Alegerile locale nu vor fi amanate, le-a promis premierul Calin Popescu-Tariceanu primarilor liberali. Seful guvernului se va prezenta in fata partidelor parlamentare cu propunerea ca romanii sa voteze pe 25 mai, pentru primul tur, si 8 iunie, in turul doi de scrutin. Campania electorala urmeaza sa inceapa pe 25 aprilie si va dura 30 de zile.

Calculele PSD

La inceputul acestui an, social-democratii au propus guvernului Tariceanu amanarea alegerilor locale pentru luna noiembrie. Liderul PSD, Mircea Geoana, a recunoscut, la aceea vreme, pentru „Evenimentul zilei”, existenta acestei tentative.

„Nu am luat inca o decizie. Deocamdata, analizam aceasta idee de a cupla alegerile. Exista argumente puternice si pro, si contra”, declara, la vremea respectiva, Mircea Geoana. PSD-istii erau motivati de dorinta de a castiga cateva luni in care presedintii de consilii judetene PSD sa cheltuiasca in scop electoral banii oferiti de guvernul Tariceanu.

In plus, PSD-istii calculau ca, prin suprapunerea alegerilor, candidatii la europarlamentare vor beneficia mai puternic de contributia filialelor judetene, direct interesate de locale.

Primarii liberali se grabesc

Aceasta perspectiva, insa, a starnit nemultumirea primarilor liberali. Mai multi dintre acestia, in frunte cu Romeo Stavarache (Bacau) i-au cerut socoteala lui Tariceanu.

Ei au invocat faptul ca amanarea alegerilor ar crea o imagine de slabiciune, ar parea ca liberalii se tem de aceste alegeri. Tariceanu a raspuns ca el, personal, vrea alegeri pe 25 mai si pe 8 iunie, dar data alegerilor trebuie stabilita prin discutii cu partidele parlamentare.

Pe de alta parte, liberalii se tem ca, mai devreme sau mai tarziu, dosarele unor ministri ai partidului vor ajunge in instanta, ceea ce va aduce partidului prejudicii de imagine. „Daca asteptam pana in noiembrie, Remes va face mai multe vizite la Parchet decat pana in mai”, comentau liberalii.

O alta varianta de comasare a alegerilor era organizarea alegerilor locale si parlamentare in luna iunie. Cu toate ca si aceasta varianta a fost vehiculata in cercurile politice, ea nu a fost pusa in practica, pentru ca devansarea alegerilor parlamentare presupunea demisia premierului Tariceanu.

Evenimentul Zilei