Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat miercuri, intr-un interviu acordat Ziarului Financiar, ca presedintele Klaus Iohannis nu poate refuza propunerea de premier a social-democratilor daca acestia vor avea majoritate, scrie Mediafax.

Liviu DragneaFoto: Guvernul Romaniei

"Noi la Cotroceni vom merge cu o singura optiune daca vom avea majoritate. (...) Daca romanii vor vota o anumita configuratie politica a Parlamentului, care parlamentari vor prezenta o propunere, cum ca presedinte sa vina o majoritate pe care o ai in fata si care spune ca "asta este omul pe care il vom vota ca premier" si tu sa mergi cu alta propunere pe care sa o sustina o minoritate? Este foarte greu asta", a afirmat Dragnea.

El a precizat ca exista o decizie a CCR din 2014 care spune ca daca un partid sau o coalitie de partide au majoritatea, presedintele nu poate refuza propunerea lor de premier.

"Ratiunea sau spiritul articolului din Constitutie care vorbeste de negocieri cu partidele in vederea formarii Guvernului are logica doar intr-o anumita situatie: daca rezultatul alegerilor stabileste o structura politica a Parlamentului care, la final, duce la nesansa de a se constitui o majoritate, adica partidele nu se ineteleg intre ele sa faca 50% plus 1. Atunci intervine rolul esential al presedintelui, sa ii tot cheme si sa incerce sa vada din discutia cu fiecare partid care persoana ar avea sansa sa stranga o majoritate ca sa formeze Guvernul, dar cand la presedinte vine o majoritate si arata "asta e omul in care avem incredere" si Parlamentul va vota aceasta propunere, ce logica sa ai sa spui "nu sunt de acord cu asta pentru ca vreau eu sa pun pe altcineva?"" , a detaliat liderul PSD.

"Nu merge. Atunci se poate intampla orice", a raspuns Dragnea, intrebat ce va face daca Iohannis va cere PSD alta nominalizare.

Intrebat ce functie vizeaza dupa alegeri, el a replicat: "Presedinte PSD", reiterand ca despre functiile publice se va discuta dupa 11 decembrie.