Tudorel Toader isi mentine proiectul pentru legile justitiei. Ministrul Justitiei nu da inapoi de la controversatul proiect pentru modificarea legilor justitiei, desi s-au ridicat mai multe voci, inclusiv a presedintelui si a ambasadorului SUA, care i-au cerut sa faca acest gest. Aflat la deschiderea anului universitar la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi - ceremonie la care a fost prezent si ambasadorul SUA, Hans Klemm - , Toader Tudorel a afirmat ca textele de lege nu se negociaza, in ciuda declaratiei facute de presedintele Klaus Iohannis prin care ii cerea sa retraga pachetul de modificare a legilor justitiei. "Nu putem vorbi despre acuzatii. Cel mult au fost afirmatii, dar eu va asigur de faptul ca bunele relatiile din noi, sa vorbesc asa, in general, nu afecteaza fondul problemei. Noi ne facem datoria asa cum scrie la carte, asa cum scrie in Legea 24/2000 privind tehnica legislativa. Textele de lege nu se negociaza. Initiatorul unui act normativ, indiferent de ierarhie se raporteaza la solutia legislativa, se raporteaza la normele de tehnica legislativa si propune o formula de redactare, proiect de lege, sa vorbim, care ajunge in final in Parlament, unde au loc dezbateri, argumente pro contra, modificari imbunatatiri ale solutiilor propuse de initiatori", a aratat Tudorel Toader, potrivit Digi24.

politic showFoto: Colaj foto

Secrete de 4 miliarde dolari, pe mana unui director cu interdictie sa citeasca documente clasificate. Seful Institutului Geologic al Romaniei trebuie sa detina un certificat ORNISS pentru a putea avea acces la documentele considerate secrete de stat. Altfel este obligat sa paraseasca postul. Insa Stefan Marincea, actualul sef al institutului, nu are nici certificat, si nici vreun gand sa-si dea demisia. Stefan Marincea, directorul Institutului Geologic al Romaniei (IGR), nu are permisiunea Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS) pentru a-si putea exercita functia de conducere a institutiei care detine informatii considerate secrete de serviciile de securitate. El sustine ca va ramane in functie pana cand i se va transmite explicit de ce nu are dreptul sa aiba acces la documentele secrete din institut, spune Adevarul.

Kelemen Hunor si Viktor Orban au convenit asupra unor proiecte vizand interesele comunitatii maghiare din Romania. UDMR si FIDESZ au convenit sambata, la Cluj, asupra unor proiecte pe termen scurt, mediu si lung, care vizeaza interesele comunitatii maghiare din Romania, anunta UDMR dupa intalnirea delegatiilor conduse de Kelemen Hunor si Viktor Orban. "In cadrul intrevederii care a avut loc sambata la Cluj, FIDESZ si UDMR au convenit asupra unor proiecte pe termen scurt, mediu si lung, care reprezinta interesele comunitatii maghiare din Romania si, in acelasi timp, interesele celor doua tari invecinata", a declarat presedintele UDMR, Kelemen Hunor, conform Digi24.

CCR, infrangere usturatoare in instanta. Curtea de Apel a umplut de rusine decizia CCR prin care Valer Dorneanu putea cenzura opiniile concurente sau separate. Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a motivat decizia preliminara pronuntata in august, prin care sectia de contencios administrativ a hotarat ca actul prin care presedintele CCR a primit putere sa cenzureze opiniile separate sau concurente ale celorlalti judecatori este un act administrativ, deci poate fi atacat in instantele comune. "CCR a incercat sa suprime dreptul legal al oricarui judecator de a formula opinii concurente", arata Elenina Nicut. Hotararea interna a CCR de a cenzura opinile critice a aparut, in iunie, in timp ce magistratii constitutionalisti au analizat contestatia ridicata de Bombonica Prodanca, fosta sotie a lui Liviu Dragnea, pe abuzul in serviciu. Atunci, Valer Dorneanu, presedintele CCR, a cenzurat opinia concurenta facuta de colega sa Livia Stanciu, informeaza Adevarul.

Lupta pentru sefia USR. Ce isi propun cei trei vicepresedinti care vor sa ii ia locul lui Nicusor Dan. Vlad Alexandrescu, Dan Barna si Cristian Seidler si-au depus candidaturile pentru postul de presedinte al USR. Cei trei sunt vicepresedinti si parlamentari ai USR. Alegerile pentru functia de presedinte al USR vor avea loc pe 28 octombrie, in cadrul unui congres extraordinar convocat dupa demisia lui Nicusor Dan. Procesul de depunere a candidaturilor s-a incheiat sambata noaptea. Fiecare candidat a depus o scrisoare de intentie si un proiect de program politic. Vlad Alexandrescu (52 de ani) este un istoric al ideilor, profesor universitar, fost ambasador al Romaniei in Luxemburg si ministru al Culturii in Guvernul Dacian Ciolos. Alexandrescu s-a facut remarcat prin programul de subscriptie publica pentru achiztionarea sculpturii "Cumintenia Pamantului", opera lui Costantin Brancusi. Operatiunea a esuat, ceea ce i-a adus un val de acuzatii din partea PSD, spune Romania Libera.

Presedintele UDMR dupa ce se intalneste cu ministrul Ungar de Externe: in Romania s-a intensificat retorica antimaghiara. Ministrul de Externe al Ungariei a venit azi la Cluj, unde s-a intalnit cu reprezentantii uniunii democrate a maghiarilor din Romania. Szijjarto Peter a venit azi la Cluj iar intre altii s-a intalnit cu presedintele UDMR Porcsalmi Balint, dar si cu ministrul de Externe al Romaniei, Teodor Melescanu. "Este imbucurator faptul ca ministri de Externe ale celor doua tari se reunesc din nou, la scurt timp dupa intrevederea din luna august. Ca rezultat, speram ca relatiile dintre cele doua state se vor imbunatati si vor avea loc progrese si in solutionarea problemelor care vizeaza comunitatea maghiara din Romania, precum situatia Liceului Teologic de la Targu Mures", a spus Porcsalmi, potrivit Actual de Cluj.