Seful Guvernului va face subiectul cercetarilor procurorilor pentru abuz in serviciu. Daca procurorii decid urmarirea penala, cu avizul lui Traian Basescu, premierul poate fi suspendat.

Fostul membru de marca al PNL Gorj Adrian Gorun, mutat de premierul Tariceanu din functia de secretar general al Ministerului Educatiei in alta functie la Comisia de prognoza, i-a oferit lui Traian Basescu posibilitatea mult asteptata de a-l trimite si pe seful Guvernului sub urmarire penala. Gorun, suparat ca a fost schimbat din functie, a depus la Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie o plingere penala pe numele lui Tariceanu, pe care il acuza de abuz in serviciu contra intereselor publice, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si asociere in vederea savirsirii de infractiuni.

Potrivit editiei de ieri a „Gazetei de Sud”, Gorun le cere procurorilor sa inceapa o ancheta impotriva lui Tariceanu deoarece acesta a pus in aplicare solicitarea expresa a baronului de Gorj, Dan Ilie Morega, privind inlocuirea sa din functia de la Ministerul Educatiei.

Adrian Gorun a atasat la plingerea penala si o scrisoare adresata in iunie 2007 de catre Morega premierului Tariceanu, scrisoare in care baronul de Gorj ii solicita premierului sa il forteze pe Adrian Gorun sa isi dea demisia din postul de rector al Universitatii „Constantin Brancusi” din Tirgu-Jiu, pentru ca ulterior sa il inlocuiasca si din functia de secretar general al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, lucru ce s-a si intimplat recent. „Gazeta de Sud” citeaza si textul scrisorii care poarta antetul PNL Gorj:

„Biroul Politic Teritorial al PNL Gorj a votat cu unanimitate inlocuirea lui Adrian Gorun conform celor stabilite cu ocazia intilnirii, in doua faze, astfel: a) invocarea incompatibilitatii si a conflictului de interese pentru functia de rector al Universitatii «Constantin Brancusi» si obligarea acestuia sa isi dea demisia; b) trecerea acestuia din functia de secretar general al MECT intr-o alta functie de inalt functionar public in afara MECT si a judetului Gorj sau demiterea”.

Guvernul a reactionat ieri imediat prin intermediul Biroului de presa, la plingerea lui Gorun. „Deciziile de eliberare, respectiv de numire a lui Adrian Gorun din functia de secretar general al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului in cea de secretar general al Comisiei Nationale de Prognoza sint decizii cu caracter administrativ, nu politic, si au fost luate in vederea intaririi capacitatii administrative si eficientizarii activitatii institutiilor publice mentionate, cu respectarea prevederilor legale in vigoare”, se arata in reactia Executivului.

La rindul sau, liderul PNL Gorj, Dan Ilie Morega, a recunoscut ieri pentru Cotidianul existenta acelei scrisori catre Tariceanu, dar crede ca Gorun mai are si alte motive. „Respectiva scrisoare este veche de noua luni. Nu cred ca e vorba doar de asta. Probabil ca mai are si altceva”, ne-a declarat ieri Morega.

Cotidianul