​CTP, despre condamnarea lui Dragnea: ”Este un moment care va rămâne în istoria României” Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat pentru Știrile Pro TV decizia prin care președintele PSD Liviu Dragnea a fost condamnat în ”Dosarul Bombonica” la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Sentința nu este definitivă și poate fi contestată. Cristian Tudor Popescu: ”Este un moment care va rămâne în istoria României. După un an și jumătate, mai mult de 1 an și jumătate de atac neîncetat, brutal, al mașinii de război pesediste împotriva justiției din România, este prima dată când această mașinărie pesedistă se poticnește. Justiția din România a demonstrat astăzi că nu este supusa, nu este servul și complicele puterii politice. Și a făcut-o, spuneam asta chiar în timp ce am scris azi-dimineață și ați reprodus dumneavoastră pe ecran, că prin această hotărâre își afirmă, justiția din România, în condiții extrem de dificile, își afirmă neatârnarea față de politic", potrivit Știrile ProTv.

Politic showFoto: Colaj foto

Pe ce voturi mizează Opoziția la moțiunea de cenzură Guvernul condus formal de Viorica Dăncilă se confruntă cu prima moțiune de cenzură de la instalarea la Palatul Victoria. Demersul aparține PNL, fiind sprijinit de USR și PMP. Șansele Opoziției par reduse, pe fondul calmării spiritelor în interiorul PSD. Moțiunea de cenzură inițiată de PNL și semnată de parlamentari ai USR și PMP a fost depusă, ieri, în Parlament. Moțiunea este intitulată ”Demiterea guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!”. Depunerea moțiunii a fost anunțată săptămâna trecută de liderul PNL, Ludovic Orban (foto). Potrivit Constituției, pentru ca o moțiune de cenzură să fie aprobată și guvernul să fie demis este nevoie de votul a jumătate plus unu din numărul parlamentarilor, adică 233 de voturi, din 465 de parlamentari, arată Romania Liberă.

Matei Adrian Dobrovie: Dragnea își propune să realizeze „modelul Plahotniuc” în România Regimurile instituite în R. Moldova și România se aseamănă tot mai mult. Pe ambele maluri ale Prutului, autoritățile încearcă să-și subordoneze justiția. Cetățenii au ieșit să apere independența justiției în stradă. Coresponentul DW din Chișinău a discutat despre „modelul Plahotniuc”, pe care încearcă să-l copieze guvernanții români, cu parlamentarul român Matei Adrian Dobrovie (USR), vice-președintele Comisiei pentru românii din afara granițelor. Matei Adrian Dobrovie: - PSD este cel mai mare partid din România și în momentul de față se află la guvernare, deținând majoritatea și în Parlament. Acest partid este condus de Liviu Dragnea, care e un personaj aproape la fel de controversat precum Vladimir Plahotniuc din R. Moldova. Diferența e că Liviu Dragnea are deja dosare penale pentru unele fapte ilegale pe care le-a comis cât timp a ocupat funcții publice, informează Deutsche Welle.

Tăriceanu, mesaj prudent după condamnarea lui Dragnea: Vreau să subliniez importanța continuării dezbaterii și adoptării reformelor necesare pentru stoparea abuzurilor și a încălcării drepturilor și libertăților cetățenilor Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a transmis un mesaj prudent joi seară, la o oră după condamnarea lui Liviu Dragnea la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare. El a subliniat că liderul PSD se bucură în continuare de prezumția de nevinovăție deoarece a fost condamnat în primă instanță și a spus că este importantă continuarea dezbaterii și adoptării reformelor necesare pentru stoparea abuzurilor și a încălcării drepturilor și libertăților cetățenilor. Am luat act de decizia Înaltei Curții de Casație și Justiție în dosarul „DGASPC Teleorman”. Trebuie spus faptul că este o decizie în primă instanță, ceea ce înseamnă că Liviu Dragnea se bucură în continuare de prezumția de nevinovăție, valabilă până în momentul unei decizii definitive a instanței, precizează G4Media.

Doi primari, excluși din PNL după au participat la mimtingul PSD. Au trecut cu sufletul la partidul de guvernământ Primarii PNL din comunele Slătioara şi Voineasa, judeţul Olt, au fost excluşi din partid joi seara, acuzaţi că au trecut ”cu sufletul” la PSD, după ce au participat la mitingul de sâmbătă din Bucureşti, transmite corespondentul MEDIAFAX. Decizia sancţionării primarilor Savu Ungureanu (Slătioara) şi Liviu Anuţa (Voineasa) a fost luată în şedinţa Biroului Politic Judeţean de joi, potrivit unui comunicat remis de PNL Olt. ”Motivele care au stat la baza excluderii sunt: participarea la congresul PSD, participarea la întâlnirile cu primarii la sediul PSD, participarea la mitingul organizat de PSD şi, nu în ultimul rând, lipsa de la activităţile politice ale PNL, filiala Olt. Menţionăm că nu s-a luat aceeaşi decizie în cazul consilierilor locali din cele două localităţi”, se arată în comunicatul citat, potrivit Gândul.

Tot ce trebuie să știi despre condamnarea la închisoare a lui Liviu Dragnea Sentința asta este mai importantă decât pare la prima vedere. Liviu Dragnea a fost condamnat astăzi de Înalta Curte la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Teleorman. Șeful PSD se află astfel la a doua condamnare după cea din dosarul „Referendumul”, când a primit 2 ani cu suspendare. Procurorul DNA a cerut inițial o pedeapsă de 7 ani și 6 luni pentru Liviu Dragnea, acuzat de instigare la abuz în serviciu, plus alți 2 ani și 6 luni pentru fals, precum și anularea suspendării condamnării de 2 ani din dosarul Referendumului. Decizia de astăzi nu e definitivă (sentința finală urmând să fie dată de completul de cinci judecători ai instanței supreme), dar ea este una foarte importantă pentru modul în care vor evolua lucrurile în viitorul apropiat, scrie VICE.