Presedintele Camerei Deputatilor il prefera pe Videanu lui Vanghelie si recunoaste ca Negoita nu are contracandidat la sectorul 3.

Mircea Marian: Cum se termina scandalul „Norica Nicolai”?

Bogdan Olteanu: La „trebonal”. Cred ca politic s-a spus ce era de spus de ambele parti. S-au scris scrisori, s-au facut declaratii de presa, au fost mai multe intalniri decat in tot anul trecut. De acum incolo, Curtea Constitutionala arbitreaza intre puterile statului care nu se inteleg.

M.M.: Ca jurist, ce asteptati de la Curtea Constitutionala?

Eu astept sa recunoasca precedentul stabilit in dosarul „Cioroianu”.

Ioana Lupea: Bun, si daca nu se va intampla asa?

Daca nu se va intampla asa, vom respecta decizia Curtii, ca intotdeauna, si atunci cand nu ne convine. Dar in acest caz inseamna ca-si schimba complet pozitia de anul trecut.

I.L.: PNL trebuie sa faca o alta numire.

Discutam atunci.

M.M.: De ce nu v-ati adresat mai repede Curtii Constitutionale?

De ce nu s-a adresat guvernul? Inteleg ca, intre timp, guvernul a finalizat sesizarea conflictului de constitutionalitate.

I.L.: Dar dumneavoastra sunteti un candidat pentru postul de ministru daca partidul v-o va cere?

Eu nu cred ca partidul imi va cere mie asa ceva pentru ca eu am o responsabilitate pe care trebuie sa mi-o duc la capat. Am fost in guvern, imi place ce fac la parlament. Cred ca e o buna ocazie si pentru altii sa-si asume responsabilitati executive.

M.M.: Nu vi se pare ca disputa dintre presedinte si ministrul interimar Teodor Melescanu pe cele 8 dosare va intari perceptia ca PNL nu face altceva decat sa blocheze lupta impotriva coruptiei?

Deocamdata, incearca sa puna in aplicare legea si sa procedeze in mod consecvent. Eu as fi foarte bucuros daca toate institutiile si toti oamenii ar proceda consecvent.

M.M.: Pana acum, niciun ministru nu a cerut intregul dosar de la presedintie.

Asa scrie in lege, dosarul cauzei, haideti sa schimbam legea. Melescanu a si zis ca nu e suficient de explicita si coerenta si va propune schimbarea legii.

I.L.: Sunt de acord cu dumneavoastra, dar oamenii nu se uita la detalii.

Hai sa va mai dau un exemplu de detaliu la care oamenii poate ca nu se uita, dar exista. Principala nemultumire a presedintelui fata de Norica Nicolai vine din faptul ca, in ‘87, o persoana ar fi putut sa faca inchisoare dintr-o eroare a procurorului Norica Nicolai. In 1998, o persoana a fost arestata, tinuta 6 luni in arest preventiv, dupa care a castigat procesul si a fost declarata nevinovata. A dat statul roman in judecata la CEDO si a castigat despagubiri. Procurorul care l-a tinut 6 luni nevinovat in arest se numeste Daniel Morar. Eu m-as astepta ca Basescu sa-i trateze cu aceeasi moneda si pe Daniel Morar, si pe Norica Nicolai. Ori sunt buni amandoi si nu ne uitam ca acum 10 sau 20 de ani au facut o greseala profesionala, ori sunt rai amandoi.

Citeste interviul integral in Evenimentul Zilei