Liceul maghiar din Targu Mures, primul rezultat al trocului dintre PSD si UDMR. Proiectul UDMR de infiintare a unui liceu teologic cu predare exclusiv in limba maghiara a fost adoptat de Camera Deputatilor, noua unitate de invatamant urmand sa functioneze intr-un corp al Colegiului National "Unirea" din Targu Mures. Proiectul a trecut prin votul deputatilor PSD, ALDE, UDMR si al unor parlamentari ai USR, social-democratii fiind insa esentiali din moment ce ei au aproape 45% din numarul de voturi de la Camera. Discutarea si votul acestui proiect au fost tergiversate timp de mai multe saptamani, perioada in care UDMR a negociat la sange cu PSD pentru sustinerea infiintarii liceului. In schimb, PSD a beneficiat de sustinerea UDMR pentru voturile de la legile Justitiei si pe cel de la modificarea Legii ANI. Voturi fara de care initiativele nu ar fi trecut, scrie Adevarul.

Politic showFoto: Colaj foto

Solutia guvernului daca parlamentul nu face modificarile la Codurile penale. Anuntul lui Tudose. Premierul Mihai Tudose a declarat, joi, ca daca Parlamentul nu va reusi sa transpuna directiva europeana referitoare la prezumtia de nevinovatie "in timp util", atunci Guvernul va trebuie sa adopte o ordonanta de urgenta, care va fi "o transpunere exacta, mot-a-mot a Directivei". El a refuzat sa comenteze oportunitatea unui eventual demers al ministrului Justitiei, Tudorel Toader, de a discuta despre legile Justitiei cu presedintele Klaus Iohannis. Intrebat daca este ingrijorat de protestele magistratilor, premierul a raspuns: "Ma ingrijoreaza orice protest atata timp cat este fundamentat pe ceva. Legile respective nu sunt inca gata, manifesta o categorie sociala o ingrijorare pe o anumita tema", scrie Gandul.

Florin Iordache, indiferent la avertismentele UE. "Independeta justitiei nu este impiedicata". Legile justitiei au fost votate de parlamentari chiar daca sute de mii de oameni au iesit in strada. Nici avertismentele ambasadorilor sau faptul ca ICCJ a decis sa conteste aceste legi la CCR nu ii sperie pe parlamentari. Florin Iordache spune ca totul este in regula. "Motivele de ingrijorare privind independenta justitiei sau a legii anticoruptie, ca va fi subordonata justitia. Nu este asa. Avem o justitie independenta si vom avea". Fostul ministru Iordache ii invita pe cei care critica legile sa le citeasca. "Toti cei care aduc critici celor trei legi si vor fi contestate la Curte sa se uite cu foarte multa obiectivitate. Sunt legi mai bune, coerente. Nu fac decat sa ajute sistemul judiciar din Romania", il citeaza pe acesta Romania Libera.

Jigniri in plenul Senatului. Cum se amuza doi lideri ai PSD dupa ce o senatoare a USR a fost injurata. Senatoarea USR Florina Presada sustine ca senatorul Liviu Tit Brailoiu a jignit-o joi dimineata, dupa ce i-a dus un exemplar din cartea "Ferma animalelor". Dupa acest moment, Niculae Badalau, presedinte executiv al PSD, a inceput sa rada, iar Claudiu Manda, presedintele de sedinta, a ironizat-o pe senatoare. Senatoarea Florina Presada a mers si le-a spus colegilor ca a fost jignita. "Mi-a spus sa s** p***. Asta mi-a spus", le-a relatat Presada colegilor sai, carora nu le venea sa creada ca s-a ajuns pana aici. Senatorul Niculae Badalau, presedinte executiv al PSD, a inceput sa rada, fara a avea vreo reactie fata de jignirea colegului, relateaza Adevarul.

"Zi trista pentru Romania". Kelemen Hunor ii raspunde presedintelui PPE. Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune independenta justitiei si statul de drept nu sunt afectate de legile adoptate de Parlamentul Romaniei. El a reactionat astfel la o declaratie a presedintelui Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul. Presedintele UDMR sustine ca formatiunea sa politica este amestecata in lupta politica a popularilor europeni cu socialistii si se arata surprins ca presedintele PPE n-a reactionat atunci cand ar fi fost afectate drepturile minoritatilor din Romania. Joseph Daul a afirmat ca sunt in joc stabilitatea si credibilitatea Romaniei. "Justitie slabita inseamna mai multa coruptie; mai multa coruptie inseamna mai multa saracie pentru oamenii obisnuiti.", potrivit Digi24.