Liberalii si social-democratii iau in calcul amanarea alegerilor locale si organizarea lor simultana cu cele parlamentare, la toamna, in noiembrie. Desi Calin Popescu-Tariceanu si Mircea Geoana au discutat aceasta tema, deocamdata nu s-a luat nicio decizie.

Alegerile locale, cu termen in iunie 2008, ar putea fi amanate pana in toamna si cuplate cu cele parlamentare.

Ideea, desi anuntata fugitiv de Mircea Geoana la sfarsitul anului trecut, a inceput sa fie dezbatuta intens atat in PSD, cat si in PNL.

Geoana si Tariceanu au inceput discutiile

Intre presedintele PSD si premierul Tariceanu au avut loc deja discutii pe aceasta tema, fara a se ajunge insa la o decizie. Daca se va ajunge la o intelegere, va fi necesara modificarea legii privind alegerea autoritatilor locale, astfel incat sa se permita amanarea acestora pana in toamna.

Juristii PSD au primit sarcina de a analiza care ar fi piedicile legale sau constitutionale in calea acestui scenariu si cum ar putea fi evitate.

„Nu am luat inca o decizie. Deocamdata, analizam aceasta idee de a cupla alegerile. Exista argumente puternice si pro, si contra”, sustine Mircea Geoana.

Vicepresedintele PSD, Dan Nica, unul dintre sustinatorii ideii, aduce argumentul ca „daca alegerile vor fi cuplate, prezenta ar putea fi mai buna”. „Oamenii se vor duce sa-si aleaga primarii pentru ca asta ii intereseaza, iar la parlamentare prezenta va fi mai mica decat la euroalegeri”, considera Nica.

In PSD, o voce contra amanarii este cea a vicepresedintelui Ilie Sarbu. „Nu ar fi bine sa le amanam. Poate ar fi bine sa fie cuplate, dar sa fie organizate in iunie. Asta ar insemna sa se faca alegeri anticipate”, a declarat Ilie Sarbu.

Ce spune legislatia in vigoare

Din punct de vedere tehnic, amanarea alegerilor locale este posibila doar prin modificarea legislatiei in vigoare. Constitutia precizeaza ca primarii, consilierii judeteni si locali sunt alesi „potrivit legii”.

Legea administratiei locale (215/2001) prevede explicit ca mandatul consilierilor judeteni si locali este de patru ani si nu poate fi prelungit decat in cazuri exceptionale: catastrofe naturale sau razboi.

De asemenea, mandatul primarilor este de patru ani si poate fi prelungit, prin lege organica, in caz de razboi, calamitate naturala, dezastru sau sinistru deosebit de grav.

Evenimentul Zilei