38.000 de sustinatori ai platformei "Romania la 100 de ani", la 24 de ore de la lansare. Aproximativ 38.000 de persoane au semnat petitia de sustinere a platformei "Romania la 100 de ani" in doar 24 de ore de la lansarea acesteia de catre premierul Dacian Ciolos. Dacian Ciolos s-a decis sa intre in batalia electorala intr-o maniera care respecta si promisiunea facuta inainte de a fi numit prim-ministru, dar da curs si sperantelor care s-au investit in el in ultimul an. Premierul a gasit calea de mijloc. El a lansat o platforma de guvernare, accesibila la adresa de internet ro100.ro, la care ii invita sa adere pe toti cei care ii impartasesc viziunea despre modul in care ar trebui administrata tara. In primele 24 de ore, aproximativ 37.000 de persoane au semnat petitia de sustinere a platformei "Romania la 100 de ani". "Am promis ca nu voi candida in aceste alegeri si ca nu ma voi implica politic pe durata acestui mandat. Decizia mea ramane ferma, iar Guvernul pe care il conduc ramane unul independent", scrie Dacian Ciolos, pe ro100.ro, platforma pe care a anuntat-o in urma cu cateva zile, anuntaAdevarul.

PoliticFoto: Colaj foto

Cum se grupeaza tabara politica din spatele lui Ciolos. PNL si USR il sustin pentru un nou mandat la Palatul Victoria. Liberalii au insa o atitudine ambivalenta fata de USR: vor sa faca majoritate alaturi de acest partid, dar se tem ca formatiunea lui Nicusor Dan este un competitor pentru ei. Premierul Dacian Ciolos a declarat ca in perioada urmatoare va veni cu o "platforma" de principii si valori ce ar putea fi continuate dupa alegeri, pe care o va propune public, iar apoi ar putea sa o discute cu partide precum PNL si USR. El nu a oferit insa un raspuns clar daca doreste sau nu sa ramana premier dupa alegeri. Formatiunile dispuse sa-l sustina pe Dacian Ciolos (foto) pentru un nou mandat la Palatul Victoria sunt PNL si USR. De altfel, presedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat ca, in masura in care in documentul prezentat de Ciolos se vor regasi prioritatile PNL privind economia, educatia, sanatatea, atunci drumul comun cu acesta se confirma. Liderul USR, Nicusor Dan, pastreaza distanta fata de PNL, dar nu si fata de Dacian Ciolos, scrieRomania Libera.

Big Brother in sectiile de votare. Cum vrea MAI sa-i prinda pe hotii de la urne. Cu mai putin de doua luni inaintea alegerilor parlamentare, Ministerul de Interne vrea sa introduca o noua masura prin care sa previna frauda electorala. Dupa sistemul informatic de monitorizare a prezentei la urne, prin care sa elimine votul multiplu, si masura de sigilare a stampilelor imediat dupa terminarea scrutinului, MAI vrea ca in 11 decembrie activitatea in sectiile de votare sa fie inregistrata audio-video neintrerupt dupa ora 21.00, de cand se inchid sectiile si pana la finalizarea numaratorii. Ministerul Afacerilor Interne a publicat marti, pe site-ul institutiei, un proiect de Hotarare de modificare a unor acte normative privind alegeri pentru Senat si Camera Deputatilor, mai exact Hotararea Guvernului nr.636/2016 si pentru completarea Hotararii Guvernului nr. 637/2016 . In textul proiectului se arata ca la alegerile din luna decembrie activitatea din sectiile de votare va fi inregistrata audio-video, neintrerupt, de la ora 21.00 si pana ce membrii biroului electoral al sectiei parasesc locul. Intregistrarea va fi facuta de operatorul de calculator, dintr-un punct fix, potrivitGandul.

Basescu: Dacian Ciolos are talentul de a-si pune ouale in toate cosurile; vrea sa fie in tabara castigatoare fara sa riste. resedintele PMP, Traian Basescu a declarat, marti, la B1 TV, ca principiile Platformei "Romania 100" a lui Dacian Ciolos se bazeaza pe principii vagi, valabile atat pentru partidele de dreapta, cat si pentru cele de stanga, astfel incat Ciolos sa-si pastreze sansele de a fi desemnat ca premier atat de PNL, cat si de PSD. "M-am uitat pe aceasta Platforma. N-am vazut ceva mai ridicol pentru cineva care vrea sa fie prim-ministru. Daca va uitati la cele 10 principii, le veti gasi si in programul PPE si in cel al socialistilor europeni (...) Mi-a servit o platforma politica demagogica", a spus Traian Basescu. El a apreciat ca documentul nu reprezinta un program de guvernare care sa ofere solutii la problemele serioase ale Romaniei desi Ciolos, ca prim-ministru, are toate informatiile necesare pentru un program coerent, care sa vina cu proiecte, termene de realizare si resursele necesare, noteazaAdevarul.

Marian Munteanu a scris cu mana lui notele din dosarul Securitatii. CNSAS a discutat azi in sedinta raportul de expertiza a scrisului de pe Angajamentul de colaborator al Securitatii, sub numele de "Ioan", semnat de Marian Munteanu in anul 1988. Concluzia specialistului in grafoscopie a fost clar: Marian Munteanu a scris si a semnat si Angajamentul si notele din dosar. Verdictul comunicat de CNSAS si preluat rapid de unii jurnalisti este cel vechi, asupra careia am si atras atentia in articolul publicat duminica pe site-ul EVZ: Marian Munteanu nu a facut politie politica. Asta inseamna ca notele sale nu au provocat rau altor persoane. Doar ca discutia era daca a colaborat cu Securitatea sau nu, adica daca a scris angajamentul si notele informative despre studenti straini etc. Acest lucru il demonstreaza acum reportul de expertiza, care a confirmat ca Marian Munteanu a colaborat cu Securitatea prin notele pe care le-a dat unui ofiter, informeazaEVZ.

Rasturnare de situatie. ALDE dezminte informatiile potrivit carora tinerii din partid vor sa paraseasca formatiunea si acuza PNL ca ar fi transmis un "comunicat fantoma".Dupa ce, luni dimineata, liderii tineretului ALDE au anuntat, ca vor parasi formatiunea, in semn de nemultumire fata de intrarea in partid a mai multor politicieni cu probleme penale, reprezentantii formatiunii politice au revenit, in cursul zilei, cu clarificari pe aceasta tema, precizand ca a fost vorba de un "comunicat fantoma". Totodata, ei acuza PNL ca ar sta la baza unei "intoxicari de presa". Intr-un comunicat de presa semnat de vicepresedintele TLDE, Elena Alecu, si de un membru al Biroului Permanent National TLDE, Andrei Timis, tinerii sustineau, luni dimineata, ca "au fost inselati". In comunicatul de presa transmis luni dimineata, reprezentantii TLDE il critica pe seful Senatului si copresedintele ALDE, Calin Popescu-Tariceanu ca "nu face politica liberala", relateazaRomania Libera.