Popa presedinte al organizatiei de Giurgiu", a declarat liderul PMP, la finalul Consiliului Executiv National. Potrivit surselor News.ro, Radu Popa s-a inscris in PMP imediat dupa fuziunea cu UNPR, anuntaAdevarul.