Politica Cum au ramas spionii brusc fara sef.Mihai Razvan Ungureanu a demisionat din fruntea Serviciului de Informatii Externe (SIE). Oficial, MRU a renuntat la functie din motive medicale. Neoficial, in urma unor disensiuni cu presedintele Klaus Iohannnis. Demisia intempestiva a lui Mihai Razvan Ungureanu a fost anuntata de Madalina Puscalau, purtatorul de cuvant al presedintelui Klaus Iohannis, care a precizat ca seful statului i-a acceptat demisia. Conducerea SIE va fi asigurata interimar de Silviu Predoiu, adjunct al SIE inca din 2005. Presedintele Comisiei de control al Serviciului de Informatii Externe (SIE), Mihaita Calimente (ALDE), a declarat ca Mihai Razvan Ungureanu l-a contactat telefonic si i-a transmis ca are niste probleme de sanatate si trebuie sa stea la pat, motiv pentru care a demisionat de la sefia SIE. Initial am spus ca s-ar putea sa fi existat totusi o anumita stare conflictuala intre Palatul Cotroceni si directorul Serviciului, noteazaAdevarul.

PoliticFoto: Colaj foto

Nicusor Dan negociza cu ministri din Guvernul Ciolos. Liderul USR, Nicusor Dan, a declarat duminica seara la Digi24 ca este normal ca ministrii tehnocrati care vor sa candideze din partea acestei formatiuni la alegerile parlamentare sa se intrebe unde vor fi peste 3 luni, cand li se termina mandatul in actualul Executiv. ''Sunt discutii cu cativa dintre ei. Exista o simpatie reciproca. O sa aveti raspunsul... Exista dificultatea data de faptul ca oamenii, in special ministrii, au un program. Administratia, asa cum stiti, de obicei te franeaza. Ei mai au lucruri de realizat din proiectul asta. Ar vrea sa stea cat mai mult in Guvern. Pe de alta parte, ar vrea sa se implice in formatiunea asta. Evident, de aici o tensiune'', a afirmat liderul USR. El a mai spus ca raspunsul ministrilor tehnocrati care vor candida din partea USR va veni ''in curand''. ''Este tipul de oameni pe care noi ii cautam. (...) Consideram ca oamenii pe care ii luam se potrivesc cu ceea ce asteapta publicul nostru de la noi. Oameni cu care discutam sunt cinci-sase. Cati vor veni, asta vom decide impreuna'', a adaugat Dan, intrebat de ce e important sa atraga pe listele USR ministrii tehnocrati, citat deGandul.

Basescu: Iohannis utilizeaza excesiv strada pentru a-si atinge obiectivele. Presedintele PMP, Traian Basescu, l-a acuzat luni pe seful statului, Klaus Iohannis, ca foloseste strada si emotia colectiva a mortii dramatice a propriilor cetateni pentru a-si atinge obiectivele. ''Domnul Presedinte Klaus Iohannis este intr-o eroare fundamentala. Utilizeaza excesiv 'strada' si emotia colectiva a mortii dramatice a propriilor cetateni, pentru a-si atinge obiectivele politice. Jocul este extrem de periculos si nu are nimic comun cu democratia, cu statul de drept, dar nici cu omenia. Domnule Presedinte, opriti-va!'', a scris Basescu pe Facebook luni seara. Mediafax reaminteste ca reactia vine dupa ce luni senatorul Gabriel Oprea si-a depus demisia, gest cerut public de protestatari si de presedintele Klaus Iohannis. Cazul senatorului Gabriel Oprea ar trebui asumat de cei care au creat UNPR, "care l-au creat pe Gabi Oprea si care au dat impresia ca deasupra lui e numai cerul", a afirmat joi presedintele PSD, Liviu Dragnea, o aluzie la Traian Basescu, scrieRomania Libera.

Cand va face presedintele Romaniei o noua propunere pentru sefia Serviciului Extern de Informatii. Klaus Iohannis a declarat ca va numi un nou sef SIE abia dupa alegerile unui nou Parlament. Presedintele Romaniei a mentionat ca demisia lui Mihai Razvan Ungureanu a survenit din motive medicale grave, acesta neputandu-se deplasa personal pana la Cotroceni pentru a-si comunica intentia. Intrebat de jurnalisti care a fost motivul pentru care Mihai Razvan Ungureanu a demisionat, seful statului a subliniat ca fostul sef SIE a invocat motive personale, cererea sa fiind urgenta. Iohannis a mai adaugat faptul ca va numi un nou sef al Servciilor de Informatii de Externe abia dupa alegerile din 11 decembrie, relateazaEVZ.

Cum arata Guvernul-fantezie cu Ponta premier, Ghita la Comunicatii si Diaconu la Interne. Presedintele PRU, Bogdan Diaconu, a prezentat, duminica, intr-o postare pe Facebook, "propunerile pentru componenta viitorului guvern", care ar urma sa fie condus de Victor Ponta. Potrivit liderului PRU, Sebastian Ghita ar urma sa fie ministru al Comunicatiilor, Mirel Palada ministru al Muncii, iar Mihai Sturzu ministru al Culturii. Pentru sine, Diaconu si-a rezervat Ministerul Afacerilor Interne. Majoritatea celor propusi de Diaconu provine din PSD. Din "cabinetul" partidului nationalist-extremist lipseste portofoliul Tineretului si Sportului. Cei mai multi dintre ministrii propusi de Diaconu sunt fosti parlamentari PSD sau apropiati ai lui Victor Ponta. Doi dintre cei propusi pentru a face parte dintr-un eventual Guvern au si probleme in justitie. Concret, Sebastian Ghita este urmarit penal in dosarul in care este vizat si Iulian Hertanu, cumnatul lui Ponta, fiind acuzat de sprijinirea unui grup infractional organizat si a fost trimis in judecata intr-un alt dosar in care este acuzat de doua infractiuni de dare de mita, cumparare de influenta, spalare de bani, santaj, doua infractiuni de folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii si conducerea unei masini fara permis, potrivitGandul.

Cum ii pune PSD pe fostii baroni la adapostul imunitatii parlamentare. Liderii judeteni ai PSD au gasit in alegerile parlamentare o cale de a se intoarce la varful politicii. Cu DNA la panda, un loc de senator le va asigura, pe langa putere, si imunitate, iar judetele le vor controla, in continuare, prin pupilii lor politici. Fosti si actuali lideri judeteni ai PSD vor candida la alegerile parlamentare pe un loc eligibil pentru Senatul Romaniei. Acelasi Liviu Dragnea, care a rupt lantul influentei baronilor locali in urma cu un an, cand nu le-a mai permis sa candideze pentru un post in conducerea centrala a partidului, si-a dat binecuvantarea acum pentru ca unii dintre ei sa se afle pe listele PSD la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016. Motivele pentru care Dragnea a aprobat o candidatura a baronilor la parlamentare sunt diferite de la caz la caz. Desi nu este un apropiat al lui Liviu Dragnea, Marian Oprisan este singurul baron PSD care a fost achitat intr-un dosar de coruptie, iar un eventual refuz din partea liderului PSD de a-l pune pe liste ar fi generat un scandal care ar fi afectat imaginea partidului, informeazaAdevarul.