Tariceanu: PNL incearca sa iasa din incurcatura. Impartasesc punctul de vedere al lui Basescu.Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, in contextul afirmatiilor facute de presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, cu privire la eventualitatea formarii unei coalitii de dreapta, ca PNL incearca sa gaseasca o solutie ca sa iasa din incurcatura, adaugand ca nu a avut "contacte oficiale" cu liberalii si ca mai intai va discuta cu cei din PSD. Intrebat cum vede, in acest context, declaratia fostului presedinte, Traian Basescu, Tariceanu a precizat ca ii impartaseste opinia cu privire la criza de leadearship existenta la nivelul PNL. "PNL-ul are nevoie de o clarificare ideologica", a mai spus Tariceanu. Tariceanu a declarat ca va astepta validarea mandatelor si ca va avea discutii, mai intai, cu cei de la PSD, adaugand ca nu a avut "contacte oficiale cu cei de la PNL". Tariceanu a mai precizat ca are indoieli privind capacitatea PNL de a lamuri la viitorul Congres aspectele care tin de ideologie si de principii, scrieGandul.

Politic showFoto: Colaj foto

Liviu Dragnea anunta ca si-a depus demisia din actualul Parlament pentru a nu beneficia de pensie speciala.Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, ca si-a depus demisia din actualul Parlament pentru a nu beneficia de pensie speciala, liderul social-democrat exprimandu-si speranta ca si colegii sai parlamentari vor urma acest demers. "Am trimis deja demisia, i-am dat deja demisia domnului secretar general Marian Neacsu sa intre in vigoare incepand de luni. Sa intre in vigoare atunci cand sigur imi da posibilitatea sau imi ia posibilitatea sa beneficiez de prevederile acelei legi care instituie niste venituri suplimentare la pensie. Ii anunt pe colegii mei din Parlament ca m-as bucura foarte mult sa nu fiu singur in demersul asta", a afirmat Liviu Dragnea. Dragnea isi anuntase intentia de a depune demisia cu o zi inainte de finalizarea mandatului inca din luna februarie, pe motivul ca nu doreste pensie speciala. El a aratat atunci ca este nemultumit de legea pensiilor speciale ale parlamentarilor, de care nu dorea sa beneficieze, daca intra in vigoare, noteazaAdevarul.

Majoritatea parlamentara a dreptei, in mainile lui Tariceanu.In scenariul unei majoritati parlamentare data de o coalitie a partidelor de dreapta, PSD ar ramane izolat in opozitie. Partidele din coalitie ar avea in total 244 de mandate astfel: PNL (99), USR(43), UDMR(30), ALDE (29), PMP(26), Minoritati (17), iar PSD ar ramane cu 221 de mandate. ALDE, rol cheie in coalitie: un rol decisiv in majoritatea de dreapta il are ALDE, catre care PNL transmite tot mai multe semnale. Potrivit unor surse politice, Tariceanu ar fi fost vazut ieri la unul dintre sediile PNL. Tot ieri, liderul ALDE a spus despre PNL ca este intrun impas ideologic, motiv pentru care a pierdut alegerile. "PNL incearca sa gaseasca o solutie prin care sa iasa din incurcatura, dar astea sunt demersuri si jocuri politice", a afirmat Tariceanu. Tariceanu, sef al PNL: o conditie impusa de Tariceanu pentru sustinerea coalitiei de dreapta ar fi preluarea sefiei PNL si fuziunea dintre ALDE si liberali. Intrebat daca a vorbit cu liderul PMP, Traian Basescu, pentru a discuta o coalitie a dreptei, Tariceanu a spus ca s-a intalnit cu Basescu "pe scarile de la Romania TV" si ca impartaseste parerea liderului PMP, potrivit careia PNL trece printr-o criza de leadership, arataEVZ.

Toate legile datorita carora Liviu Dragnea n-ar trebui sa fie vreodata premier. Rar mi-a fost dat sa vad in Romania o asemenea desfasurare de forte care sa sustina si sa promoveze o imbecilitate, asa cum se intampla de patru zile pe subiectul "Liviu Dragnea-premier". O sa-mi spui acum ca nu e nimic iesit din comun, ca asa sunt politicienii si trompetele lor de la tv si din online, dar te contrazic. Exista atatea obstacole legale care il opresc pe seful PSD sa ajunga in fruntea Guvernului, din cauza condamnarii penale in dosarul Referendumul, incat, daca s-ar intampla asta, Romania ar trebui sa fie scoasa fizic de pe harta Europei si mutata, cu tine si cu mine cu tot, in Africa subsahariana, imediat langa Congo. Hai sa-ti explic, punct cu punct, ca sa vezi ca subiectul Soros a fost o gluma pe langa ce se intampla acum. In primul rand trebuie sa-ti spun ca Liviu Dragnea, oricat de antipatic ti-ar fi, nu a spus niciodata raspicat ca vrea sa fie prim-ministru al Romaniei. Nu ca nu si-ar dori, dar probabil ca exista unii mai destepti decat el care-l trag de maneca in momentul asta si care nu ar vrea totusi sa arunce Romania in aer, potrivitVice.

Calin Popescu Tariceanu nu a vorbit cu Liviu Dragnea despre numele viitorului premier: Situatia PSD - ALDE e foarte buna. Varianta finala va trebui sa fie rezultatul unor discutii. Presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a precizat, joi, ca urmeaza sa aiba discutii cu seful PSD, Liviu Dragnea, despre formarea Guvernului, dupa ce Biroul Electoral Central va anunta repartizarea mandatelor. Totodata, el a mai afirmat ca, in prezent, nu stie numele viitorului premier. "Situatia (n.r. - dintre PSD si ALDE.) e foarte buna. O sa avem discutii cu cei de la PSD in care sa armonizam cele doua programe, programul nostru de guvernare, programul lor de guvernare. Fiecare avem anumite chestiuni specifice, o anumita amprenta proprie si sigur ca varianta finala va trebui sa fie rezultatul unor discutii, al unor negocieri si, probabil, si al unor compromisuri", a declarat Calin Popescu Tariceanu. El a mai afirmat ca nu a avut o intrevedere cu Liviu Dragnea, ci au purtat o discuti telefonica. Pentru a face urmatorii pasi in negociere, liderul ALDE asteapta distributia finala a mandatelor, mentioneazaRomania Libera.

Juristii PSD mai intind o capcana propriului partid. Eminentii "juristi PSD" pare ca mai pregatesc o lovitura impotriva propriului partid, dupa cea prin care l-au amagit pe Liviu Dragnea ca poate fi premier. Inteleg ca s-a pornit o campanie de traseism catre PSD, astfel incat dupa intrunirea noului Parlament, sa rezulte ca PSD detine majoritatea absoluta in ambele Camere, caz in care presdintele Iohannis ar trebui sa aiba consultari pentru desemnarea premierului doar cu PSD, nu si cu celelalte partide. Numai ca la presedintele Iohannis vor merge nu doar reprezentantii partidelor, ci si procesele verbale de la BEC cu rezultatul alegerilor, care arata ca PSD nu a intrunit majoritatea absoluta in niciuna dintre Camere, deci nu poate revendica dreptul exclusiv de a propune primul ministru. Prin urmare, la ce fotografie a Parlamentului ar trebui sa se uite presedintele? La cea rezultata din urne sau la cea rezultata din traseism? Sunt 11 ani de cand Curtea Constitutionala a decis ca, in ceea ce priveste procedurile constitutionale care urmeaza unor alegeri, fotografia relevanta este cea rezultata din urne, nu din transferurile conjuncturale din Parlament, anuntaAdevarul.